Erik van Egbom- 03 September 2009

Vorige week nodigde Jan Noteboom Erik van Egdom uit. Erik heeft tot zijn twintigste in Uithoorn gewoond waar hij ook werd geboren. Vervolgens heeft hij even in Amsterdam gewoond, maar keerde terug en woont inmiddels in De Kwakel. Hij is getrouwd en heeft twee zoons van 10 en 8 jaar oud.
Erik werkt als grafisch ontwerper en is zelfstandig. Daarnaast is hij voorzitter van de afdeling veldvoetbal bij KDO. Jan wil hem vragen of die combinatie tussen werk, gezin en het voorzitterschap te doen is. Is die combinatie makkelijk?

Op de eerste vraag antwoordt Erik: ,,
De combinatie is goed te doen. Doordat ik zelfstandig ben, kan ik mijn eigen werktijden indelen en dat is een groot voordeel. In dit geval is het dus juist veel makkelijker dan dat ik voor een baas zou werken. Ik kan mijn eigen agenda bepalen. Dat wil niet zeggen dat ik de hele dag met KDO bezig ben maar als het tussendoor nodig is kan het wel. En ik moet zeggen dat het voorzitterschap me meer tijd kost dan ik van tevoren had gedacht. Dat is gelukkig niet erg want ik vind het leuk om te doen. Vaak ben ik de avonden weg voor vergaderingen, zeker nu ook de nieuwbouw de nodige aandacht vraagt. Maar het is leuk om te doen en voor een aantal jaren is dat prima op te brengen."

Sinds wanneer bent u voorzitter van KDO van de afdeling veldvoetbal en hoe is dat gegaan?

,,Ik heb de functie in november vorig jaar overgenomen van Jan Tilburgs. Ik kom dan wel van buiten de Kwakel, maar liep inmiddels enige tijd mee bij KDO. Mijn zoon ging voetballen en ik werd leider bij zijn elftal. Doordat ik lid ben van de Lionsclub Uithoorn en daardoor gewend was om activiteiten te ontplooien, om geld in te zamelen voor het goede doel, heeft KDO mij destijds benaderd om plaats te nemen in de campagnecommissie. Deze commissie moet door middel van extra activiteiten, zorgen dat er geld voor de aankleding van het nieuwe complex binnen komt. Vervolgens werd ik door Jan Tilburgs benaderd -hij zit namelijk ook in deze commissie- met de vraag of ik niet iets in het bestuur zou willen doen. Jan wilde na 9 jaar afscheid nemen als voorzitter en heeft mij toen gevraagd zijn rol over te nemen en zo is het balletje gaan rollen.".

Hoe gaat het inmiddels?

,,Ik heb nu een half seizoen gedraaid en ik moet zeggen dat ik aardig gewend ben. We hebben maandelijks een vergadering met het veldvoetbalbestuur en daarnaast een vergadering met het hoofdbestuur. Verder zijn er nog vergaderingen bijvoorbeeld over de nieuwbouw en dan heb ik ook voor de Lionsclub nog tweemaal in de maand een vergaderingen bij te wonen. KDO is een kleine club. Ik heb zelf ooit bij Uithoorn gevoetbald en dat was veel groter. Het leuke van KDO is de saamhorigheid tussen de leden. Iedereen kent elkaar en dat maakt het tot een leuke club. Ook als er iets moet gebeuren staat iedereen klaar om te helpen. Dat gaat allemaal redelijk gemakkelijk. Sportief gezien blijft het hebben van grote ambities beperkt bij z'n kleine voetbalvereniging en de Kwakel is en blijft een dorp. Maar dat heeft ook zijn charme. Het sociale gebeuren staat duidelijk voorop en drukt dan ook een stempel op de vereniging. Recreatief spelen en plezier hebben zijn punten die bij KDO tot uiting komen, dat is net zo belangrijk. We proberen voor de leden en in het bijzonder de jeugd toch een tweede thuis te creëren. En ik denk dat, dat aardig. We vinden het heel belangrijk dat iedereen zich thuis voelt bij de club."

Voetbalt u zelf ook?

,,Ik voetbal niet meer, maar ben wel weer bij het zaterdag-1 team aan het trainen om mijn conditie op te vijzelen. Maar ik heb zeker geen intenties meer om met wedstrijden mee te doen. Ik heb tot mijn 27e gevoetbald maar kreeg op mijn 25e een vervelende enkelblessure. Daardoor had ik er moeite om op niveau te blijven en ben toen gestopt met voetballen op het veld. Wel heb ik daarna nog met een aantal vrienden aan zaalvoetbal gedaan."

Wat kunt u zeggen over de nieuwbouw?

,,Het complex wat er gaat komen is natuurlijk prachtig. KDO maar ik vind de hele Kwakel mag er trots op zijn. Dankzij de steun van de gemeente is toch mogelijk geworden om het oude complex te vervangen en ik denk dat we daar heel blij mee moeten zijn. Voor de oudere Kwakelaars is misschien moeilijk geweest om het oude clubhuis gesloopte te zien worden. Het was toch hun cluppie waar zij vele uren hebben ingestopt. Maar als buitenstaander kan ik alleen maar zeggen dat het heel hard nodig was om het complex te vernieuwen. KDO gaat hiermee een grote stap vooruit. We kunnen weer jaren verder met het nieuwe complex!"

Kunt u iets vertellen over uw werk en het logo van KDO?
,,Een aantal jaren geleden heb ik voor een reclamebureau gewerkt in Amsterdam maar de opdrachten werden minder. Daardoor kreeg ik de gelegenheid een dag minder te gaan werken en voor mezelf te beginnen en dat heb ik toen gedaan. Het liep meteen al redelijk en na een jaar heb ik toen besloten om fulltime voor mezelf aan de slag te gaan. Dat is inmiddels ruim drie jaar geleden. Na een aantal jaren vanuit huis te hebben gewerkt, heb inmiddels een kantoorruimte aan het Amstelplein, maar werk ook nog deels vanuit huis om de kinderen op te.

Mijn vrouw werkt vier dagen en op deze manier is het een ideale combinatie. Het vak van grafisch ontwerper is vrij breed. Ik maak onder andere websites, logo's, brochures enzovoort. Daarbij werk ik samen met enkele anderen freelancers, zoals een fotograaf en een tekst schrijver. Toen bij KDO sprake was van een nieuw logo heb ik met Rob Rentenaar gesproken die in het hoofdbestuur zit. Hij vroeg of ik er eens wilde kijken om een nieuw logo te ontwikkelen. Later heeft men besloten om deze vraag verenigingsbreed neer te leggen. Er werd een wedstrijd georganiseerd. Iedereen kon een logo ontwerpen en inleveren. Uiteindelijk heeft mijn ontwerp gewonnen en wordt overal op toegepast. Inmiddels weten ze me nu ook te vinden voor affiches, uitnodigingen enzovoort. Dus werk zat!"

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Marian Helling uitnodigen. Marian doet crisisopvang voor kinderen en ik wil haar vragen wat voor impact dat heeft op haar eigen gezin."

Bron: Witte Weekblad Foto:?