Fam.Heemskerk - 26 januari 2013

DE KWAKEL - Boerderij Huis ter Lucht is al drie generaties van de familie Heemskerk. Wel veranderde er door de jaren heen het een en ander. Drie jaar geleden bouwden Sieto en Ellen de leegstaande varkensstal om in zes sfeervolle appartementen.

Sieto zorgt voornamelijk voor de boerderij en Ellen grotendeels voor de gasten. Ze vinden het leuker dan verwacht en staan steeds weer voor nieuwe verrassingen. Vorige kandidaat Bram Hartman wil van hen weten hoe het nu loopt.

Ketting gesprekken - Fam.Heemskerk - 26-01-2013,,We konden de boerderij slecht uitbreiden. We hebben 63 koeien. We werken zo natuurlijk mogelijk, dus onze koeien krijgen niet het hele jaar door, maar alleen in het voorjaar kalfjes. Dat is een nieuwe manier van boeren die ons erg bevalt. Met het houden van varkens zijn we gestopt, want de kosten werden te hoog. Kaas maken doen we ook niet meer. Het is een heleboel werk en het leverde weinig op. We hebben nog wel twintig schapen. De boerderij werd te kleinschalig om een goede boterham mee te verdienen."

Dus zijn jullie appartementen gaan verhuren?

,,We hebben ons aangesloten bij Groene Hart logies. Dat zijn inmiddels meer dan dertig afzonderlijke bedrijfjes met dezelfde landelijke uitstraling. We leren van elkaar. Het eerste jaar waren we blij dat de weekenden vol zaten. Nu is ons streven om alles vol te krijgen. Het loopt steeds beter. In het begin deden we alles. Nu serveren we geen ontbijt meer. We sturen meer aan op een midweek of weekend in plaats van één nachtje. Je gaat het meer indelen zoals bij je past. Maar in de winter zijn we weer makkelijker. Met flexibiliteit kom je ver."

Welke mensen komen er naar jullie toe?

,,In de weekenden in het voor- en najaar zijn het vooral families. We hebben een gezamenlijke ruimte om elkaar te ontmoeten. In juli en augustus zijn het bijna alleen maar buitenlanders. Vooral veel Israëliërs. Zij communiceren snel met elkaar. Ze bereiden zich goed voor en weten wat ze kunnen verwachten. Verder komen er veel Italianen. We hebben ook een Italiaan die een keer per maand om zakelijke redenen naar Nederland komt. In de Levend Evangelie Gemeente wordt op dit moment tien dagen gevast. Daar komen mensen uit heel Nederland naartoe. Zij overnachten elk jaar bij ons. Verder kunnen bedrijven een workshop organiseren. Wij verzorgen dan de catering."

Hoe ga je om met zoveel verschillende culturen?

,,De Zuid-Europeanen liggen ons het best. Zij nemen het leven zoals het is en passen zich makkelijk aan. Ze zien wel wat er gebeurt. Wij denken vaak binnen onze Nederlandse kaders. We eten stipt om zes uur. Maar er waren een keer Italianen die om tien uur wilden gaan uiteten en ons vroegen welk restaurant ze het beste naartoe konden gaan. Ook hadden we moslims die met kerst kwamen en vroegen waar de supermarkt was. We hebben dus altijd wat pizza's en brood in huis. De meeste mensen zijn vrolijk, want ze zijn op vakantie. Ze hebben alle tijd. Ze zijn geïnteresseerd in wat er op de boerderij gebeurt. Sommigen komen bij het melken kijken. We doen niet aan koeien knuffelen. De boerderij is geen entertainment. De dieren blijven de hoofdzaak, maar het vult elkaar wel aan. Als er een schaap moet lammeren, willen sommige gasten worden gewekt, ook al is het middenin de nacht. Dan staan we daar met allerlei nationaliteiten omheen. Iedereen is doodstil en onder de indruk van zo'n belevenis."

Wat raden jullie de mensen aan om te doen in de omgeving?

,,Op de boerderij is altijd wat te doen. De kinderen houden zichzelf bezig. De hooizolder vinden ze geweldig. De skelters zijn ze helemaal gek van. Ze kunnen zwemmen in de Amstel en we hebben een waterfiets. We hebben fietsen in de verhuur. In de directe omgeving kunnen ze boerengolf spelen of naar Poldersport. De sloten, de dijk, het ophaalbruggetje en de sluis vinden ze heel bijzonder. Verder zitten we redelijk dichtbij Amsterdam. Ze gaan vaak een dagje naar de hoofdstad en naar Volendam. Om bij ons te komen, moeten ze eigen vervoer hebben. We hebben een keer gehad dat iemand met een paar koffers achter zich aan gesleept over het Jaagpad kwam lopen."

Hoe vinden jullie kinderen het dat er altijd mensen zijn?

,,We hebben vier jongens in de leeftijd van vier tot tien jaar. Soms vinden ze het niet fijn dat er andere kinderen op 'hun' trampoline zitten. Maar over het algemeen vinden ze het leuk. Er is altijd wat te doen. Soms klikt het zo goed, dat ze huilen als ze weggaan. De taal is geen probleem. Kinderen begrijpen elkaar gauw. We willen nog een receptie bouwen, zodat zakelijk en privé beter gescheiden zijn. De gasten zijn redelijk zelfvoorzienend. Alleen als iets kapot is, willen ze dat het gelijk gerepareerd wordt. Voor het schoonmaken hebben we personeel. Verder hebben we er niet zoveel omkijken naar. Daarom is het zo goed vol te houden."

Gaan jullie zelf ook op vakantie?

,,Vorig jaar zijn we op wintersport geweest. We mogen van school buiten het seizoen. Als het augustus is geweest, ben ik het wel zat, dan heb ik het echt even nodig. We blijven meestal in Nederland. We plannen onze vakantie niet te ver van tevoren. Er komt een kennis om de koeien te melken en hij neemt zijn vrouw mee."

Wie willen jullie als volgende kandidaat uitnodigen?

Liz Girgensohn. Zij is onze buurvrouw en heeft een praktijk aan huis waar ze werkt als masseuse. We willen haar vragen of het een toegevoegde waarde heeft dat ze vanaf zo'n prachtig locatie werkt."

Bron: Witte Weekblad - Tekst: Conny Vos - Foto: Jaap Maars