Frans Lek - 26 Mei 2010
DE KWAKEL - Vorige week stond Richard Meijerink in het Kettinggesprek. Op zijn verzoek is nu Frans Lek aan de beurt. De pijprokende levensgenieter woont al zijn hele leven in hetzelfde huis aan het Kwakelsepad. Hij is getrouwd met Ans en vader van Mieke en Frans. Zijn grootste passie is tekenen. Richard wil van zijn schoonvader weten wat hij het leukst vindt om over te brengen in zijn tekencursus.
,,Dat ik enthousiasme kan overbrengen wordt me weleens verweten, dus dat zal wel lukken. Maar de mensen die op les gaan willen het zelf, dus ze zijn leergierig. Er komen onverwachte resultaten uit. Lesgeven is naast tekenen het leukst wat ik doe.
Ik geef op vrijdagmiddag twee tienergroepen les bij Atelier De Kromme Mijdrecht. Daar zitten echt talentjes tussen. Ik verzin een leuke opdracht, bijvoorbeeld over bomen. Dan geef ik een stukje achtergrond informatie. Wist je dat de abstracte vlakken van Mondriaan oorspronkelijk bomen waren? Op internet zoek ik allerlei plaatjes van abstracte bomen op ter inspiratie. De laatste week van juni hangen de schilderijen in het gezondheids-centrum in Mijdrecht. Daar exposeren we regelmatig. Ik zat in het bestuur van Atelier De Kromme Mijdrecht, dat overigens al 30 jaar bestaat."
Is er in De Kwakel geen tekencursus?
,,Hier krijgen we zo'n tienergroep niet van de grond. We komen op woensdagavond met een groep bij elkaar in het dorpshuis. Er komen beginners en meer ervaren schilders en dan helpen we elkaar. Ik wil geen ongevraagd goede raad geven. Het atelier in De Kwakel bestaat een jaar of vijf. We gebruiken mijn ervaring die ik heb opgedaan bij Atelier De Kromme Mijdrecht, zodat we niet dezelfde fouten hoeven te maken. Continuïteit is erg belangrijk. Als je niet regelmatig tekent, doe je het al snel helemaal niet meer."
Tekent u zelf elke dag?
,,Er gaat geen dag voorbij of ik teken iets. Noem het een behoefte of een verslaving. Je hebt maar weinig nodig om te tekenen, een blok en een potlood. Als ik 's avonds thuis kom, ga ik graag nog even wat tekenen. Ik gebruik het liefst houtskool of potlood. Model- en portrettekenen vind ik het leukst. Er zijn ook een aantal bloemen waar ik gek op ben, zoals tulpen, irissen en papavers. Abstract vind ik ook leuk om te doen. Ik maak een tekening meestal twee keer voordat het echt op papier staat. Ook een schilderij ontstaat niet in een keer, dat zijn vaak wel drie lagen over elkaar heen. Soms wordt het niet zoals ik het in mijn hoofd heb. Soms ziet het er in verf anders uit. Een schilderij moet je met plezier naar kunnen kijken. In een schilderij moet harmonie zitten. Het is pas af als ik het gesigneerd heb. Natuurlijk is het een kwestie van smaak of iemand het mooi vindt. Een schilderij kan technisch geweldig zijn, maar dat ik het toch niet mooi vind."
Kan iedereen leren tekenen of moet je talent hebben?
,,De enige manier om te leren tekenen is het te doen. Iedereen heeft ooit leren schrijven, dus weet hoe je een potlood moet vasthouden. Je ontwikkelt wel een eigen handschrift. Zo is het met tekenen ook. Op de lagere school tekende ik al meer van een gemiddeld kind. Mijn vader rookte pijp. De tabak zat in een grote zak. De binnenkant was hagelwit ruw papier. Ik deed de tabak in de tabakspot en had heerlijk tekenpapier. Toen ik een jaar of dertien was, werden andere dingen belangrijker. Later was ik druk met werk en verenigingen. Dat heb ik afgebouwd, omdat ik bijna nooit meer thuis was. Op aanraden van mijn vrouw heb ik het tekenen toen weer opgepakt. Zij tekent zelf nu overigens ook."
Wat voor werk heeft u gedaan?
,,Ik nam de kwekerij van mijn vader over. Op mijn dertigste ben ik daarmee gestopt en heb ik me laten omscholen tot boekhouder. Ik ben gaan werken bij de Rabobank in Aalsmeer. Toen kwamen de computers in opkomst en voelde ik me een verlengstuk van het apparaat. Tot mijn pensioen ben ik daar facilitair manager geweest. Dat heb ik met veel plezier gedaan. Maar nu heb ik nog steeds een agenda waar ik op moet letten. Ik houd ervan om te klussen. In dit huis woon ik al vanaf mijn geboorte. Het is een oud huis uit 1926. Ik heb de hele bovenverdieping anders ingedeeld en bijna alles zelf gedaan. De badkamer was nog in de jaren zeventig stijl. De woonkamer is weer in oude stijl hersteld. Ik heb tijd om de tuin bij te houden. Toen de kinderen klein waren, was het voornamelijk grasveld. Nu staan er peren- en appelbomen, een kersenboom, aardbeien en plantenborders. Ik zit hier graag buiten, lekker een pijpje te roken."
Waarom bent u pijp gaan roken?
,,Mijn vader rookte pijp. Rond mijn achttiende heb ik wel eens een sigaret geprobeerd. Ans rookte toen ook voor de gezelligheid. Toch ben ik pijp gaan roken. Er is bijna nergens meer goede pijptabak te koop, dus ik rook shag, daar zit meer smaak aan. Ook aan dit type pijp is bijna niet te komen. Een zaak in Hoofddorp heeft hem voor mij besteld in Engeland. Roken hoort vooral bij even rustig zitten en bij tekenen."
Heeft u zelf een voorbeeld?
,,Ik houd van de zelfportretten van Van Gogh. Je ziet hem ouder en verward worden. Vooral zijn tekeningen vind ik prachtig. De etsen en schetsen van Rembrandt vind ik ook goed. Van de moderne schilders waardeer ik het werk Frans Marc om de manier waarop hij dieren tekent. Frans Kortenhorst uit De Kwakel vind ik goed. Om naar te kijken vind ik de abstracte werken van Anne Leegstra ook mooi, je wordt er vrolijk van. Tijdens een open atelierroute zag ik portretten getekend door Rubens. Heel exact uitgewerkte neus en ogen en daarna vaag weglopend. Ja, er valt nog zoveel te leren."
Wilt u wat meegeven in uw tekeningen?
,,Ik ben een levensgenieter en probeer dat uit te drukken in mijn abstracte werk. Mensen meer levensplezier laten krijgen. Richard heeft voor mij een eigen website gemaakt: http://www.franslek.nl. Daarop staan veel van mijn schilderijen. De één na laatste vind ik zelf het mooist. Verder maak ik portretten. Zeker in opdracht moet dat perfect zijn."
Wie wilt u voor het volgende kettinggesprek uitnodigen?
,,Mijn neef Cock Lek. Hij is bestuurslid van atelier De Kwakel. Ik heb een officiële grote hobby, hij heeft er verschillende. Hij geeft schilderles, helpt zijn zoon in de kwekerij, houdt zich bezig met 't Enge Bos.
Ik vraag me af hoe hij zijn tijd goed indeelt."
Bron: Witte Weekblad