Gerard Hogerwerf - 15 maart 2007

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Paul ten Brink Gerard Hogerwerf uit. Gerard is geboren en getogen Kwakelaar en bijna zestig jaar oud. Hij komt uit een familie van echte Kwakelaars. Gerard is getrouwd en heeft twee zoons. Binnenkort wordt hij opa. Samen met zijn vrouw heeft Gerard een orchideeën- en kuip- en perkkwekerij. Met twee medewerkers is het werk goed te doen, ook al is het soms hard werken. Naast zijn werk heeft Gerard het druk met zaalvoetbal. Hij is voorzitter van de afdeling Futsal van KDO en is er al vanaf het begin bij betrokken. Paul wil hem vragen hoe hij het zolang volhoudt en hoe het ooit is ontstaan.

Op de eerste vraag antwoordt Gerard:

"Ondanks dat ik soms wel periodes vijftig uur per week werk, ben ik altijd met sport bezig geweest. Vanaf mijn tiende ben ik al lid van KDO en nu dus bijna vijftig jaar lid bij dezelfde club. Destijds had ik al bestuurlijke ervaring opgedaan, omdat ik bij de Aalsmeerse Tuinbouwjongeren drie jaar bestuurslid ben geweest. We organiseerden onder andere acht keer per jaar een thema-avond waarbij we lezingen hielden en gasten op bezoek kregen. Ik leerde dus al jong met directieleden van onder andere de veiling om te gaan en ik zal nooit onze jaarvergadering vergeten, waarbij ik voor de laatste maal als voorzitter optrad. In dat jaar eind jaren zestig, begin zeventig kwam 'Turks Fruit' uit en wij hebben toen die film na de vergadering vertoond onder het mom van een 'agrarische film'. We hebben nog nooit zo'n volle zaal gehad! Ondertussen voetbalde ik al bij KDO, maar omdat vrienden en familie bij een andere club, Fico (RKAV), gingen zaalvoetballen, ben ik daar mee gaan doen, omdat KDO nog geen zaalvoetbal had. Daar heb ik zeven jaar gespeeld en vijf jaar lang was ik bestuurslid zaalvoetbal. KDO had toen al eens gepolst of, wanneer KDO zaalvoetbal wilde opzetten, ik in het bestuur zou willen komen. In die tijd was er sprake van een nieuwe sporthal. Zo gebeurde het en toen de sporthal er was, wilden we de hal natuurlijk ook vullen. In 1982, 25 jaar geleden, is toen een zaalvoetbalafdeling opgezet. We konden meteen met acht teams starten, want in die tijd was het populair.

Veel bekende oud-voetballers gingen ook zaalvoetballen en zo konden wij bij de opening van de hal meteen een topteam vragen een openingswedstrijd te komen spelen. Fe Succes uit Volendam speelde tegen Eurotex Uithoorn. Met ons bestuur, Ben Plasmeijer, Jan de Groot, Jan van de Jagt en Arie Elshout (nu directeur van het Parool) en ik als voorzitter, zijn we toen gestart. We konden meteen aan de competitie meedoen en het liep direct als een trein. Dat kwam omdat we een goed bestuur en een uitstekende wedstrijdcommissie hadden. Ik ben nu nog de enige die nog vanaf het begin bestuurslid is, maar Gerrit de Graaf is er ook alweer zo'n 21 à 22 jaar bij. Inmiddels hebben we nu drie dames in het zaalvoetbalbestuur. Dat ik er na al die jaren nog steeds bij ben, heeft gewoon te maken met het feit dat de organisatie heel goed verloopt. Wanneer je goede afspraken maakt en iedereen zijn of haar taak uitvoert, kun je het lang volhouden binnen een bestuur. Bovendien kon ik de combinatie met mijn werk prima maken. Het voetgebeuren was en is voor mij een vorm van ontspanning, een soort uitlaatklep. Als ik die drijfveer niet meer heb, dan stop ik er mee."

De afdeling is groot bij KDO, kunt u er iets over vertellen?

"Al snel na de oprichting zijn we ook met damesteams gestart. Tegenwoordig hebben we twaalf herenteams en elf damesteams en daarmee heeft KDO verreweg de grootste damesafdeling. Veel teams komen van buiten De Kwakel en ik denk dat het succes deels komt door de lage kosten en de vele sponsors. Dat was in eerste instantie, toen we begonnen, een probleem, maar toen we eenmaal shirtsponsors kregen, konden we daarmee ook extra sponsorinkomsten werven. Met die inkomsten worden tal van leuke dingen georganiseerd, zoals een jaarlijkse slotavond waarbij de kampioenen gehuldigd worden en het Quakeltoernooi dat ook alweer ruim twintig jaar bestaat. En het jubileumweekeinde van dit jaar kunnen we daardoor ook organiseren. Omdat we er elk jaar iets voor opzij gelegd hebben, kunnen we nu even stevig uitpakken. Het zaalvoetbal heeft zeker nog toekomst, maar het wordt steeds moeilijker om scheidsrechters te vinden. Zelf heb ik al zo'n 2.500 wedstrijden gefloten en ik ken scheidsrechters die dat al hebben overtroffen, maar het vinden van vrijwilligers wordt telkens lastiger."

Kunt u iets vertellen over het jubileumweekeinde van dit jaar?

"Vanwege ons 25-jarigjubileurn organiseren we een compleet weekeinde in april. Op vrijdag 27 april geeft Edwin Grünholz, één van de bekendste zaalvoetballers, een clinic. Hij heeft destijds internationaal zaalvoetbal gespeeld met onder andere John de Bever. Verder is er voor die avond nog een gezellige avond gepland met een entertainmentband. Die avond is ook echt voor de leden. De volgende dag is er een reünie / receptie en hebben we een hele bijzondere wedstrijd. Er wordt een wedstrijd gespeeld tussen het KNVB selectieteam onder 19 jaar en een selectieteam van KDO. Spelers ervoor komen uit alle teams van onze vereniging en de coaches Johan Stange en Henry Egberts zullen hen steunen. Er is die avond een optreden van een balvirtuoos en het zal allemaal superleuk worden!"

Hoe lang blijft u nog voorzitter?

"Ik heb altijd gezegd dat het na 25 jaar tijd wordt dat een ander het overneemt, maar zolang het nog voor tachtig procent leuk is, kan ik misschien nog even doorgaan."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

"Ik wil graag Wout en Anneke van Tol uitnodigen. Zij runnen een kwekerij en hebben drie kinderen die inmiddels ook in de kwekerij werken. Ik vraag me af hoe zij de toekomst zien voor het bedrijf. Hoe staat het ervoor over tien jaar? Moeten ze dan naar het buitenland uitbreiden? Daarnaast wil ik graag weten hoe ze denken over het afschaffen van de subsidieregelingen voor kleine kwekerijen die gesloopt worden."

Bron: Witte Weekblad Foto: Jaap Maars