Henny Hartman - 24 Februari 2010

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Francis van der Sloot Henny Hartman uit. Henny is geboren in de Jordaan in Amsterdam. Ze is 48 jaar oud. Inmiddels woont ze alweer dertien jaar in De Kwakel. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen. Francis wil haar vragen wat het verschil is tussen het hebben van een kapsalon in Amsterdam en in De Kwakel.

Op de eerste vraag antwoordt Henny: ,,In het begin dacht ik dat er inderdaad een groot verschil zou zijn maar dat viel reuze mee. Alleen de locatie is eigenlijk anders. Ik heb nu een salon in Amstelhof. Het enige echte verschil is eigenlijk dat ik in de Jordaan veel stadsgeluiden hoorde en hier niet. Ik heb nog steeds veel klanten vanuit Amsterdam gehouden. 1 april zit ik er nu vier jaar en ik heb twintig jaar in de Jordaan gezeten. In het begin was het natuurlijk wel even wennen maar dat het nu echt heel anders was, nee, dat niet. De sfeer is hetzelfde als in de Jordaan en dat is heel belangrijk natuurlijk. Het kan ook hier druk zijn maar ook rustig."

Waarom bent u kapster geworden?

,,Ik wilde dat eigenlijk al van jongs af aan. Ik heb ook nooit iets anders willen doen. Als je een klas bekijkt die een keuze moet maken voor een vak en je spreekt hen na jaren dan is bijna niemand geworden wat hij of zij toen wilde maar bij mij is dat wel zo gegaan. Ik ga zelfs nooit zonder schaar op vakantie. Er is natuurlijk in de loop der jaren wel heel veel veranderd. Vooral de technieken zijn anders geworden en verbeterd. In de tijd dat ik begon was het watergolven heel erg in. Het knippen en föhnen kwam net in trek. Ik ben sinds ik in Amstelhof zat, mezelf gaan ontwikkelen. Zo doe ik er imagestyling bij. Ik geef kledingadvies op de persoon afgestemd. En daarnaast doe ik visagie. Het is nu een totaalpakket geworden. De opleiding heb ik twee jaar terug gedaan. Bij dit werk hoort ook de kledingkastcheck die ik uitvoer bij klanten. Vaak hebben mensen genoeg kleding maar weten ze niet de juiste combinaties te maken en ik help hen daarbij. Ook als iemand gaat trouwen kan ik advies geven. Het is wel heel leuk om te doen omdat met mode bezig zijn mij wel aantrekt. Het begint nu een beetje te lopen en dat is wel leuk omdat ik nu resultaat ervan zie. Ik ben er vaak mee bezig maar ik zie het niet echt als werk."

Hoe is de combinatie tussen werk en gezin?

,,Het komt erop neer dat je goed kunt plannen. De kinderen zijn inmiddels bijna elf en veertien. Ik werk zo goed als fulltime. Zondag en maandag zijn we gesloten en woensdagmiddag ben ik zelf altijd vrij. Daarentegen werk ik donderdag van 09.00 tot 21.00 uur. Ik weet niet beter dan dat ik mijn werk altijd heb gehad. In de Jordaan heb ik een korte periode maar drie en een halve dag gewerkt. Vroeger had ik natuurlijk altijd oppas voor de kinderen en dat was altijd een hoop geregel en gedoe. Nu zit ik dichtbij mijn werk en hebben de kinderen geen oppas meer maar kan ik makkelijk even heen en weer rijden als dat nodig is."

Hoe bent u bij Amstelhof terecht gekomen?

,,Ik sportte daar zelf en zo kwam het ter sprake. Ik wilde eigenlijk iets anders opzetten in de Jordaan maar een grotere locatie vinden bleek nog niet zo eenvoudig. Ik kwam dus toevallig bij Amstelhof. Dat was vier jaar geleden en vervolgens hebben we een klein halfjaar verbouwd om de zaak te maken zoals het nu is. Het is ideaal werken. We hebben alle ruimte. We hebben zes stoelen en werken er met drie mensen. Natuurlijk zorgen we dat we regelmatig bijscholen en cursussen volgen. Daar ben ik vrij fanatiek in. We gaan ook naar de beurs en dat duurt soms wel twee dagen."

Wat is de trend op kapselgebied?

,,Er is geen sprake meer van een echte trend zoals dat vroeger met kapsels het geval was. Tegenwoordig zijn er meer stromingen tegelijk. Als ik dan toch iets moet nomen, de jaren tachtig komen weer terug. Het is allemaal weer wat vrouwelijker geworden. Maar er zijn wel verschillende stijlen waarneembaar. Je ziet hetzelfde in de kleding. Ook daar zie je een knipoog naar de jaren tachtig."

Wat vind je het leukste aan het vak?

,,Om te beginnen vind ik het watergolven het meest vreselijke. Met kleur en door te knippen verander je iemand het meest. Het is heel leuk als iemand heel anders vertrekt dan dat hij of zij binnenkomt. Dat gebeurt best regelmatig dus dat is hartstikke leuk. Natuurlijk zetten we niet meteen de schaar erin maar gaat er eerst een gesprek aan vooraf. We vinden het heel belangrijk om er alle tijd voor te nemen. Inmiddels heb ik nog twintig procent klanten uit Amsterdam en de overige klanten komen hier uit de buurt die vaak ook gebruik maken van de sportschool."

Heeft u nog tijd voor hobby's?

,,Ja ik zing in een koor en daarnaast sport ik drie keer per week. Ik doe aan tennis, spinnen en hardlopen. Verder ben ik erg reislustig dus we gaan regelmatig op vakantie met of zonder kinderen.
Ik heb dus een druk leven maar het is wel erg leuk!"

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek?

,,Ik wil graag Irma Rust uitnodigen. Ze werkt in het ziekenhuis en geeft yogales. Ze is altijd heel druk en ik wil van haar weten hoe het haar lukt de rust over te brengen naar haar leerlingen."

Bron: Witte Weekblad Tekst: Samira Fiesler Foto:Jaap Maars