Inge Schaefers-Quint - 08 September 2010

DE KWAKEL - Inge Schaefers-Quint is drukker dan ooit nu ze voor zichzelf is begonnen in haar atelier in De Kwakel. Begin dit jaar stopte ze met haar goedlopende bloemenwinkel in Haarlem. Vorige kandidaat Carmen van Duijvenbode wilde van haar weten hoe ze dat beleefd heeft.
,,Het is best een moeilijke periode geweest en ik moest echt wat verwerken", antwoordt Inge op de eerste vraag. ,,Veertien jaar geleden kocht ik samen met mijn aangetrouwde nicht Inge een bloemenwinkel in hartje Haarlem. Het was keihard werken. Op een gegeven moment kregen we allebei kinderen.

De beslissing om te stoppen, is niet van de een op de andere dag genomen. Ik heb nog even getwijfeld om alleen door te gaan, maar dat heeft grote consequenties voor het thuisfront. We hebben een kleinschalige kwekerij met in de zomer Limonium en Gipskruid en in de winter ouderwetse groenten. We hebben twee kinderen, van zes en van een jaar. Uiteindelijk heeft mijn man de knoop doorgehakt. Hij wist al, dan ben ik nooit meer thuis. Ik ben een streber en ga maar door. Ik ben al snel een slaaf van mijn eigen ambitie."

Wat is het verschil tussen nu en toen?

,,Ik mis de sfeer die in de stad hangt. Ik mis het mooie, oude pand. Ik mis het contact met de klanten.
Ik was bang dat ik spijt zou krijgen van mijn beslissing, maar ik heb geen dag spijt gehad. Ik heb twee weken vakantie genomen en daarna ben ik gestart met Inge Quint Flower Art. Ik doe onder andere bruidswerk, grafwerk, abonnementen en ik geef workshops. Ik kan me nu volledig richten op een klant, omdat er geen andere klanten in de winkel komen. Dat stuk service wordt op prijs gesteld. Ik kan mijn werk veel meer om mijn gezinsleven heen plannen. Na een opdracht heb ik een moment van rust, dat had ik in de winkel niet. Ik ga meer terug naar de basis van het vak en kan meer creativiteit in het echte bloemwerk leggen."

Wie zijn je klanten?

,,Een aantal abonnementen ben ik blijven doen. Bedrijven die regelmatig iets nieuws willen, zoals iets moois op de balie of beplanting of hulp bij de styling van hun bedrijfspand. Ik heb veel contacten op de veiling. Ik presenteer de producten voor een aantal groothandels. De bloemen moeten zelf hun werk doen. We zijn nog bezig om een mooie website te bouwen, maar het is vooral mond-tot-mondreclame."

Hoe vaak geef je een workshop?

,,Eigenlijk heb ik er nog te weinig tijd voor gehad. Dit jaar is het alleen in het voorjaar gelukt. Het idee was om het regelmatig te gaan doen. Het kost veel voorbereiding. Maar er is zeker vraag naar.
We hebben avonden gehad met kerst met zestig man. Nu wil ik het wat intiemer houden en dan liever verschillende avonden."

Waarom ben je in de bloemen gaan werken?

,,Op mijn veertiende ben ik in een bloemenwinkel gaan werken. Ik vond de creatieve kant van het leven leuker. Vanaf mijn zestiende mocht ik alle abonnementen maken. Eigenlijk heb ik de opleiding mode en kleding gedaan. Maar daar ben je ook bezig met kleur en creativiteit. Ik heb gewerkt bij Peter en Marian Stokman in Aalsmeer. Van hen heb ik veel geleerd. Later ben ik teruggegaan naar mijn oude baas in Badhoevedorp. Maar ik wilde liever voor mezelf beginnen."

Waaraan herkennen we een boeket van jou?

,,Ik heb een voorkeur voor bloemige boeketten en wil de bloemen goed tot hun recht laten komen en niet verstoppen tussen het groen. De groensoorten moeten mooi aansluiten bij de kleuren van het boeket. Mijn visitekaartje is zwart met donkerblauw en het inpakpapier zwart met een zilveren lintje.
Ik vind het sjiek en de bloemen komen daarbij mooi tot hun recht. De klant geeft aan wat hij of zij wil.
Ik geef daarover desgevraagd advies en laat ze voorbeelden zien, maar zeg daar altijd bij: jouw bruidsboeket of rouwarrangement staat niet in dit boek. Dat ontstaat door het gesprek en het gevoel dat de klant wil overbrengen."

Welke bloemen zou je jezelf cadeau geven?

,,Zelf houd ik van simpele dingen, zoals een grote bos Helleborus of Sneeuwbal. Ik werk ook graag met grote rozen. Rozen zijn romantisch en altijd mooi. De manier waarop een roos open komt, zie je bij geen andere bloem terug. Maar iedere bloem heeft zijn eigen seizoen. Een bos tulpen vind ik ook mooi. Bij bloemen is niets fout. Ik vraag altijd wat achtergrondinformatie, zoals, waar komt het te staan. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld een bruiloft van A tot Z te stylen, zodat zelfs de tafelversiering aansluit bij de bloemen. Het is leuk om bij bruidswerk mee te denken. Ook bij grafwerk ga ik naar de mensen toe om hun wensen rustig te bespreken. Ze hebben al zoveel aan hun hoofd."

Heb je nog andere hobby's?

,,Schilderen, tekenen en fotograferen. Ik dacht dat ik zeeën van tijd zou hebben, maar dat valt tegen.
Ik heb het druk met het opbouwen van mijn bedrijf en wil ook meer tijd aan mijn gezin besteden. Sporten is de ideale uitlaadklep, maar dat doe ik ook te weinig. Fietsen, tuinieren. Het moment daarvoor komt vast wel weer."

Wie wil je voor het volgende kettinggesprek uitnodigen?

,,Desiree van Zaal. Zij heeft jaren voor de klas gestaan en doet dat nu nog op invalbasis. Ze maakt de mooiste muurschilderingen. Ik wil haar vragen hoe het is om van je hobby je werk te kunnen maken."

Tekst : Conny Vos - Witteweekblad: (Foto: Jaap Maars)