Irma Rust - 03 Maart 2010

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Henny Hartman Irma Rust uit. Irma komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Ze is 44 jaar oud en getrouwd. Irma heeft drie kinderen, twee zoons en een dochter. Ze is in de Kwakel gaan wonen omdat haar partner uit Aalsmeer kwam. In het begin heeft ze erg moeten wennen maar nu met het gezin is het ideaal wonen. Irma geeft yogales en Henny wil haar vragen hoe zij de rust over kan brengen op haar leerlingen terwijl ze zelf heel druk is.

Op de eerste vraag antwoordt Irma: ,,Sport is eigenlijk mijn hobby. Ik heb een baan als hoofdverpleeg-kundige op de Intensive Care. Dat is een fulltime baan. Zolang ik werk heb ik er altijd sportlessen naast gegeven. Dat is dus al vanaf 1989. Daarvoor sportte ik zelf veel, ik deed aan karate en basketbal. Maar omdat die sporten moeilijk te combineren waren met mijn werk kwam ik in de sportschool terecht. Ik merkte dat er veel vraag naar was en ik kan eigenlijk dagelijks sportlessen geven. Zes jaar terug begon ik aan de opleiding voor Pilates. Vrienden moesten toen wel lachen omdat ik altijd de zwaardere lessen gaf en nu ineens koos voor zoiets rustigs. Ik geef nu bijna vijftig procent zware lessen en vijftig procent 'rustige' lessen. Twee jaar terug wilde ik er eigenlijk nog meer mee; ik wilde van actief naar rust gaan. Ik ben begonnen aan een driejarige opleiding yoga. De overgang van Pilates naar yoga is heel makkelijk. Ik begon met de yoga combinatie 'shape yoga'. En ik kreeg de grootste complimenten. Nu geef ik een uurtje spinningles en dan een uurtje yoga.

Mensen die daaraan meedoen zijn na afloop een heel ander mens. Ik moet zeggen dat de meditatie wel makkelijk gaat. En inderdaad, het klopt wel dat ik altijd heel druk ben. Maar de mensen die me echt goed kennen weten dat ik ook een zekere rust in me heb. Ik kan bijvoorbeeld heerlijk in een boek lezen. Verder hou ik ervan om te reizen maar wel vaak naar een zogenaamd slaapdorp. En dan moet ik me altijd verantwoorden want niemand vind dat iets voor mij. Mijn partner en ik hopen ooit nog eens te eindigen in zo'n slaapdorp. Mensen geloven dat gewoon niet van mij, ik die altijd zo druk is. Ik heb een vriendin uit de sportwereld waarmee ik een project in Kenia heb gedaan en zij zag me daar op een dag heel relaxt zitten en ze was heel verbaasd. Ze vond het heel mooi om me eens zo te zien in plaats van heel actief in de sportschool."

Hoe bent u sportlerares geworden?

,,Een collega van mij had de ALO gedaan en daardoor raakte ik ook enthousiast. Ik ben de ALO ook gaan doen en kon vervolgens haar lessen overnemen. Bij toen nog UCC heb ik toen proeflessen gegeven en dat sloeg aan. Bijna twaalf jaar heb ik bij UCC les gegeven en toen ging het over in Plux. Vervolgens ben ik gestopt en bij Amstelhof begonnen. Tegenwoordig geef ik het grootste aantal lessen in Amstelhof en daarnaast werk ik in Aalsmeer en Amsterdam. Verder geef ik nog les bij DWS (KDO). Ik heb dertien vaste uren per week."

Hoe is de combinatie van werk, sport en gezin?

,,Naast mijn gewone werk blijft de sport een uitlaatklep. Op de IC is het heel druk en werk ik met hele zieke mensen. Het is heerlijk om daarnaast met gezonde mensen te werken die aan het sporten zijn. Bij de actieve lessen kan ik alles lekker loslaten en dat geldt ook bij de rustige lessen. Met het gezin redden we het prima. Dat komt omdat mijn partner ook sportlessen geeft en het is een automatisme geworden om elkaar af te lossen. Soms is het wel eens teveel moet ik eerlijk bekennen. Ik kan moeilijk nee zeggen en dat is wel eens een nadeel. Regelmatig maken we daarom de balans op. Toen de kinderen jonger waren ging het trouwens wel moeilijker maar tegenwoordig sporten zij zelf ook veel en gaat dat in één moeite door. Het mooie van Amstelhof is dat het hele gezin er terecht kan om te sporten. Woensdagmiddag heb ik bovendien altijd mijn vrije middag. Maar de andere dagen sporten we echt als gezin en daar halen we enorm veel plezier uit."

Doet u zelf nog aan sport?

,,Ik probeer mijn leerlingen te motiveren eerst een uurtje spinning te doen om vervolgens de rust te pakken met een uurtje yoga. Het is heel lekker om eerst heel veel te geven en daarna tot rust te komen. Zelf sport ik eens per week en ga dan een eind wandelen of fietsen. Soms doe ik wel eens een uurtje mee in de sportschool. Zonder sport zou ik heel chagrijnig worden. Op vakantie moet ik ook altijd een eind lopen om voldaan terug te komen."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Alina Jansen uitnodigen. Ik heb met haar samen een project in Kenia gedaan en zij is getrouwd met een Keniaan. Ze woont een half jaar in Nederland en een half jaar in Kenia. Ik wil haar vragen hoe zij haar leven in Kenia combineert met het leven in Nederland in vergelijking tot de maakbaarheid van het leven hier."

Bron: Witte Weekblad Foto: Jaap