Jaap Verhoef - 26 september 2019
Kwakelaar Jaap Verhoef is sinds januari van dit jaar gepensioneerd, na 45 jaar in de verzekeringsbranche gewerkt te hebben. Oud-collega Corné Klein wil van hem weten: hoe bevalt het leven als gepensioneerde? Is hij in een zwart gat terecht gekomen, of heeft hij voldoende om handen?
"Het is belangrijk om genoeg hobby's te hebben, legt Jaap uit. En wat ook heeft geholpen: hij heeft het werken langzaam kunnen afbouwen. "Ik had in augustus vorig jaar al met pensioen kunnen gaan, maar ik heb er voor gekozen om nog even door te gaan. Zo kon ik mijn opvolger inwerken. In januari 2018 ben ik vier dagen gaan werken, vanaf augustus drie en in de laatste maanden nog maar twee dagen. Zo kon ik wennen aan mijn nieuwe levensritme."
Geen problemen met omschakelen?
"Nee, ik mis het werken niet, soms alleen mijn collega's. Ik heb jaren met Corné gewerkt, hij zat tegenover me. We zijn beide sportief en houden van dezelfde muziek, ik kon met hem lezen en schrijven. Gelukkig zit het kantoor hier om de hoek, dus ik ga af en toe nog even langs."
Wat doe je zoal?
"Op woensdagochtend bezorg ik de krant in de wijk. Ik ben een geboren en getogen Kwakelaar, dus ik ken veel mensen. Ik maak regelmatig een praatje onderweg. Op dinsdagmiddag doe ik aan klaverjassen. Ik liep daar vorig jaar een keer naar binnen om me aan te melden en toen riep men: 'hé, verjonging!' Terwijl ik ook al 66 jaar ben. Ik ben penningmeester voor de begrafenisvereniging en de stichting Gezondheidscentrum. Daarnaast doe ik aan bridgen, ik maak tevens wedstrijdverslagen voor de krant. Dat doe ik altijd met een kwinkslag. Degene die het laatst eindigt moet het ontgelden, tenminste, als ik weet dat diegene het kan hebben. Het zijn maar kleine plagerijtjes, ik maak het niet te gek. Je komt elkaar immers de volgende week weer tegen. Ik spaar mezelf daarbij niet, voor mij geldt hetzelfde als ik onderaan eindig. Daarnaast mag ik graag wandelen en fietsen. Ik lees graag en ik luister muziek. Daarnaast kijk ik veel sport op TV, met name (Engels) voetbal, evenals kennisquizzen en Engelse politieseries."
Wat is je favoriete muziek?
"Ik luister veel naar Arrow Classic Rock. Ballads en soft rock, daar houd ik van. Met af en toe wat stevigere nummers er tussendoor. Denk aan Neil Young en Pink Floyd. Maar ik luister ook graag naar Boudewijn de Groot en Drs P. Ik ben taalliefhebber en zij hebben prachtige songteksten. Het is de muziek uit mijn jongere jaren: ik ben geboren in 1952 en opgegroeid met de muziek van de jaren '60 en '70."
De Flowerpowerperiode.. was daar in De Kwakel iets van te merken?
"Nee, niet per se. Toevallig zag ik laatst op een Belgische tv-zender een documentaire over Woodstock. Het ging niet zozeer over de muziek, maar vooral over de sfeer. Ik ben een beetje in die periode blijven hangen. Make love and not war, een beetje naar mekaar om kijken: zo dacht men er destijds over. Dat kunnen we nu in deze moderne tijd van crisissen ook wel gebruiken."
Je bent vrijwilliger voor AutoMaatje. Wat houdt dit in?
"AutoMaatje is een initiatief van de ANWB. Hierbij vervoeren vrijwilligers minder mobiele plaatsgenoten voor een geringe vergoeding. We brengen mensen bijvoorbeeld naar de fysiotherapeut, huisarts of naar een feestje. Mensen kiezen voor ons omdat wij wel op tijd komen, in tegenstelling tot sommige andere vervoersdiensten. Voor mensen is dat heel vervelend. Stel je voor: je hebt een afspraak om half twee bij de huisarts en de taxi komt je pas om tien over half twee ophalen! Naast het vervoer is ook het sociale aspect van belang. Mensen maken graag een praatje, onze chauffeurs worden regelmatig uitgenodigd om nog even een kopje koffie te drinken. Ik ben zowel chauffeur als planner. De ene week heb je geen ritjes, de andere week zijn het er drie. In de vakantieperiode was het wat drukker. We kunnen daarom nog best wat vrijwilligers gebruiken. Speciaal voor de mensen die ik vervoer, meestal ouderen, heb ik een playlist samengesteld, met muziek uit het verleden. Daar staan liedjes op van bijvoorbeeld het Cocktail Trio (onder meer bekend van 'Wie heeft de Sleutels van de Jukebox gezien') en de Blue Diamonds. Mensen gaan vanzelf mee neuriën of meezingen. Heel gezellig. Voor één van de dames die ik vervoer heb ik juist klassieke muziek opgezocht. Het is geen muziek die ik thuis zou draaien, maar zij komt ervan tot rust."
Kan iedereen zich aanmelden?
"Je moet een auto hebben en jonger zijn dan 75 jaar. Je kunt van te voren momenten doorgeven wanneer je zou kunnen. Komt het niet uit, dan zeg je nee. De vergoeding bedraagt 30 cent per kilometer. Onze vrijwilligers doen het niet voor het geld." Aanmelden kan via automaatje@uithoornvoorelkaar.nu.
Wie nodig je uit voor het volgende gesprek?
"Jan Kas. Hij speelt bij Steelband Tavenu. In het verleden speelde hij bij de drumband, maar die is opgeheven. Kan hij zijn muzikale ei nog kwijt nu de drumband is gestopt?"
(Bron: 26-9-2019, Tekst en foto: Naomi Heidinga voor het Witte Weekblad)