Jan-Pieter Meijer - 02 Maart 2006

Elke week wordt een inwoner van Uithoorn of De Kwakel door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Paul Boere Jan-Pieter Meijer uit. Op vrijdagavond houdt Jan-Pieter zich bezig met één van zijn hobby's; al jaren is hij leider bij de Kwakelse hobbyclub, waar men wekelijks met een groot aantal kinderen aan het knutselen is. Paul wil weten hoe Jan-Pieter het al zolang kan uithouden bij de hobbyclub.

Uithoorn - Jan-Pieter Meijer is 41 jaar en komt oorspronkelijk uit De Kwakel, maar woont sinds tien jaar in Uithoorn. Een half jaar geleden gingen hij en zijn vriendin Carla samenwonen. Zij heeft drie kinderen. Jan-Pieter werkt bij een exportbedrijf als inkoper van bloemen op de veiling. Op vrijdagavond houdt Jan-Pieter zich bezig met één van zijn hobby's; al jaren is hij leider bij de Kwakelse hobbyclub. Hij geeft antwoord op de vraag van Paul hoe hij het al zolang kan uithouden.

Op de eerste vraag antwoordt Jan-Pieter: "Het antwoord is eenvoudig; het is gewoon heel erg leuk om iets met kinderen te doen. Bij de hobbyclub leren kinderen om iets te maken en gereedschap te gebruiken en ik vind het leuk om dat op hen over te brengen. Dat ik er al zolang bij ben, is niet zo vreemd;" zelf ben ik als kind ook bij de hobbyclub gekomen. Toen ik ouder werd, ben ik blijven hangen en werd ik leider. Op die manier zijn er meer leiders bij gekomen. Ik ben er zelf nu al zo'n dertig jaar bij, maar er zijn er meer die er al 25 jaar of langer actief zijn. Niet alle leden blijven zo lang hangen, maar een enkeling die het echt leuk vindt, wordt vanaf zijn veertiende/vijftiende leider. Dat zijn wel de leiders van de toekomst. Een aantal leiders komt op een leeftijd dat zij er straks mee gaan stoppen en dan moet er wel voldoende opvolging zijn. Het lukt lang niet altijd om jongeren vast te houden; als zij eenmaal het uitgaansleven ontdekken en andere interessen krijgen, stoppen ze er vaak mee. Sommige komen op latere leeftijd weer terug, anderen stoppen definitief. Het leuke van de hobbyclub is dat je gezamenlijk met de kinderen bezig bent met knutselen. Het samen zijn, het sociale gevoel, is belangrijk.

Het is een soort ontspanning op de vrijdagavond. Het is een leuke ploeg vrijwilligers, die zich flink inzet om er elke vrijdagavond een gezellige avond van te maken. Twee leidsters, Adri van de Hoorn en Ria Verduijn, lopen ook al lange tijd mee. Zij verzinnen voor elke vrijdagavond een nieuw idee. Elke week is er een thema waaraan de kinderen kunnen meedoen, maar als een kind liever iets anders wil maken, mag dat ook. Zo hebben we al heel veel verschillende dingen gemaakt: poppen van stro, versierde bloempotten, sieraden, dienblaadjes met mozaïek. kerststukjes enzovoort. Kinderen die het niet leuk vinden, mogen iets anders maken en gaan bijvoorbeeld timmeren of figuurzagen. Bovendien zijn ze niet verplicht om iets te maken. Er zijn ook kinderen die wel komen, maar op sommige avonden meer voor de gezelligheid aanwezig zijn dan om iets te knutselen. Zolang ze zich gedragen en niet gaan lopen klieren, is dat ook prima."

Om hoeveel kinderen gaat het en van welke leeftijd zijn ze?
"Het gaat om veertig tot vijftig kinderen per week die komen knutselen. De minimum leeftijd is acht jaar, daar zijn we heel streng in. Het heeft geen enkele zin om te proberen een kind dat jonger is, naar de hobbyclub te laten gaan, want we hebben die leeftijdsgrens expres vastgesteld. Dan kun je ze iets bijbrengen en hou je ook een bepaalde doorstroming. Maken we een uitzondering, dan wil elk kind van zeven al naar de hobbyclub en dat gaat gewoon niet.

Ze blijven komen tot ze ongeveer twaalf, dertien jaar zijn. Dan stoppen ze ermee of worden ze leider. Overigens zijn ze niet verplicht te stoppen als ze die leeftijd van twaalf bereikt hebben, maar we merken dat kinderen het dan niet meer zo leuk vinden om met hele jonge kinderen bezig te zijn met knutselen. Ze stoppen er dan vanzelf mee. De enkeling die het wel leuk vindt om de jongere kinderen een handje te helpen, kan leider worden. De hobbyclub heeft geen leden. Het is heel vrijblijvend. De kinderen betalen €1,50 per avond en dan kunnen ze aan de slag. Wat ze gemaakt hebben, kunnen ze aan het eind van avond mee naar huis nemen. Daar naast hebben we voor de kinderen iets te drinken en een snoepkraarnpje, waar ze voor een klein bedrag iets te drinken en te snoepen kunnen kopen. Het is allemaal heel laagdrempelig en dat is precies zoals wij het willen. De hobbyclub moet voor iedereen toegankelijk zijn. Voor de kinderen is het ook een vorm van ontspanning en net als voor ons geldt ook voor hen dat ze zich lekker kunnen afreageren op een stuk hout of iets anders dat ze willen bewerken."

Merk je dat kinderen talent hebben voor knutselen en is er een verschil met kinderen van nu en de kinderen van vroeger?

"De één heeft duidelijk meer talent dan de ander. Vroeger hadden kinderen meer geduld dan tegenwoordig en konden ze best een aantal weken aan één werkstuk werken. Tegenwoordig bedenken we leuke dingen die in één avond af zijn, want anders vinden ze het niet leuk meer. Het is heel moeilijk om ze ergens langer aan te laten werken. Dat is best jammer, vind ik zelf, want dan kun je natuurlijk nog veel meer andere, moeilijker dingen maken. Een ander punt is dat veel kinderen niet weten hoe ze met gereedschap moeten omgaan. Wij leren hen dat bij de hobbyclub en in feite komt er best wat theorie bij kijken op die avonden. We hebben gereedschapsmateriaal dat varieert van hamers tot figuurzagen en van decoupeerzagen tot soldeerbouten. Een ander verschil met vroeger is dat kinderen tegenwoordig veel mondiger zijn.

Als ze ergens geen zin in hebben, doen ze het ook niet, terwijl ze vroeger dan toch maar aan de slag gingen. Het gebeurt heel zelden dat we een kind naar huis sturen en ouders uitleg geven waarom. Dat kinderen mondiger zijn, is een verschijnsel van deze tijd, dat zie je overal. Wij vinden dat ze zich bij ons netjes moeten gedragen en gelukkig gaat dat meestal prima."

De hobbyclub heeft vrijwilligers, kun je daar iets over vertellen?

"We hebben een vaste ploeg leiders van ongeveer vijftien mensen. De jongste leiders zijn veertien en de oudste leiders in de vijftig, maar dat gaat heel goed. Ook privé kan men goed met elkaar door de bocht. Daarnaast is er een bestuur dat onder andere zorgt voor subsidie aanvragen en het inkopen van materialen. Ik ben zelf ook enige tijd penningmeester geweest -van 1983 tot 1990- en vervolgens nam Remco van Scheppingen het van me over. Om het jaar gaan we een weekeinde weg met de hobbyclub en wordt er elke keer een andere locatie gezocht waar we een gezellig weekeinde kunnen doorbrengen. We zijn al op veel verschillende plaatsen geweest.
De hobbyclub is een echte Kwakelse club, hoewel er nu ook wel enkele kinderen uit Uithoorn komen. Zij hebben vriendjes in De Kwakel omdat ze daar soms naar school of naar de sportclub gaan en dan willen wij hen niet verbieden naar de hobbyclub te komen. Kinderen moeten wel binding hebben met De Kwakel. We hebben geen maximum aantal kinderen dat welkom is per avond, maar tot nu toe hebben we ook nooit hoeven zeggen dat we 'vol' zijn. Overigens is het ook wel eens erg rustig bij ons, bijvoorbeeld wanneer er een disco is van KDO of een feest van de school. In het verleden hebben we wel eens zestig kinderen op één avond gehad, maar tegenwoordig ligt het zo tussen de veertig en vijftig en dat is net mooi. We hebben een prachtige ruimte in het dorpshuis en na de laatste verbouwing is het helemaal volgens onze wensen."

Wanneer stop je bij de hobbyclub?

"Zolang ik het leuk blijf vinden en het goed gaat, blijf ik ermee doorgaan. Ik ben er ooit twee jaar tussenuit geweest, maar ben toch weer teruggekomen. Men vroeg of ik als leider mee wilde met het weekeinde en daarna ben ik weer gebleven, omdat het leuk is om te doen. Ik zal er dus echt niet zomaar mee stoppen!"

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

"Ik wil graag Adri Voorn uitnodigen. Adri is betrokken bij Toneelvereniging Genesius, waarvoor hij onder andere de productie doet. Hij is heel actief met het jeugdtoneel bezig en ik wil hem vragen waar zij kinderen vandaan halen die willen toneelspelen. Het lijkt mij ook heel moeilijk om hen te motiveren, hoe doet hij dat?"

Bron: Witte weekblad Foto: Patrick Hesse, Visionquest.nl