Johan Stange - 8 november 2012

DE KWAKEL - Het leven van de familie Stange draait om voetbal. Als Johan thuiskomt uit zijn werk, moet er snel worden gegeten, want zonen Joeri en Jesse moeten trainen of training geven. Johan is zelf leider bij de A1 van sv Argon en bij het eerste elftal van KDO.

Vorige kandidaat Danny Plasmeijer wil van Johan weten op welk gebied KDO kan leren van een vereniging als Argon om zich op positieve wijze door te ontwikkelen?

,,Ik heb zelf vroeger tegen Argon gevoetbald. Toen was het nog een dorpsclubje. Op een gegeven moment hebben zij een bewuste keus gemaakt om de vereniging naar een hoger niveau te tillen. Ze hebben de stichting Topsport opgezet en betalen spelers om bij hen te voetballen. Het grootste verschil met KDO is dus het ambitieniveau. Maar het belangrijkste is dat voetballers zich kunnen ontwikkelen op hun eigen niveau. Een vereniging moet eruit halen wat er in die jongens zit en een zo goed mogelijk resultaat behalen. KDO moet vrede hebben met het niveau waarop ze spelen. Argon richt zich puur op voetbal, terwijl KDO een omnivereniging is met verschillende sporten. KDO heeft veel vrijwilligers die zich voor de vereniging inzetten, zelfs op bestuursniveau. Dàt is echt hun kracht. KDO heeft het organisatorisch goed voor elkaar. Daar kan menig vereniging wat van leren. KDO moet gewoon zichzelf blijven."

Vanwaar zitten jullie bij twee verenigingen?

,,Een jaar of zes geleden werd mijn oudste zoon gescoutd door Argon. Zijn broer is in zijn kielzog meegegaan. Argon is de top in amateurvoetbal. Zelf kon ik vroeger ook op een hoger niveau spelen, maar mijn ouders hadden geen rijbewijs, dus ik ben bij KDO gebleven. Nu mijn kinderen de kans krijgen, sta ik ervoor, ook al betekent dat veel heen en weer reizen. Mijn ambitie als vader is om hen op een hoger niveau te brengen. Ze leren zich beter ontwikkelen als voetballer en leren om te gaan met een minder vertrouwde omgeving. Hun vrienden wonen hier in De Kwakel. Om als team goed te kunnen voetballen hoef je geen vrienden te zijn. De oudste voetbalt inmiddels weer bij KDO. Hij is naar de senioren gegaan. De jongste speelt nog bij Argon. Volgend jaar gaat hij naar de senioren. Ik ben benieuwd waar hij dan gaat voetballen. Nu speelt Joeri op zondag en Jesse op zaterdag. Ik wil ze allebei zien spelen. Dus het hangt ervan af of ik nog bij Argon blijf. Bij KDO ben ik altijd gebleven, dat is mijn club."

Wilden ze geen topsporters worden?

,,De kans dat een voetballer doorstroomt naar betaald voetbal is heel klein, dus je moet wel realistisch zijn. Lars Veldwijk speelde in de A-junioren bij Joeri. Hij is van Volendam naar Utrecht gegaan en speelt nu bij FC Dordrecht in het betaald voetbal. Hij is een van de weinige. Ook bij Jesse zat iemand die zo goed is, dat ik hem wel een keer op televisie verwacht te zien. Maar alles moet goed in elkaar vallen. Ze moeten net op zoek zijn naar iemand op die positie. Mijn oudste zoon werkt nu bij Carpentier en volgt intern een HBO studie. Mijn jongste zit in het tweede jaar van de sportopleiding CIOS. Hij wil fysiotherapeut worden. Op voetbaltechnisch niveau hebben zij zich goed kunnen ontwikkelen. Het is het mooiste als je dat kunt bewerkstelligen."

Wat houdt het in om leider van een team te zijn?

,,De leider zorgt ervoor dat de randvoorwaarden goed zijn. Ik ben nu leider bij de A-junioren van Argon. Zij zijn zeventien tot negentien jaar. En bij het eerste elftal van KDO. Zij zijn van achttien tot zo'n dertig jaar. Ik groei mee met mijn eigen kinderen. Ik ben vroeger begonnen met de F-pupillen. Dat was een mooie tijd. Zij kunnen nog zo onbevangen achter de bal aan rennen. Jesse geeft training voor zijn opleiding aan de kleinsten, dus dat zie ik nu weer terug."

Speelt u zelf nog?

,,Ik ben nu 51 jaar. Zeven jaar geleden ben ik gestopt met veld- en zaalvoetbal. Ik zou het graag nog doen, maar ik moest stoppen vanwege mijn gezondheid. Mijn vrouw Jeannette heeft op hoog niveau geturnd. Zij staat helemaal achter onze voetbalactiviteiten, anders zou het niet kunnen. Als we thuis spelen, komt ze ook kijken. Wij zijn echt een sportgezin."

Jullie zijn ook betrokken bij Sport en Spel?

,,Sport en Spel is hèt weekend van het jaar. Het wordt in mei gehouden. Jeannette is lerares op basisschool De Zon en de kinderen hebben het er in april al over. Alle schoolgaande kinderen uit groep vier tot en met acht uit De Kwakel en alle kinderen die op KDO zitten mogen meedoen. Sport en Spel wordt al georganiseerd sinds 1975. Ik ben in de staf gegaan toen ik achttien was, dus ik doe het nu al 33 jaar. Ik heb nooit zelf meegedaan. Mijn kinderen wel. Jeannette was tentleidster. Er worden zestien groepstenten op het terrein van KDO neergezet. Per vijf kinderen moet een begeleider zijn. Er komen ongeveer 290 kinderen, dus er zijn veel vrijwilligers bij betrokken. In januari starten we met de voorbereidingen. Op vrijdagavond is er disco. Op zaterdagochtend mogen de kinderen onder professionele begeleiding Poldersporten. Verder zijn er verschillende activiteiten en spelletjes te doen. Het is een fantastisch weekend. Na afloop ruimen we met z'n allen op en sluiten we met elkaar af. De meeste mensen hebben de maandag erna vrij om bij te komen."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Peter Oudshoorn. Hij gaat afscheid nemen als voorzitter van KDO, een rol die hij bijna twintig jaar heeft vervuld. Ik wil hem vragen hoe hij terugkijkt op zijn voorzitterschap en of hij nog betrokken blijft bij de vereniging?"

Bron: Witte Weekblad tekst:Conny Vos, Foto: Jaap Maars