Kees van Rijn - 12 April 2012

UITHOORN - Toen Kees van Rijn van werkgever verwisselde, kreeg hij meer tijd voor zijn gezin en hobby's. Vijf jaar geleden werd hij lid van fietsclub 't Muurtje. Dit jaar trainen zij voor de Alpe d'HuZes. Vorige kandidaat Raymond de Jong wil van Kees weten waarom hij mee gaat doen en hoe hij het wil bekostigen.

,,Een van onze leden is de inspirator van het team. Hij is de afgelopen jaren twee keer getroffen door de ziekte. Hij heeft het team ingeschreven. In eerste instantie waren we uitgeloot. Omdat er zoveel deelnemers waren, heeft de organisatie een tweede dag ingesteld en daar zijn we voor ingeloot. Er wordt nu dus twee dagen gereden en wij fietsen op 6 juni. We krijgen acht uur de tijd om ons doel te halen. We vertrekken om tien uur en mogen tot zes uur doorgaan."

Ketting gesprekken - Kees van Rijn - 12 April 2012Wat houdt de Alpe d'Huzes in?
,,Op 6 en 7 juni beklimmen duizenden deelnemers meerdere malen de Franse berg Alpe d'Huez. Er doen 959 teams mee. De fietsers laten zich sponsoren. Al het geld dat wordt opgehaald, wordt gedoneerd aan het KWF kankerbestrijding. De beklimming is 14,5 kilometer lang met een hoogteverschil van bijna 1100 meter en een stijgingspercentage van gemiddeld 7,9 procent. De klim telt 21 haarspeldbochten. Het is dus een behoorlijke uitdaging. Mijn doel is om de berg vier keer te beklimmen, maar met drie keer ben ik ook al blij, dat zou al een hele prestatie zijn. Het is afhankelijk van het weer en in welke vorm je die dag bent."

Hoe hebben jullie je voorbereid?

,,Je bent zeker wel een half jaar bezig met de voorbereidingen. Om met een team deel te mogen nemen, moet er minstens 15.000 euro betaald worden, dus je moet op zoek naar sponsors. We hebben zeven sponsors die minimaal duizend euro doneren. Hun logo wordt achterop ons officiële shirt gedrukt. Daarnaast worden bedragen gedoneerd door familie, vrienden en kennissen via de website. Inmiddels is er een mooi bedrag opgehaald, maar we blijven doorgaan. De actie is eigenlijk al geslaagd, het fietsen is het toetje. Op 21 april hebben we een benefietavond georganiseerd. KDO heeft haar kantine beschikbaar gesteld. De liveband Community of Noise treedt op en tussendoor is er een disco. Zij doen dit allen belangeloos. Kaarten zijn bij mij te koop en de opbrengst gaat uiteraard geheel naar het KWF."

Doet u fysiek nog iets extra's?

,,Twee keer per week ga ik spinnen. In de zomermaanden fietsen we op woensdagavond en zondagochtend. Op de zondagochtend fietsen we nu gemiddeld honderd kilometer. Deze winter ben ik blijven trainen, wat ik normaal niet doe. Je moet nu je conditie op peil houden. Afgelopen zondag hebben we de Limburg Classic gereden, een georganiseerde toertocht van zo'n 150 kilometer. Vorig jaar heb ik een nieuwe fiets gekocht. Ik rijd nu op een Koga, die fietst perfect. Onze naam 't Muurtje is ontstaan, omdat we altijd in De Kuil starten bij een muurtje. Daar verzamelen we en daar hijgen we uit."

Wat verwacht u van die dag?

,,Ons team bestaat uit zes personen en onze vrouwen gaan ook mee. We staan op een camping een paar kilometer van de Alpe du'Huez. We blijven een week in de Alpen, zodat we van tevoren nog een beetje kunnen trainen. We fietsen op de woensdag. Ik verwacht dat het een heel zware, emotionele dag zal worden. Het is me aangeraden om me af te sluiten voor de dingen er omheen. Afgelopen jaren zijn een zus en een schoonzus ook geconfronteerd met de ziekte, dus je hebt toch iets op je bagagedrager. Maar de knop gaat om op die berg."

Wat voor werk bent u gaan doen?

,,Vanaf mijn schooltijd heb ik bij een kwekerij gewerkt, soms zeven dagen in de week. Nu werk ik sinds vijf jaar bij Hilverda De Boer als kwaliteitscontroleur van inkomende goederen. Ik begin om zes uur en werk tot het klaar is. Van een bedrijf met vier collega's ben ik naar een bedrijf gegaan met tweehonderd collega's. Ik heb het prima naar mijn zin. Ik ben 53 jaar en hoop hier te blijven tot mijn pensioen. Ik heb nu de weekenden vrij en meer tijd voor mijn gezin en mijn hobby's. Ik heb drie kinderen en ben getrouwd met Ineke. Als gezin zijn we regelmatig bij KDO te vinden. Zelf heb ik van jongs af aan gevoetbald en daarna ben ik coach en trainer geworden. Hoewel dat dit jaar op een laag pitje is komen te staan vanwege het evenement. Mijn dochter zit op handbal. Mijn oudste zoon voetbalt bij de selectie en mijn jongste zoon speelt bij de D-tjes."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Walter Hofer. Ik wil hem vragen waarom hij zo'n mooi land als Oostenrijk heeft verlaten en hoe hij is Nederland - in de Kwakel - is terecht gekomen."

Bron: Witte Weekblad - Foto Jaap Maars - Tekst Conny Vos