Kevin Schelling - 23 Juni 2010

DE KWAKEL - Alles in het leven van Kevin Schelling staat in het teken van schaatsen. Maar hoewel hij er veel voor moet laten, krijgt hij er ook veel voor terug. Regelmatig voegt hij zich bij het fietsgroepje van de vorige kandidaat van het kettinggesprek Leo Klijn. Hij wil van Kevin weten of hij over vier jaar mee zal doen aan de Olympische Spelen en wat hij daarvoor moet doen of laten.
,,Over vier jaar is best snel. Ik weet niet of dat gaat lukken, misschien over acht jaar, maar het is uiteindelijk wel mijn doel.

Als ik train is Bob de Jong er soms ook. Het is leuk om met een Olympisch kampioen te trainen. Hij is het geweest en ik wil het worden. Maar die mannen rijden zo hard. De jongste deelnemer afgelopen jaar was 17 jaar. Ik ben 14 jaar. Ik train nu nog met schaatsers van mijn eigen leeftijd. Straks rijd ik met alle leeftijden, dan ben ik de jongste. Hopelijk piek ik op de Olympische Spelen. Het is mijn hoogste droomdoel. Om dat te halen moet je trainen, heel veel trainen."

Hoe vaak train je?
,,Elke dag, behalve op maandag, dat is mijn rustdag. Tijdens het winterseizoen schaats ik op zaterdag en zondag wedstrijden. In de zomermaanden is de training zwaarder. Dan ga ik een keer per week hardlopen in Haarlem. Een keer skeeleren in Kudelstaart. Naar de sportschool voor krachtoefeningen. Ik ben lid van fietsclub UWTC, omdat ik een keer in de week een wedstrijd moet fietsen. En daarnaast fiets ik dus met het groepje van mijn vader voor mijn uithoudingsvermogen. Ik moet elke dag een logboek bijhouden op internet. Daarvoor moet ik mijn hartslag meten en mijn gewicht bijhouden. We gaan naar een diëtiste om te leren over voeding, want eten is ook belangrijk. Patat eet ik niet. Voor een zware training staat er meestal pasta op tafel vanwege de koolhydraten. We eten vaak op rare tijden. Mijn zus schaatst ook nog. Gelukkig voor mijn ouders kunnen we carpoolen met een groepje schaatsers uit de regio, zodat ze me niet elke dag weg hoeven te brengen."

Waarom ben je met schaatsen begonnen?
,,Ik ben gewoon begonnen op van die krabbelschaatsen waar je schoen in moet, achter een stoel. Toen ik zeven was ben ik op de schaatsbaan in Haarlem gaan schaatsen. Mijn neven schaatsten al en ik wilde het ook proberen. Op mijn tiende ging ik wedstrijden schaatsen. Dat vond ik leuk. Vorig jaar ging het ineens heel goed en kwam ik in de selectie. Ik ben gestopt met voetbal, daardoor ging het nog beter. Ik verbeterde mijn eigen persoonlijke record. Toen mocht ik naar het Nederlands Kampioenschap (NK) voor pupillen. Daar werd ik tweede. Aan het einde van het seizoen kreeg ik een brief dat ik naar de C-selectie mocht, wegens goede prestaties. De C1 en C2 zitten bij elkaar. De groep bestaat uit vijf jongens en vijf meisjes. Dit is mijn tweede jaar, daarna wordt er gekeken of je prestaties goed genoeg zijn om naar de baanselectie te gaan. Ik heb nog een winterseizoen om me te bewijzen."

Heb je al belangrijke wedstrijden geschaatst?
,,Na het NK mocht ik meedoen met het officieuze Europees Kampioenschap, de Vikingenrace. Daar heb ik vier afstanden gereden. In het totaalklassement werd ik tweede. Dit jaar was ik reserve voor de Vikingenrace. Twee dagen ervoor werd ik gebeld dat er iemand afgevallen was en mocht ik alsnog mee doen. Toen ben ik weer tweede geworden. Bij het officiële NK voor junioren stond ik op de zestiende plaats. Ik ben van tevoren wel zenuwachtig. Als ik maar niet val. Maar als je gestart bent, dan gaat het ineens heel goed. Na de eerste ronde zie je de tijd op het bord van de trainer, dan weet je dat het goed gaat, of anders zet je er nog een tandje bij. De 500 en de 1000 meter gaan me beter af dan de 1500 meter."

Zit je op een speciale school voor topsporters?
,,Ik zit op het Alkwin Kollege in 2 VWO. Als ik een wedstrijd heb, krijg ik vrij van school. Ze doen er niet moeilijk over. Als ik slechte cijfers zou halen, wordt het misschien anders. Gelukkig gaat het leren me makkelijk af. Toetsen moet ik later in halen. Ik hoef ook niet mee te doen met gym, om blessures te voorkomen. Mijn klasgenoten maken er wel eens grapjes over. Maar ze zijn ook belangstellend. Dan vragen ze achteraf hoe de wedstrijd gegaan is. Ik heb er niet echt moeite mee om dingen te laten. Ik ben wel eens naar een schoolfeest geweest, maar dan was ik de volgende dag moe tijdens de training. Ik merk dat het schaatsen beter gaat als ik me daarop richt."

Leef je in twee verschillende werelden: school en schaatsen?
,,Ik heb vrienden op school en vrienden van het schaatsen. We trekken heel veel met elkaar op. We gaan ook op trainingskamp. In de zomer gingen we naar Limburg om te wielrennen en te skeeleren. Vorig jaar met kerst zijn we tien dagen naar Italië geweest. We stonden om zes uur op en gingen om half zeven hardlopen. Daarna het ontbijt en even rust tot één uur. Dan gingen we twee uur schaatsen. Door de hoogte krijg je een betere conditie. En 's avonds vroeg naar bed. Er lag heel veel sneeuw, dus we hebben het tussendoor ook gezellig gehad. We zijn goede vrienden geworden en zoeken elkaar ook op als we vrij zijn. Misschien mis ik een hoop dingen die vrienden van school wel doen, maar ik beleef weer andere dingen. En het is wel uniek om dit mee te maken."

Wie wil je voor het volgende kettinggesprek uitnodigen?
,,Jorrit Kortenhorst. Hij werkt in Amsterdam in de reclame- en filmwereld voor grote namen. Ik wil van hem weten hoe het is om als nuchtere Kwakelaar in die wereld te werken."

Bron: Witte Weekblad 2010.