Lenneke Heijer - 10 januari 2013

De Kwakel - Lenneke Heijjer heeft haar draai gevonden in De Kwakel. Acht jaar geleden waren ze bewoners van Centraal Wonen in Uithoorn, maar met drie kinderen werd het daar te klein. Toen de nieuwe wijk in De Kwakel gebouwd werd, zijn ze daarheen verhuisd. Lenneke voelt zich prettig in het dorp. Vorige kandidaat Nicole van der Knaap wil van haar weten of ze zich bij buurtbeheer heeft aangesloten om te integreren.

Kettinggesprekken - Lenneke Heijer - 10-01-2013,,Dat was niet het hoofddoel, want dat integreren was al aardig gelukt. Bij Centraal Wonen heb ik het heel leuk gehad, maar hier heb ik het ook gevonden. Ik heb leuke buren. In het voorjaar heb ik een vakantiegevoel in mijn eigen dorp. De reden is meer dat ik een type ben dat graag wat doet voor de leefbaarheid van een wijk. Ik snap niet dat mensen ergens kunnen wonen en niet verder kijken dan dat. Ik ben niet iemand om anoniem in een straat te wonen. Ik wil iets betekenen. In De Kwakel worden al veel activiteiten georganiseerd. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen. Niet omdat het anders moet, maar vanuit een positieve houding."

Hoe ben je in aanraking gekomen met buurtbeheer?
,,Voor mijn werk bij stichting De Binding in Aalsmeer heb ik zijdelings te maken met buurtbeheer. Ik weet hoe actief ze zijn en wat ze kunnen betekenen. Ik kwam Nicole wel eens tegen en ik wist dat ze mensen zochten. Ik ben er vanaf de zomer bij. We zijn maar met z'n vieren."

Wat doet buurtbeheer in De Kwakel?

,,We richten ons op grote activiteiten en we zijn betrokken bij dingen die spelen. De Kwakel heeft een rijk sociaal vereningsleven. Er worden al veel dingen georganiseerd, dus daar is buurtbeheer niet voor nodig. Op dit moment zijn twee van ons bezig met het Verkeersstructuurplan. Zij gaan naar bewonersavonden om te luisteren. Zij zitten tussen buurtbewoners en de gemeente in en proberen daar een weg tussen te vinden. Dat staat los van onze eigen mening. Zelf zit ik in een visiegroep vanuit de gemeente in verband met de bezuinigingen. Dat is meer beleidsmatig. Ons budget wordt gehalveerd, dus we moeten keuzes maken. En we hebben vorig jaar de braderie nieuw leven ingeblazen. We houden ons bezig met zaken die belangrijk zijn voor De Kwakel. We zijn allemaal praktisch ingesteld. We gaan alleen bij elkaar zitten als er actie moet komen."

Wat voor werk doe je?

,,Ik ben teamleider bij stichting De Binding, jeugd- en jongerenwerk in Aalsmeer. Per 1 januari is ons werk veranderd. We organiseren activiteiten op scholen rondom cultuur, welzijn en sport. Daarnaast hebben we twee inlooppunten waar tieners elkaar kunnen ontmoeten. Een van onze doelen is vroegtijdig signaleren. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, kom je veel te weten. We zien situaties waarin het niet goed gaat. Dat is een maatschappelijk belangrijke functie waarin wij onze toegevoegde waarde kunnen laten zien. We kunnen echt wat betekenen voor tieners. Zelf heb ik geen direct contact meer met de jongeren. Ik houd me meer bezig met het beleid en de grote lijnen. Ik gebruik wat ik in mijn werk tegenkom ook bij buurtbeheer. Contact maken is zo belangrijk. Als er problemen zijn met jongeren. Ga met een open houding naar elkaar toe. Het is vaak het onbekende wat onbegrip veroorzaakt."

Heb je nog tijd voor hobby's?

,,Ik werk 24 uur, op onregelmatige tijden, dus dat is goed te combineren met ons gezin. Ze zitten nu allemaal op school, dus er komt weer meer ruimte. Muziek is erg belangrijk voor mij. We bezoeken graag concerten van onbekende bandjes tot grote wereldacts. En ik ga weer tennissen. Ik moet me alleen nog even opgeven. Fotograferen vind ik heel leuk. Mijn spiegelreflexcamera gaat overal mee naartoe, maar ik heb er eigenlijk te weinig tijd voor. Ook lees ik graag, vooral Zweedse boeken, zoals de tiendelige detectiveserie over Inspecteur Wallander van Henning Mankell. Ze zijn heel kaal en rauw geschreven. Heel pakkend, zonder franje. Maar ik vind het ook lekker om voor de tv op de bank te hangen."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Bram van Studio Bram Bam. Hij is illustrator en striptekenaar. Hij heeft veel voor buurtbeheer gedaan. Hij heeft meegewerkt aan openingen van diverse speeltuinen en de uitnodiging van de buurtendag gemaakt. Ik heb twee vragen aan hem. Hij heeft het heel druk en dat vind ik best bijzonder in deze tijd van crisis. Hoe komt dat? En hij kleurt zijn haar roze, groen of paars. Ik vraag me af wat bepaalt de kleur van zijn haar? Als hij 's morgens de straat op gaat, denkt hij dan: vandaag is een roze dag?"

Bron: Conny Vos voor het Witte Weekblad, Foto: Jaap Maars