Leo Klijn - 16 Juni 2010

geel bandje met Livestrong erop. Hij is net terug uit Frankrijk, waar hij op zijn Orbea racefiets de Alpe du Huez heeft beklommen voor het goede doel. Hij vindt het leuk dat vorige kandidaat Wim Bartels aan hem heeft gedacht voor het kettinggesprek. Wim wilde van hem weten of hij zijn team anders heeft leren kennen en of het een terugkerende traditie wordt.

,,Als het aan mij ligt wel. Dit was het eerste jaar dat we meededen aan Alpe du HuZes. Vorig jaar juli heb ik het gevolgd op de radio. Ik wilde wel meedoen, maar dacht dat ik daar nooit tussen zou komen. In oktober heb ik me ingeschreven en ik zat erbij. Je hebt 10.000 euro nodig om te mogen starten. Ik ben meteen als een gek aan de gang gegaan om sponsoren te zoeken. Dat was niet makkelijk. Veel bedrijven doen al veel voor goede doelen en mensen geven liever aan een bekende. Maar er zaten ook verrassingen tussen. Toen dat gelukt was, wilden mijn vrienden met wie ik al langer fiets ook wel mee doen. Eén kon niet en een ander viel op het laatste moment door persoonlijke omstandigheden af, dus we vertrokken met z'n vijven: Wilfred, Yvo, Johan, Jorit en ik. Wij hebben uiteindelijk 13.500 euro bij elkaar gefietst en daarvoor wil ik de bijna vijftig sponsors hartelijk bedanken. In totaal is er meer dan tien miljoen opgehaald. Die opbrengst gaat rechtstreeks naar het KWF Kankerbestrijding."

Waarom heet de fietsactie Alpe du HuZes?

,,Het is ontstaan doordat een jongen met kanker met zes vrienden zes keer de Alpe du Huez heeft beklommen. Ik was gigantisch onder de indruk van wat ik daar zag. Er waren mensen met een foto van een kind op hun t-shirt. Sommige fietsers kwamen huilend boven. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Er was een groep mensen van revalidatiecentrum Heliomare met een heel team van verzorgers, die het voor elkaar kregen om naar boven te gaan op handfietsen. Er fietsten ook bekende Nederlanders mee, zoals Caroline Tensen, Helga van Leur, Ruth Jacott en Michael Boogerd."

Hoe heb jij de dag zelf ervaren?

,,We kwamen op maandag aan met een camper en een luxe auto en stonden ongeveer vijf kilometer vanaf Alpe du Huez op de camping. Wilfred heeft voor de maaltijden gezorgd. Dinsdag en woensdag hebben we wat geoefend. Donderdag mochten we vanaf vijf uur starten. Er deden meer dan 2500 wielrenners mee, allemaal in hetzelfde tenue, dat je overigens zelf moest kopen. Wij begonnen om half zeven, dus het was nog een beetje schemerig. In de 21 bochten stonden honderden kaarsjes langs de kant van de weg voor mensen met kanker. Dat was heel indrukwekkend. De beklimming heeft een hoogteverschil van 1071 meter. In anderhalf uur was ik boven. Daar was het ontzettend koud, maar twee graden Celcius. We hebben op elkaar gewacht en zijn daarna met 65 km per uur naar beneden gereden. Daar stond een auto op ons te wachten en hebben we ons omgekleed in korte broek. Inmiddels was het twintig graden. Onderweg stonden overal mensen om je aan te moedigen, met een megafoon of een dweilorkest. Daardoor ga je als een raket. Gemiddeld zijn we drie keer naar boven gefietst."

En onderling geen problemen in het team?

,,Geen enkele wanklank. We fietsen al langer met elkaar, zo'n twee tot drie keer per week. Ik heb zeventien jaar gevoetbald in het eerste elftal van KDO. Toen ik 35 jaar was, ben ik daarmee gestopt. Te druk met het werk. Maar dan gaan de kilo's meetellen. Dus zijn we gaan fietsen. We rijden zo hard mogelijk. Maar tussendoor stoppen we net zo makkelijk voor koffie met appeltaart. Gezelligheid staat eigenlijk voorop. We gaan ook regelmatig met de vrouwen en kinderen erbij barbecueën of boerenkool van Wilfred eten."

Wat voor werk doet u?

,,Ik rijd met een vrachtwagen voor opdrachtgevers als Van de Put en Levarht met bloemen, groente en fruit tussen Schiphol en de veiling. Ik rijd ook wel eens naar Italië, vooral rond de feestdagen. Aankomende donderdag krijg ik mijn eigen trailer. Tien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen. Het bedrijf heet Flexdrive. Vanaf 2004 heb ik mijn eigen 'trekker' (cabine van de vrachtwagen). Ik heb het druk, ondanks de recessie, dus je hoort mij niet klagen. Het is machtig mooi werk, anders zou ik het geen zeventig uur per week volhouden."

Dus geen tijd voor andere hobby's?

,,Mijn vrouw José is blij als ik een keer thuis ben voor het gezin. Afgelopen jaar ben ik leider en trainer geweest de E2 van KDO, het elftal van mijn zoon Sam. Ze zijn tweede geworden. Ze gaan nu naar de D en hebben mij niet meer nodig. Mijn dochter Eva houdt meer van lezen en computeren. Ze zit in groep 8 van basisschool De Zon en gaat straks naar het Alkwin."

Gaat u als voetbalfan naar het WK kijken?

,,Ik kan er geen vrij voor nemen. Ik ben ZZP-er (zelfstandige zonder personeel) en het vaste personeel zal wel vrij zijn, dus ben ik extra hard nodig. Maar ik zet de radio aan, dus ik volg het wel."

Wie wilt u voor het volgende kettinggesprek uitnodigen?

,,Kevin Schelling. Hij is een schaatstoptalent en pas 15 jaar. Het is de zoon van mijn vriend Johan. Ik wil van hem weten of hij zich over vier jaar op de Olympische Spelen terug zal vinden en wat hij daarvoor moet doen of laten."

Bron: Witte Weekblad 2010 Foto: Jaap Maars.