Liz Girgensohn - 01 februari 2013

DE KWAKEL - Het huis van Liz Girgensohn is niet makkelijk bereikbaar. In de zomer kun je met de boot de Amstel overvaren. Nu is de Amstel bevroren, maar het ijs is nog niet dik genoeg om overheen te lopen. En het smalle Jaagpad ligt onder een dikke laag sneeuw wat het fietsen bemoeilijkt. Hier heeft ze haar praktijk Greenpoint Massages. Vorige kandidaten Sieto en Ellen Heemskerk wilden van haar weten of het een toegevoegde waarde heeft dat ze vanaf zo'n prachtige locatie werkt.

Ketting gesprekken - 01-02-2013 -Liz Girgensohn,,Het heeft voor- en nadelen. De bereikbaarheid is nu een nadeel. In de zomer vinden mensen het geweldig. Zodra ze met het pontje overvaren, hebben ze het gevoel dat ze er even helemaal uit zijn. Ik heb echt mazzel dat ik hier in deze prachtige omgeving mag wonen."

Hoe ben je hier terecht gekomen?
,,Ik kom oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en ben 13 jaar geleden naar Nederland gekomen. Mijn ouders wonen daar nog. Een keer in de vijf jaar ga ik daar voor lange tijd heen. In 1990 werd de apartheid afgeschaft. Ik heb de apartheid meegemaakt, de ommekeer en hoe het nu is. Door de positieve discriminatie zijn er nu vooral zwarte mensen aan de macht. Er bestond al een grote kloof tussen de arme zwarten en de rijke blanken. Maar nu zijn er ook zwarte rijken en blanke bedelaars. Toen ik achttien jaar werd, ben ik als au pair gaan werken in Uithoorn. Na vier maanden kwam ik bij een gezin in Friesland. Zij waren zoals ik me een Nederlands gezin voorstelde. We zijn altijd vrienden gebleven. Vanwege mijn toenmalige vriend ben ik teruggegaan naar Uithoorn. We zijn gaan samenwonen in Hoofddorp. Toen dat uitging, kwam deze woning op mijn pad. Ik woon hier nu twee jaar."

Begon je toen ook met je eigen praktijk?
,,Ik masseerde als hobby. Toen heb ik een opleiding tot sportmasseuse gevolgd. Daar leer je ook hoe je om moet gaan met blessures en wanneer je beter niet kunt masseren. Maar het beste leer je in de praktijk, want dan voel je de verschillen tussen mensen. Vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijfje opgezet: Greenpoint Massages. Greenpoint is het stadion in Kaapstad waar in 2010 het WK voetbal werd gehouden. En groen is ook de mooie omgeving. Het loopt heel goed. Mensen komen terug, dus dat zegt genoeg. Het is belangrijk dat er vertrouwen is, want het is toch intiem om aangeraakt te worden. Dat maakt soms veel los. Ik wil een gevoel van behagen geven, een stukje ontspannen. Het is aan de klant of hij wel of niet wil praten. Naast mijn eigen bedrijf werk ik ook twee dagdelen bij een fysiotherapeut in Hoofddorp. Ik heb daar een eigen ruimte. Het is een fijne samenwerking. Mensen worden makkelijk doorverwezen door de fysiotherapeut. Ik heb ook een tijdje in de catering gewerkt, maar daar ben ik nu mee gestopt, want daardoor was ik toch minder flexibel."

Wat doe je in je vrije tijd?
,,Ik teken en schilder graag. Daarvoor heb ik rust nodig. Dat heb ik hier weer gevonden. De laatste tijd ben ik bezig met kleurpotloden. Dat klinkt kinderachtig, dat vind ik heel jammer. Ik houd van de stijl van Hundertwasser. Ik houd van kleur, hoe meer hoe beter. Ik kan erin op gaan, maar ik ben geen kunstenaar. Ik vind het moeilijk om mijn gevoel op papier te zetten, want ik ben een perfectionist. Onlangs ben ik naar het Stedelijk Museum geweest. Daar hingen werken van de Amerikaan Mike Kelley. Ongelooflijk hoeveel verschillende technieken en materialen hij gebruikt. Ik weet niet waar hij zijn inspiratie vandaan haalt."

Heb je nog andere hobby's?
,,De zoektocht naar goede muziek is mijn hobby. De meeste mensen zijn rond hun achttiende bezig met muziek. Als je er niet mee bezig blijft, blijf je vasthaken in die tijd. Ik kom constant dingen tegen die mooi zijn. Je moet leren luisteren naar muziek. Er is niets mooiers dan goede live jazz. Ik ben gek op concerten. Erg mooi vond ik Ian Siegal, een blueszanger met een rauwe stem. Of je haat hem of je vindt hem geweldig. Ik ga graag naar festivals. Op Vlieland wordt jaarlijks Into The Great Wide Open georganiseerd. Dat is mijn muziek. Ik houd van teksten die ergens over gaan."

Hoe zie je je toekomst?
,,Iedereen heeft dromen. Ik ben een echte dromer. Maar het is niet iets wat ik nastreef. Dat is echt een verschil in opvoeding. Nederlanders zijn over het algemeen streberig, willen geld verdienen en hebben veel ambities. In Nederland zijn alle mogelijkheden om je dromen waar te maken. Toch vind ik het fijn om gewoon achterover te zitten en te dromen. Fantasie is de mooiste wereld waarin je kunt leven. Ik weet hoe het is om niets te hebben. Het is niet leuk om geen geld te hebben, maar je bent dan wel meer met elkaar bezig dan met jezelf. Nederlanders houden van zeuren. Aan de ene kant is dat waarom het zo goed gaat in Nederland, want daardoor verbeteren dingen ook. Maar ga niet over kleine dingen zeuren die je toch niet kunt veranderen. Leg je erbij neer dat dingen zo zijn."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?
,,Myra Brons. Zij is een lieve vriendin en mijn roeimaatje bij roeivereniging Michiel de Ruyter. Ik wil aan haar vragen: Waaruit haal jij het grootste gevoel van voldoening?"

Bron: Witte Weekblad Tekst:Conny Vos Foto:Jaap Maars