Marco Pouw - 30 maart 2006

Elke week wordt een in woner uit Uithoorn of De Kwakel door het Witte Weekblad geïnterviewd. Deze persoon mag zijn of haar opvolger voor het volgende kettinggesprek uitnodigen en daarbij de eerste vraag bedenken. Tiny Kooyman nodigde vorige week Marco Pouw uit. Marco is drieëndertig jaar, vrijgezel en heeft onlangs zijn droom waargemaakt door een kroeg in De Kwakel over te nemen. Tiny wil hem vragen waarom hij zo graag de kroeg wilde overnemen en hoe hij het allemaal in zijn eentje kan redden.

"Het is hard werken, maar ik ben heel tevreden"

De Kwakel - Vorige week liet Tiny Kooyman Marco Pouw uitnodigen voor het kettinggesprek van deze week. Marco is geboren en getogen Kwakelaar en vrijgezel. Hij is drieëndertig jaar en heeft onlangs zijn droom waargemaakt. Marco is sinds een half jaar de trotse eigenaar van een kroeg in De Kwakel, met de toepasselijke naam 'Bolle Pouw'. Tiny wil hem vragen waarom hij zo graag de kroeg wilde overnemen en hoe hij het allemaal in zijn eentje kan redden.

Op de eerste vraag antwoordt Marco: "Ik heb die stap kunnen nemen omdat ik altijd gedacht heb dat de zaak veel beter zou kunnen lopen dan het geval was de laatste jaren. Toen het nog 'Simple' heette ging het goed en helaas heeft Dorus maar heel kort de kans gehad zich te bewijzen. Onder de laatste eigenaar gingen de zaken niet zo goed. Kortom, ik dacht dat het beter zou kunnen. Eén van de voordelen die ik heb, is dat ik een rasechte Kwakelaar ben en dat ligt toch anders dan dat je 'van buiten' komt. In De Kwakel staat men nog echt voor elkaar klaar en is men bereid elkaar te helpen.
Ik kan het gelukkig allemaal redden doordat ik veel steun heb van mijn ouders en mijn zus en broer. Het blijft hard werken, maar dat heb ik er wel voor over. Mijn moeder is heel behulpzaam, ook bij mijn huishouden in de kroeg helpen ze ook mee als dat nodig is. Ik ben nu een half jaar kroegeigenaar en ik ben er heel blij mee. In principe werk ik zeven dagen per week, want als ik vrij ben op maandag ben ik nog bezig met mijn werk. De weekeinden zijn zwaar natuurlijk en dan wordt het vaak erg laat. Uitgerekend als je wat langer wilt slapen, word je je bed uit gebeld natuurlijk. Dat kan wel eens vervelend zijn maar over het algemeen lukt het wel om het werk en mijn privé leven op een juiste manier in te delen."

Wat heb je ervoor gedaan en hoe zijn die plannen om de kroeg over te nemen ontstaan?

"Ik heb voorheen samen met mijn broer een kwekerij gehad. Daarbij had ik een parttime baan en de kwekerij runden we samen. In eerste instantie hadden we plannen om gezamenlijk de kroeg over te nemen, maar dat plan is later bijgesteld. De eerste keer dat ik er echt over nadacht was al twee jaar terug, maar de prijs was toen nog niet helemaal wat ik in gedachten had. Later is dat bijgesteld en heb ik toch besloten de gok te nemen en de kroeg over te nemen. Dat is inmiddels een halfjaar geleden."

Wat vonden de mensen in je omgeving ervan dat je een kroegbaas werd en hoe gaat
het nu met de zaak?

"De meeste mensen waren er wel positief over. Sommigen vonden het wel een hele stap, maar anderen waren er blij mee. Ik heb ervaring in de horeca, want ik had al twee jaar bij café bar 't Fort gewerkt en het werken in de horeca bevalt me uitstekend. Daarbij heb ik altijd al een eigen kroeg willen hebben. Dat is echt een wens van mij geweest en die heb ik nu kunnen vervullen. De zaak loopt al goed en ik ben nog geen problemen tegengekomen. Ik werk alleen en heb een vaste medewerkster voor een aantal uur per week en er zijn invalkrachten. Eén van de eerste dingen die ik heb veranderd is het volume van de muziek; die staat nu zachter zodat men kan praten met elkaar. Dat is belangrijk in een café. Daarnaast ben ik gestart met het uitzenden van voetbalwedstrijden. Dat vinden mensen gezellig.
Daarnaast heb ik geprobeerd meer sfeer in het pand te brengen door wat leuke, nieuwe dingen op te hangen en er een beetje mijn eigen stijl in te brengen. Mensen moeten zich thuis kunnen voelen. Ook ben ik gestart met het organiseren van de Future avonden. (The Future was vroeger een bekende uitgaansgelegenheid in Uithoorn. red. ) Op deze avonden wordt muziek uit de jaren zeventig, tachtig gedraaid en veel mensen vinden dat lekkere muziek. Een beetje rockmuziek, gezellig kletsen en de avond is gauw leuk. Die avonden lopen heel goed. Ook is er een dartteam actief in de kroeg.
De leden spelen competitie en hoewel er veel vraag is naar een dartstoernooi in de kroeg, wil ik daar nog niet aan beginnen. In de regio zijn vele dartstoernooien, in Kudelstaart zelfs heel regelmatig, dus voorlopig wil ik dat nog niet organiseren. Misschien in de toekomst wel, maar op het moment heb ik geen plannen in die richting."

Wat maakt een kroeg succesvol volgens jou?

"Ten eerste is gastvrijheid in de kroeg heel belangrijk. Je hoeft als eigenaar niet alles te tolereren, maar flexibiliteit is belangrijk. Je moet niet alles toelaten maar een gulden middenweg vinden in wat wel en niet kan. Gasten moeten zich thuis voelen in een kroeg en vooral niet met regels overladen worden. Er is een verschil tussen een kroeg in een dorp zoals De Kwakel en een grote stad. In een dorp komen veel stamgasten regelmatig even binnenlopen en ken je de mensen goed. In een grote stad zijn het meer mensen die toevallig komen stappen en een kroeg aandoen. Ik zou ook niet als barman in een kroeg in Uithoorn moeten gaan werken; dat past gewoon niet, maar in De Kwakel is het voor mi een voordeel. Ik ga zelf ook graag stappen en in het dorp ken ik iedereen, dat is makkelijker." .

Kun je nog iets vertellen over de toekomst?

"Mijn droomwens is nu uitgekomen, maar misschien wil ik de mogelijkheden in de kroeg nog iets uitbreiden. Misschien kunnen gasten op termijn ook bij mij terecht voor een eenvoudige snack, een balletje gehakt, een sateetje, zulk soort snacks. Mijn voorbeeld is café '1890' in Amstelveen. Dat is echt een kroeg zoals het hoort. Het is in elk geval mijn voorbeeld. Als je daar binnenloopt voel je je meteen thuis. Wat mijn gasten betreft. Er zijn veel mensen teruggekomen die in vroeger tijden in de kroeg kwamen. Er is een vaste groep mensen die regelmatig langs komt en dat is erg gezellig. Als barkeeper ken je je gasten en dat is belangrijk. De klant is koning bij ons. Ik heb natuurlijk een diploma Sociale Hygiëne en ik ben bezig met het horeca Vakdiploma. Hoewel het werk bij elkaar zwaarder is dan ik had gedacht, heb ik er beslist geen spijt van. Ik ben een echte horecaman en werk nu eenmaal graag met mensen.

Het is jammer dat je zoveel extra papierwerk hebt tegenwoordig. Overal moet je een vergunning voor aanvragen en dat is voor horeca-ondernemers niet makkelijker geworden. De bedoeling is wel om in de toekomst met de andere ondernemers één en ander te organiseren met bijvoorbeeld Koninginnedag en de Kwakelse braderie. Het is voor een dorp als De Kwakel heel belangrijk om als ondernemers samen te werken. Dat is beter voor de middenstand, maar ook voor de verenigingen en de inwoners. Ik ben in de toekomst van plan om juist binnen die organisaties zoals het Feestcomité mee te helpen er geslaagde feesten van te maken. Daar heeft het hele dorp op den duur profijt van. Ook ben ik van plan in de toekomst te kijken of 'Bolle Pouw' een eigen website kan krijgen. Veel kroegen hebben tegenwoordig een website en dat vinden mensen toch leuk. Voorlopig gebeurt dat nog niet maar er wordt wel aan gewerkt!"

Wie wil je uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wil je vragen?

"Ik wil graag Martine Lauwers uitnodigen. Martine is een vriendin van mij en ze heeft sinds kort een kapsalon overgenomen. Ik vind het getuigen van lef, want momenteel zijn er zoveel kappers actief dat het volgens mij een gok is of haar zaak goed gaat lopen. Ik wil haar vragen waarom ze die stap heeft genomen en wat haar verwachtingen zijn. "

Bron: Witte Weekblad 20-03-2006 / Collectie Dirk Plasmeijer Foto: Patrick Hesse, Visionquest.nl.