Marco Voorn - 06 Oktober 2010

DE KWAKEL - Toekomstige veilingmeesters Mathijs en Arnoud waren zelf ooit welp bij scouting St. Joannes. Zij wilden van leiding Marco Voorn weten of hij het jammer vindt dat het oude clubhuis dat er al sinds 1948 staat, wordt gesloopt. Marco is getrouwd met Mirjam. Ze hebben twee kinderen, Thijs van vijf jaar en Eva van twee jaar.

,,Het is zeker jammer om zo'n stukje nostalgie te moeten slopen, het ademt absoluut sfeer uit.
Maar het voldoet niet meer aan de normen en eisen van deze tijd. Het is gebouwd voor vijftien verkenners. We hebben nu 110 jeugdleden en dertig leiders. De grond naast ons is verkocht aan Ons Tweede Thuis. Zij gaan daar bouwen. Als zij een heipaal in de grond slaan, stort ons clubhuis in. Het is niet onderheid en verzakt al her en der. De bereikbaarheid voor bouwverkeer is niet zo goed, dus nu er toch gebouwd gaat worden, is dat een prima gelegenheid om daarbij aan te sluiten. En zij waren welwillend om samen te bouwen."

Wanneer zal het clubhuis klaar zijn?

,,Nou, de plannen zijn er wel, maar de financiën zijn nog niet helemaal rond. We hebben al veel geld bij elkaar gesprokkeld door sponsoren en acties te houden. Maar als je het goed wilt doen, kost het veel geld. De indeling en de vorm is al bekend, maar de buitenkant is nog de vraag. We willen een gedeelte zelf doen en een aantal mensen heeft al aangeboden te willen helpen met het afbouwen. We hebben net een reünie gehouden, daar waren veel vutters en mensen met pensioen die hun steentje wilden bijdragen. De scouting leeft nog steeds bij hen. Scouting zit in je bloed en dat gaat er nooit meer uit. Het zou zo maar kunnen dat het clubhuis op 1 januari plat gaat, misschien wel eerder. Het kan ineens snel gaan. Dan moeten we een vervangende locatie zien te vinden."

Wat doe je zelf bij de scouting?

,,Ik ben als verkenner begonnen. Mijn vader heeft ook altijd bij de scouting gezeten. Hij is zeker al vijftig jaar lid. Ik heb twee jaar met hem samen in de leiding gezeten. Hij zit nu nog in het bestuur en doet veel klusjes. Mijn moeder is akela geweest. Ik ben hoofd van de leiding van de verkenners, ik ben dus hopman, en ik ben zelf ook leider bij de verkenners. Verkenners zijn de jongens tussen 11 en 16 jaar.
Ik doe het inmiddels ook al meer dan twintig jaar. De verkennertjes die ik ooit geleid heb, kom ik nu weleens tegen. Dan zeggen ze: weet je nog?"

Ervaar je het als een voorbeeldfunctie?

,,Het is een kritieke leeftijdsfase. Wat jij doet, pakken ze over, dus het is wel een voorbeeldfunctie. Maar met de Kwakelse kermis ga ik helemaal uit mijn dak. Ik probeer ze wat bij te brengen, maar ik ben geen opvoeder. Aan de andere kant, als ik slecht bekend sta, geven ouders hun kinderen niet meer mee. Gelukkig zijn de ouders erg tevreden. Ze vertrouwen je toch hun kind toe, vooral als we een week op zomerkamp gaan."

Wat doen jullie zoal?

,,De verkenners komen op vrijdagavond bij elkaar. De avonden zijn vooral voorbereidingen op het zomerkamp. Voorbereidingen is een groot woord, maar ze leren scoutingtechnieken zoals knopen, kompas lezen en vuurtje stoken uiteraard. We hebben een keer een hakdag. Dan gaan we houthakken. Het is leuk om buiten te zijn en dingen met elkaar te doen. Lekker rond banjeren. Hoe smeriger, hoe beter. Maar als het vroeg donker wordt, dan doe je niet meer zo veel buiten. Dan doen we spelletjes, maar geen zakdoekje leggen, het gaat er wel wat ruiger aan toe. Verder houden we voor Pasen een eierenactie. En er is een autowasdag."

Wat doen jullie op zomerkamp?

,,Het zomerkamp is het hoogtepunt van het jaar. Ze gaan twee dagen hiken. In een groepje van vijf gaan ze met hun kompas op pad. Wij hebben een slaapplaats geregeld. De volgende dag lopen ze weer terug. Ze moeten leren hun tempo aan te passen aan de anderen. Ze leren verantwoordelijkheid te dragen en discipline. Ze leren zelf te koken. Hygiëne vinden we erg belangrijk. Een paar weken van tevoren houden we een proefkamp bij het clubhuis, een soort generale repetitie. Het is een hoop organisatie. We zijn net met de complete leiding naar een nieuw kampterrein wezen kijken. We hebben er een gezellig dagje uit van gemaakt. Elk kamp staat in het teken van een thema, waarbij ze onderscheidingen kunnen verdienen. We hebben ook een winterkamp in januari. Dat is een weekend en dan blijven we meer in de buurt, bij het Fort of in het Enge Bos. De afgelopen twee jaar lag er sneeuw."

Heb je nog meer hobby's?

,,Ik biljart een keer in de week. Ik probeer regelmatig te wielrennen en fiets één keer per jaar een weekend naar Valkenburg. Ik zit in de materiaalploeg van Sport en Spel, voor de Kwakelse jeugd.
Ik heb een wijk gelopen voor de Kwakelse veiling. Ik ben lid van de bedrijfsbrandweer bij Koppers, beter bekend als de Cindu. Daar werk ik bij de technische dienst."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Richard van Zanten. Hij is de vader van één van onze verkenners en lid van EHBO vereniging
'st Vincentius'. Ik wil hem vragen of er nog steeds animo is voor de EHBO lessen en of ze nog genoeg actieve leden hebben voor alle evenementen in De Kwakel waarbij ze altijd paraat staan."

Tekst Witte Weekblad Conny Vos: (Foto: Jaap Maars)