Marga Westerbos - 22 September 2010

DE KWAKEL - Het lijkt niet op te kunnen bij Marga Westerbos. Actief op school, leidster bij het voetbal en regisseuse bij het jeugdtoneel. 'Zit er wel een rem op?', vroeg vorige kandidaat Desiré van Zaal zich af. Precies het juiste moment om dat te vragen. ,,Ik zeg nooit nee, maar soms moet ik af en toe wel", bekent Marga.

Ketting gesprekken - marga Westerbos -22-09-2010,,Ik ben een bezige bij. Neem nooit de tijd om even rustig op de bank te gaan zitten. Een sportdag op school, mijn hart zegt ja, maar nu moet ik nee zeggen. Ik merk aan mezelf dat het gewoon op is. We zaten middenin de verbouwing van de benedenverdieping. We hebben net de kinderoptocht achter de rug. Ik heb er erg van genoten. Mijn kinderen hebben de originaliteitprijs en de derde prijs gewonnen met hun kar 'Mijn vader is klusser'.

Die maandag was ook mijn zoontje Niek jarig. Hij werd acht jaar. Maar je loopt achter jezelf aan. Het is tijd om even terug te gaan naar de basis, naar mijn gezin. Ik heb de regie voor het jeugdtoneel afgezegd. Het heeft veel tijd gekost om die beslissing te nemen. Daar heb ik de hele vakantie over nagedacht. Ik heb me wel aangemeld om zelf een stuk te spelen."

Waar en wat speel je dan?

,,Bij toneelvereniging Genesius. In november beginnen we met de repetities van een nieuw stuk voor april. Je moet altijd afwachten of er een rol voor je is. Vorig jaar had ik een grote rol waarin ik veel emoties moest leggen. Ik moest spelen dat mijn dochtertje was overleden. Het gaat er niet alleen om dat je de tekst uit je hoofd kent. Je moet echt spelen vanuit je hart. Ik had me zo ingeleefd, dat ik het publiek wist te raken. Geweldig dat de regisseur dat uit je kan halen. Hij heeft zoveel vertrouwen in je, dat je het kan. Het was heel gaaf om te doen."

Waarom ben je toneel gaan spelen?

,,Ik vond het leuk om in groep 8 in de afscheidsmusical te spelen. Ik ben geboren in Amstelveen en opgegroeid in Bovenkerk. Mijn man Frank is een echte Kwakelaar. Op een keer zagen we in De Kwakel een toneelstuk en dacht ik: 'dat wil ik ook'. Ik ben een paar keer wezen kijken bij de repetities en vlak voor de uitvoering nog eens. Het begon te kriebelen. Sindsdien zit ik erbij, al veertien jaar. Eerst kreeg ik een piepklein rolletje. Vorig jaar heb ik de jeugd geregisseerd, maar ik mistte het zelf toneel spelen. Tijdens de repetities gaat er van alles mis, dan liggen we in een stuip. Het is heel gezellig."

Welke rol herinner je het meest?

,,In november 1998 speelde ik een bruid die zichzelf opgesloten had in de badkamer, omdat ze niet meer wilde trouwen. Na de eerste uitvoering zei iemand uit de gek tegen mijn toenmalige vriend: 'moet je haar niet ten huwelijk vragen'. Hij antwoordde: 'dat doet ze zelf maar'. Dus op de tweede uitvoering hadden we mijn man op het toneel gelokt om iets te doen, maar de mensen hielden de zijdeuren dicht, zodat hij niet meer van het toneel af kon. Ik had een hele waslijst aan tekst, maar het enige wat ik zei was: 'Ik loop nu al weken in deze jurk te oefenen. Wil je met me trouwen?' En gelukkig zei hij ja. Het jaar daarop zijn we getrouwd, op 9-9-1999. Dat was toeval. We wilden eigenlijk op 3 september, maar alles was vol."

Je bent leidster van het voetbal.
,,De jongste speelt bij de F-jes. Vorig jaar was ik leidster bij de F-jes. Nu ben ik leidster bij onze zoon John. Hij wordt bijna tien jaar en is keeper bij de E2. We zijn met drie leiders, dus we spreken met elkaar af wie er mee gaat. Als ik niet mee ga met John, ga ik kijken bij Niek. Als leidster geef je aanwijzingen tijdens een wedstrijd, zorg je ervoor dat de shirts en de ballen er zijn, maak je een goede veldverdeling. Het belangrijkste vind ik het plezier voor de kinderen, dus positief coachen. Ik vind het leuk om met kinderen om te gaan, om ze iets te leren."

Wat voor werk doe je?

,,Ik ben interieurverzorgster bij drie kantoren. Ik werk overdag, met heel gezellige mensen. Deze baan is goed afgestemd op mijn gezin. Mijn man werkt in ploegendienst als planner/controller bij KLM catering. Vroeger heb ik in een slagerij gestaan. Ik heb altijd gezegd: 'als ik kinderen krijg, dan ben ik er voor mijn gezin'. Ik vond het vroeger ook gezellig als mijn moeder thuis was. Als ze groter zijn, wil ik wel weer graag in een slagerij werken. Pas gaf iemand een groot feest en vroeg mij om catering te verzorgen met hapjes, saté en salade erbij. Dat vind ik heerlijk om te doen en krijg dan veel leuke reacties."

Wat doe je ter ontspanning?

,,Toneel is intensief, maar ook ontspannend. Langs het voetbalveld staan en leiden, daar heb ik veel plezier in. Ik ga graag naar de sauna, maar dat doe ik eigenlijk te weinig. Met mijn zussen ga ik naar de Libelle zomerweek of de Margriet winterfair. Ook gaan we graag met het gezin en onze caravan op vakantie."

Wie wil je als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Matthijs van der Knaap en Arnoud Overwater. Zij gaan de Kwakelse veilinghamer overnemen van Willem Klijn. Hij is 46 jaar veilingmeester geweest en stopte ermee. Iedereen was benieuwd wie het over zou nemen. De veiling is elk jaar op de laatste zaterdag van oktober en de eerste zaterdag van november. Als ik een nieuwe agenda krijg, schrijf ik het er standaard in. Ik wil graag van hen weten wat hen heeft doen besluiten om het over te nemen en of ze al een idee hebben hoe ze het willen gaan doen."

Bron: Witte Weekblad 22-09-2010 - Conny Vos. Foto: Jaap Maars.