Marvin Bertoen en Roelof Hoogendoorn 02 December 2009

Vorige week nodigde Ruud Commandeur Marvin Bertoen en Roelof Hoogendoorn uit. Marvin is geboren en getogen in De Kwakel. Hij is zestien jaar en vanaf zijn zesde jaar bij de Scouting. Roelof is eveneens 16 jaar oud, woont in Uithoorn en gaat naar 5 atheneum. Hij is eveneens lid van de Scoutinggroep St. Joannesgroep in De Kwakel. Ruud wil hen vragen waarom ze verder gaan met Scouting en wat ze verwachten te bereiken met de nieuw opgerichte groep de Stam.

Op de eerste vraag antwoordt Marvin:
,,We willen gewoon bij Scouting blijven omdat het leuk is. Daarnaast willen we bereiken dat als wij er op den duur geen zin meer in hebben, dat de Stam blijft doorgaan. Dat is ons belangrijkste doel. Eerder is ook geprobeerd een Stam van de grond te krijgen maar dat is toen mislukt. We vonden het jammer dat er niets meer voor ons was, na de verkenners." Roelof gaat verder: ,,We zijn met negen verkenners aan de Stam begonnen en het was een goed idee deze vervolggroep voor de verkenners op te richten. Al een jaar voor de oprichting werd het idee besproken omdat er anders een grote groep verkenners zou vertrekken. En wij wilden eigenlijk met zijn allen graag blijven. Vervolgens zijn we met deze negen mensen om de tafel gaan zitten en hebben we besproken hoe we de Stam konden oprichten."

Hoelang zijn jullie bij Scouting en hoe is dat gegaan?

Marvin vertelt: ,,Ik ben al vanaf mijn zesde bij Scouting omdat er toen een vriendengroepje lid werd. Een deel van de nieuwe Stamleden zijn al jaren bij de Scouting, enkele anderen zijn er een jaar of drie geleden bij gekomen. Maar we hebben met negen mensen bij de Verkenners - jongens van 11-16 jaar - gezeten. Nu zijn het alleen nog jongens maar er mogen ook meisjes vanaf 16 jaar bij komen. Het eerste jaar krijgen we nog hulp van de leiding van de verkenners en dat is best wel nodig. Aan de andere kant zijn we ook beried bij andere speltakken te helpen als dat nodig is."

Wat doen jullie zoal bij Scouting en hoe gaat het nu verder?

Roelof vertelt: ,,Het hele gebeuren is nu nog in de ontwikkelingsfase. We zijn met zijn allen bezig om een programma op te stellen. Inmiddels hebben we materialen gezocht die we kunnen gebruiken en het gaat hartstikke leuk worden. Als we op kamp zouden willen, hebben we ook tenten en dergelijke nodig en dat moet bij bijeen gezocht worden." Marvin gaat verder: ,,We bekijken gewoon wat leuk is om te doen in Scoutingverband. Maar we weten nog niet helemaal zeker wat we allemaal van plan zijn. In elk geval assisteren we bij andere speltakken en dat is al heel leuk. Er zijn wel landelijke richtlijnen voor een Stam en die bekijken we natuurlijk ook. Op kamp gaan doen we in elk geval met meer groepen omdat we niet helemaal alleen kunnen gaan. Het plan is om tijdens de zomervakantie een week op kamp te gaan. Dan gaan we met de verkenners mee en kamperen op het terrein, maar met een beetje meer afstand. Samen maar toch apart. In principe mag je als leider ook alleen mee op kamp als je een cursus hebt gedaan en dat hebben wij natuurlijk ook niet omdat je voor die cursus achttien jaar moet zijn. Wij zijn nu met een groepje jongens van allemaal onder de achttien." Zijn er meer

Scoutinggroepen die een stam hebben voor zover jullie weten?

Roelof vertelt: ,,Er zijn in Nederland zeker meer groepen met een Stam en in elk geval is er in Mijdrecht eentje. Het is voor jeugd van 16-21 jaar. Voor ons was het geen optie leiding te worden, want bij de welpen en verkenners is voldoende leiding en alleen de kabouters kunnen nog wel iemand gebruiken. De dingen die we deden bij Scouting waren en zijn leuk en daar wilden we niet mee stoppen." Marvin vertelt:: ,,Het verschil met de verkenners is dat we het bij de Stam nog grootser kunnen aanpakken. We kunnen langere hikes organiseren omdat we geen rekening hoeven te houden met jonge leden. Als we leden hebben van achttien met rijbewijs kunnen we droppingen houden en in het algemeen kunnen we gewoon gekkere dingen doen. Vaker naar de film en zwemmen bijvoorbeeld.We waren met ons groepje te oud geworden voor de verkenners. Nieuwe stamleden zijn welkom. Onze groep kan uit maximaal 20-23 mensen bestaan. Overigens hoeven de nieuwe leden niet eerder bij Scouting te zijn geweest. En natuurlijk zijn meisjes welkom. Er is nu al belangstelling voor onze groep vanuit de gidsen (de oudere meisjesgroep van Scouting)." Roelof gaat verder: ,,We komen nu dinsdagavond om de week bij elkaar en in de toekomst willen we elke week bijeen komen. We hebben een vertegenwoordiger die ook bij het bestuur verantwoording aflegt. Nu staan we nog onder leiding van de verkenners maar het is de bedoeling dat het op een bepaald moment is afgelopen."

Hebben jullie nog iets toe te voegen aan dit gesprek?

Marvin: ,,We hebben eigen donkerrode blouses die behoren bij de Stam. Dat is wel leuk. Verder kunnen nieuwe leden zich aanmelden via bestuur@st-joannesgroep.com of via de website: http://www.st-joannesgroep.nl."

Omdat de opvolger van Marvin en Roelof niet beschikbaar was, nodigt de redactie kunstenaar Gerard van Hulzen uit voor een volgende gesprek. De redactie wil hem vragen waarom hij destijds begonnen is als beeldend kunstenaar.

Bron: Witte weekblad.