Michel Lek - 22 februari 2007

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Peter Kas Michel Lek uit. Michel is geboren en getogen in De Kwakel, maar woont tegenwoordig in Mijdrecht.
Hij heeft nog wel binding met De Kwakel en is regelmatig te vinden bij sportvereniging KDO. Michel is 43 jaar, getrouwd en heeft geen kinderen. Dat was een bewuste keus. Michel is al van jongs af aan bij KDO actief als speler. Jaren geleden is hij bij de Sport en Spelgroep gekomen en houdt zich bezig bij de materiaalgroep. Peter wil van hem weten hoe hij, ondanks dat hij zelf geen kinderen heeft, toch zo betrokken is bij de kinderen van anderen door zich actief met het Sport en Spel weekeinde
bezig te houden.

"Een goed doel en leuke ploeg"
Op de eerste vraag antwoordt Michel: "Ik heb niet gekozen voor Sport en Spel. Ik ben al vanaf mijn vijfde, zesde jaar lid van KDO. Toevallig ben ik sinds september weer terug op het veld en heb ik mijn eerste wedstrijd onlangs weer gespeeld. Ik heb anderhalf jaar met een blessure gelopen. Van jongs af aan kom ik al bij KDO en zelfs toen ik niet in De Kwakel, maar enige tijd in Leiden en later in Amsterdam woonde, bleef ik lid van de club.
Nu woon ik in Mijdrecht en natuurlijk blijf ik naar KDO gaan. Destijds heb ik met Frans van Doorn gevoetbald en hij is de man van de materiaalploeg van Sport en Spel. Ik denk dat het al ongeveer vijftien jaar geleden is dat hij me vroeg bij de ploeg te komen. Ik heb zelf geen kinderen, maar daar hebben mijn vrouwen ik bewust voor gekozen. Ik heb er wel heel veel plezier in om te helpen bij Sport en Spel. Het is een goed doel en we hebben een hele leuke ploeg mensen. Omdat ik er zelf veel plezier aan beleef, is het makkelijk om ermee door te gaan, ook al heb ik geen eigen kinderen. In de materiaalploeg zitten ongeveer tien tot twaalf mensen en over het algemeen is het een vrij hechte ploeg, ook al slaat iemand vanwege tijdgebrek wel eens een jaartje over. Overigens ben ik niet de enige man binnen de materiaalploeg die geen kinderen heeft; er zijn er meer. En de ploeg bestaat alleen uit mannen. Dat is toeval. Feit is wel dat iedereen graag knutselt. Waarom ze me destijds gevraagd hebben erbij te komen, weet ik niet, maar misschien is het de combinatie van handig zijn en kunnen samenwerken."

Wat komt er zoal bij kijken?

"Binnenkort beginnen we weer met de voorbereidingen. Het is de bedoeling dat iedereen minimaal één dagdeel per week beschikbaar is. We vergaderen regelmatig en verder moeten de bestaande spellen worden opgeknapt. Daarnaast streven we ernaar elk jaar één nieuw spel te bedenken en te maken. We proberen zo origineel mogelijke spellen te bedenken, die ook uit te voeren zijn. In principe helpt iedereen mee iets te bedenken en als het te maken valt, gaan we ervoor. De hele ploeg bestaat uit handige jongens en we kunnen veel. Soms mislukt een spel. Het idee was dan prima, maar het spel slaat niet aan bij de jeugd. Een voorbeeld is het 'Big Foot' spel. Het idee was heel leuk. Kinderen moesten grote 'schoenen' aan en een bal voorop plaatsen en dan gaan lopen, maar de gespen begaven het steeds en het werkte niet zoals het bedacht was. Erg jammer. Gelukkig hebben we ook veel succesvolle spellen, zoals het 'Kop van Jut'-spel. Het meeste werk kost het opknappen van de bestaande spellen. De opslagruimte is nu eenmaal niet de meest ideale plaats en de spellen hebben heel wat te lijden. Tijdens het weekeinde van Sport en Spel helpen we allemaal met opbouwen van de tent en de spellen worden klaargezet. De meeste spellen zijn voor de kinderen zonder begeleiding te doen, zodat wij ons weer kunnen bezighouden met de volgende spellen klaarzetten, tussendoor kleine reparaties uitvoeren enzovoort. De hele materiaalploeg is het weekeinde aanwezig. Een slopend weekeinde maar wel hartstikke leuk!"

Hoe komen jullie aan ideeën en is het budget wel toereikend?

"Ideeën hebben we zelf of we krijgen via bijvoorbeeld de kampstaf nieuwe ideeën aangedragen. Vorig jaar hebben we de hele poort moeten vervangen en eigenlijk zijn er elk jaar wel spelen die opgeknapt moeten worden. Niet elk spel wordt overigens elk jaar gebruikt en inmiddels hebben we wel zo'n veertig spellen staan. In de loop der jaren zijn er wel verbeteringen aangebracht. De ballencabine was prachtig, maar vanwege het formaat een lastig spel om op te bergen. Nu gaan we het spel vernieuwen, maar dan, in een demontabele vorm, zodat we het handiger kunnen opbergen. Wat wel bijdraagt aan de kwaliteit is dat we spellen tegenwoordig niet meer verhuren. In principe hebben we heel weinig budget en wat we kopen is voornamelijk verf. De meeste materialen kunnen we via één van de mensen voordelig op de kop tikken. We hebben gemerkt dat onder de kinderen vooral de spellen met een competitie-element het erg goed doen. Individuele spellen zijn minder populair."

Is het goed te combineren met uw werk en hoelang wilt u nog bij de materiaalploeg blijven?

"In het najaar en de winter ligt het hele Sport en Spelgebeuren stil. Wanneer de voorbereidingen vanaf het voorjaar beginnen, dan wordt iedereen minimaal een dagdeel in de week gevraagd iets te doen. Zelf kan ik op doordeweekse dagen nauwelijks tijd vrij maken en daarom ben ik altijd op zaterdagmorgen actief bezig. Tijdens het Sport en Spelweekeinde is het geen probleem; vrijdag neem ik altijd vrij. Omdat het weekeinde zoveel voldoening geeft, blijft het een plezierige manier van vrijwilligerswerk doen. Ik ben van plan er zeker nog wel even mee door te gaan. Overigens moet ik zeggen dat ik het geweldig vind hoeveel mensen zich inzetten voor Sport en Spel. Wat dat betreft is De Kwakel een uniek dorp. Er zijn ongelooflijk veel mensen die vrijwilligerswerk doen en veel mensen
zijn actief bij verschillende verenigingen. De Kwakel is maar een klein dorp, maar wat
vrijwilligerswerk betreft is het een grootse plaats."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

"Ik wil graag Robert Krans uitnodigen. Ik heb hem leren kennen tijdens mijn werk in Almere. Zelf werk ik als manager bij een call center en Robert is in de telefonie werkzaam. Tot mijn verbazing kwam ik hem ineens tegen bij KDO. Hij woont nu in De Kwakel, dat is dus echt toeval en heeft zich in mijn ogen heel snel gesetteld. Mijn vraag is hoe hij zo snel is geïntegreerd. Hoe heeft hij dat aangepakt?"

Bron:Witte Weekblad 22-02-2007 / Collectie Ben Plasmeijer.
Foto: Patrick Hesse, visionquest.nl.