Paul Bocxe- 18 oktober 2012

DE KWAKEL - Een groot spandoek met aankondiging van de Kwakelse veiling hangt aan de brug en maakt meteen duidelijk waar Paul Bocxe woont. Zaterdagavond 27 oktober en 3 november wordt het evenement voor de 53ste keer gehouden. Het organiseren daarvan is een hele klus waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn. Vorige kandidaat Wim van Zwol wil graag weten wat er allemaal ter voorbereiding aan de veiling vooraf gaat.

Kettinggesprekken - Paul Bocxe - 18-10-2012,,Er komt een hele hoop bij kijken. Dat begint al in mei met vergaderingen. Ik ben lid van het bestuur, dat uit negen mensen bestaat. De organisatie wordt breed gedragen. We proberen elk jaar te leren van de vorige keer en te verbeteren. Dit jaar hebben we een nieuw computersysteem en zijn er dingen geautomatiseerd. Eind augustus wordt de eerste brief rondgebracht. Mensen kunnen aangeven wat ze beschikbaar willen stellen voor de veiling aan geld, goederen of diensten. Begin september komen de eerste wijklopers aan de deur om de brief op te halen. We hebben zo'n zeventig vrijwilligers die een eigen wijk hebben. Dat is overigens een heel sociaal gebeuren. Zelf heb ik een lijst van de Achterweg tot de winkels in Uithoorn. Zij zijn over het algemeen wel geneigd om wat te geven. Een aantal ondernemers woont of sport hier. De wijklijsten worden verzameld bij een ander bestuurslid. Sinds dit jaar komt dat in een database en wordt het geld eruit gefilterd. Van het geld kopen we spullen in. Het is best moeilijk in te schatten of iets zal lopen. Ik kijk of ik er zelf mee thuis zou willen komen. Van alle spullen hebben we een catalogus samengesteld. Nu moet de catalogus nog worden gedrukt. Daarna gaan we hem met elkaar in elkaar zetten. 's Middags komen de moeders en de ouderen helpen. 's Avonds maakt de jeugd het af. Er worden tweeduizend catalogussen gemaakt. De volgende fase is dan weer langs de deur om de catalogus te bezorgen."

Kunt u wat dingen noemen die aangeboden worden?

,,Het eerste uur van de avond is een kinderuurtje. We hebben zo'n vijftig kinderkavels per avond met onder andere een racebaan, een trainingsshirt van Manchester United, speelgoed en een konijn. De volwassenen kunnen onder andere een vaartocht maken met een sloep voor acht man. Een andere koop is een bezoek aan de Mercedes fabriek in Duitsland. Er wordt een hotelovernachting aangeboden voor twee personen bij Hotel Hengelsport. Er kan geboden worden op een huisje voor zes personen, een diner bij La Musette en Poldersport biedt een dagje buitensport aan voor 25 man inclusief barbecue. De kavels worden verdeeld over twee avonden. Sommige kavels worden gecombineerd, want als we alles apart zouden veilen, waren we de volgende ochtend om tien uur nog bezig. Mensen moeten niet uit zijn op een koopje. Het is een gezellig avondje uit en een stukje sponsoring van de gemeenschap."

Hoe kunnen verenigingen in aanmerking komen voor sponsoring?

,,Verenigingen of instellingen moeten via de website een aanvraag indienen. Wij bespreken of ze aan de eisen voldoen. Na de veiling is er een verdeelavond in het dorpshuis. Alle vrijwilligers krijgen een kopje koffie met een taartje. Dan wordt er symbolisch een envelopje met geld overhandigd aan de verenigingen door de voorzitter. We vragen ieder jaar of de verenigingen wat willen uitdragen. Tussendoor wordt er bijvoorbeeld een eenakter opgevoerd of is er een fotosessie. Vorig jaar hebben we 24 organisaties geld gegeven. We hadden meer dan 56.000 euro opgehaald en daarvan blijft niets aan de strijkstok hangen. Het dorp telt dertig verenigingen, die proberen we zo laagdrempelig mogelijk te houden. Zelf heb ik gevoetbald, maar daar ben ik dit jaar mee gestopt. Na de veiling ga ik op de trimclub van KDO. Mijn tienjarige zoon Stijn zit op voetbal en schaatsen. Zijn tweelingzus Fleur zit op handbal en schaatsen. En mijn vrouw Silvia roeit bij Michiel de Ruyter."

Gebeurt er verder nog iets voor de veilingavond?

,,De mensen die iets willen geven, krijgen allemaal een ophaalbriefje met daarop wanneer hun goederen worden opgehaald. Op vrijdag en zaterdag worden de goederen door een team vrijwilligers bij de gevers opgehaald en bij KDO in veilingkarren gezet. Op zaterdagochtend komt er een nieuw team om alle spullen op volgorde van de catalogus in de karren te zetten, zodat ze het 's avonds makkelijk kunnen pakken en alles strak verloopt."

En dan is het zaterdagavond?

,,Op een avond komen rond de tweehonderd tot driehonderd man. De veiling kan tot drie uur 's nachts doorgaan. Ik bied ook wel mee, maar soms wordt het te gek. Ik heb speelgoed, tuingereedschap, zand en grond voor de tuin en zelfs een keer een tegoedbon voor een trouwboeket gekocht. Ik merk wel dat als je eenmaal aan het bieden bent, dan probeer je het ook te krijgen. Als je een kavel gekocht hebt, ga je voor je naar huis gaat met een bonnetje naar het bankcomité om te betalen. Mensen kunnen kiezen om hun aankoop gelijk mee te nemen of te laten bezorgen. 's Nachts werkt een team door om alles op wijk te zetten. Op zondagochtend rond acht uur ben ik er weer. Dan komt een nieuwe groep die alle spullen rondbrengt. We drinken een kopje koffie met krentenbrood. Daarna kijken wij of alles betaald en weg is."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Frank van der Meer. Hij heeft voor het goede doel 'War Child' de Kilimanjaro beklommen.Mijn vraag is of je in de lage landen wel kan trainen om een berg van 5895 meter te beklimmen?"

Bron: Witte Weekblad Conny Vos - Foto: Jaap Maars