Peter Oudshoorn - 21 Augustus 2009

Vorige week nodigde Peter van Oostwaard Peter Oudshoorn uit. Peter komt oorspronkelijk uit Katwijk aan Zee en woont sinds 1988 in De Kwakel. In dat jaar is hij getrouwd en samen met zijn vrouw heeft hij drie kinderen van 16, 13 en 9 jaar oud. Naast zijn dagelijks werk is Peter actief bij KDO als voorzitter. Peter van Oostwaard wil hem vragen hoe hij het voor elkaar krijgt om met vrijwilligers KDO te runnen.

Peter: ,,Ik run KDO natuurlijk niet alleen. We hebben veel vrijwilligers actief in de sport en natuurlijk is het bestuurswerk ook vrijwillig.
Bij KDO hebben we vijf afdelingen die elk een eigen bestuur hebben. Daarnaast hebben we een hoofdbestuur waarvan ik voorzitter ben. Elk bestuur runt haar eigen afdeling op sportief gebied en het hoofdbestuur verzorgt de faciliteiten. Daarbij moet je denken aan de gebouwen, de velden, het oplossen van lekkages en meer. Dat hoofdbestuur bestaat uit een voorzitter, een penningmeester en een secretaris aangevuld met de voorzitters van alle afdelingen. KDO was van origine een voetbalvereniging, later kwamen daar handbal, volleybal, zaalvoetbal en vorig jaar gymnastiek en jazzdance bij. De voorzitter van de voetbalafdeling was vroeger ook verantwoordelijk voor de faciliteiten. Door de groei van KDO werd het uiteindelijk te veel werk en is voor de huidige opzet gekozen. Het grote voordeel van deze constructie is dat de besturen van de afdelingen gewoon op sportief gebied bezig kunnen zijn zonder zich druk te hoeven maken over andere zaken. Behalve alle bestuursleden, hebben we nog veel meer vrijwilligers. Ik denk dat het naar schatting wel om 250 mensen gaat die zich met regelmaat inzetten voor de vereniging. Een vereniging als KDO is heel anders dan een sportcomplex als Amstelhof waar betaalde krachten bezig zijn. Bij ons wordt alleen de hoofdtrainer betaald voor zijn diensten. Deze staat dan ook netjes op de loonlijst."

Hoe bent u voorzitter geworden en wanneer was dat?

,,Toen ik in 1988 in De Kwakel kwam wonen, handbalde mijn vrouw al. Ik ging mee om te kijken en zo ben ik de vereniging binnen gerold. Na een aantal jaren was er een voorzitter nodig bij de handbalafdeling en daar werd ik voor gevraagd. Ik vond het zeker leuk maar het was niet echt mijn ding. Uiteindelijk heb ik dat drie jaar gedaan. Vervolgens werd ik gevraagd om in het nieuwe hoofdbestuur te komen. Dat is inmiddels alweer dertien, veertien jaar geleden. En ik denk dat we er met z'n allen een sterke club van gemaakt hebben. We kijken met veel plezier naar de toekomst. De verbouwing heeft het hoofdbestuur veel tijd gekost want er zit veel voorbereiding in zo'n project. Er zijn heel wat onderzoeken geweest naar de haalbaarheid, ook financieel. Wij hebben als bestuur vanaf het eerste moment alle leden erbij betrokken. Gelukkig werden de plannen enthousiast ontvangen. Wij willen vooral zorgen voor een goede basis om te kunnen sporten."

Hoeveel leden heeft de vereniging nu?

,,We hebben nu in totaal ongeveer 1100 leden en zijn daarmee denk ik, de grootste vereniging van Uithoorn. De zaalvoetbalafdeling is één van de grootste afdelingen van Nederland, maar we hebben nergens een ledenstop; ook niet bij het zaalvoetbal. Verder is de gymnastiek, jazz dance en aerobics erbij gekomen en deze afdeling was al goed voor ongeveer driehonderd leden. Sinds vorig jaar hebben we ook meisjesvoetbal binnen de gelederen. Het gaat dus goed met KDO."

Doet u zelf ook aan sport?

,,Ik doe wel aan sport maar niet bij KDO. Bijna elke woensdag gaan we met een groepje mensen, waaronder KDO'ers golfen. Dat is een heel sociaal gebeuren en het gaat vooral om de gezelligheid. Vaak gaan we ook op zaterdag maar dat schiet er de laatste tijd een beetje bij in."

Hoe komen jullie aan nieuwe vrijwilligers?

,,De mensen komen natuurlijk niet aanwaaien dus we zoeken wel gericht naar nieuwe vrijwilligers. En we proberen de jeugd ook in te zetten en vaak willen ze wel. Natuurlijk krijgen ze begeleiding. Mijn oudste zoon fluit nu zelf ook en dat vindt hij hartstikke leuk om te doen. Daarnaast geeft hij keeperstraining en ook dat is voor hem leuk om te doen. Veel leden zijn dus zelf ook vrijwillig bezig voor de vereniging. Eens per jaar geven we een feestavond voor alle vrijwilligers. Als blijk van waardering voor het werk dat zij doen. Gezamenlijk maken we de vereniging tot een succes en dat is belangrijk."

Hoe gaat het met de nieuwbouw?

,,Dat verloopt heel voorspoedig. De open dag was erg leuk en de leden zijn enthousiast. Zoals het er nu naar uitziet gaan we het complex in het weekeinde van 22 november officieel openen. Het is nu nog even behelpen zeker omdat nu het sporten is begonnen maar de kleedkamers zijn per half september beschikbaar. We hebben de verwachting dat er door de nieuwbouw ook weer nieuwe leden bij zullen komen. We krijgen als vereniging een compleet nieuwe uitstraling."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Jan Noteboom uitnodigen. Hij is voorzitter van het Veilingcomité De Kwakel dat dit jaar vijftig jaar bestaat. Ik wil hem vragen of zij vanwege deze mijlpaal nog iets extra's gaan doen."

Bron: Witte weekblad Foto:Jaap Maars.