Raymond de Jong - 05 April 2012

De Kwakel - Hij neemt het leven niet zo serieus, behalve als het over voetbal gaat. Vanaf zijn zesde jaar is Raymond de Jong al op het veld te vinden. Hij voetbalde jaren lang bij de Legmeervogels. Ook de rol van trainer past hem goed. Zeven jaar was hij assistent-trainer bij SV Argon in Mijdrecht. In augustus trad hij aan als hoofdtrainer bij het eerste team van KDO in De Kwakel. Vorige kandidaat Tim Verlaan wil van hem weten welke ambities hij heeft met dit eerste elftal?

Ketting gesprekken - Raymond de Jong - 05-04-2012,,Mijn ambitie is om het team hoger op te helpen. Vorig jaar zijn ze gedegradeerd naar de vierde klasse, dus ik wil er weer derde klasse van maken. De vraag is 'hoe ga ik dat doen'? Tot vier weken terug ging het goed. We wonnen met 4-0 van de koploper. Maar daarna hebben we drie keer verloren en een gelijk gespeeld. Nu kunnen we geen kampioen meer worden. We kunnen nog wel de periodetitel halen, dus we maken nog wel kans om te promoveren."

Wat is het verschil tussen Argon en KDO?

,,Bij Argon ging het puur om prestatie. Elk seizoen kwamen er tien tot vijftien nieuwe spelers bij. Ook van buitenaf. Bij KDO willen ze ook wel presteren, maar niet ten koste van. Ze spelen voornamelijk met eigen mensen. Er komen alleen mensen van buitenaf bij als ze passen binnen de sfeer. Als ze sociaal zijn en wat voor de club over hebben. Daar sta ik echt van te kijken, hoe alle spelers meewerken als vrijwilligers. Ze geven training aan de jeugd of zetten zich op een andere manier in voor de vereniging. KDO is een gezellige club. De mensen zijn goed in de omgang. Het past allebei wel bij me. Presteren is belangrijk, maar niet ten koste van. Gezelligheid zonder presteren bestaat ook niet. Door goed met elkaar om te gaan, kun je beter presteren. Ze weten voetbal en gezelligheid goed te scheiden."

Welke rol past u beter: assistent- of hoofdtrainer?

,,Ik ben goed in een dienende rol, maar ik denk dat ik ook de capaciteiten heb om een leidende rol te spelen. Ik ben in het bezit van diploma UEFA-B. Daarmee mag ik hoofdtrainer zijn tot en met de tweede klas en bij het amateurvoetbal mag ik overal assistent-trainer zijn. Ik zou eigenlijk nog een diploma moeten halen, maar dat betekent een jaar investeren in een studie en dat is nu niet haalbaar. Als hoofdtrainer ben je verantwoordelijk. Je luistert naar de assistent, maar bepaalt zelf wat er gebeurt. Een assistent zorgt ervoor dat de hoofdtrainer weet van de bijzaken, maar daar zelf niets aan hoeft te doen. Er is een wisselwerking. Mijn assistent-trainer is Richard van Dijk. Hij heeft ook een eigen team. Buiten ons is er een groep van tien man die ervoor zorgt dat de jongens kunnen trainen."

Waarom hebt u voor KDO gekozen?

,,Ik heb zeven jaar bij Argon gezeten. Daar heb ik mooie jaren gehad, maar ik had alles al meegemaakt. Nu is het niet zo dat de vacatures voor trainers voor het oprapen liggen. Een trainer blijft meestal twee tot vier jaar. Ik had René de Jong, kantinebeheerder van KDO en Johan Stange, topscoorder uit de gouden tijd van KDO, leren kennen. En een keer per jaar deed ik mee bij KDO aan het Quakeltoernooi met mijn vriendengroep de Nappies. Zo groeiden de contacten met KDO. Ik wilde het liefst iets in de buurt. Nu moest ik op de juiste tijd instappen. Ik ben met open armen ontvangen. Ik heb al veel leuke dingen meegemaakt, zoals het polderfeest en de kermis. De Kwakel heeft de naam dat je er moeilijk tussen komt, maar dat vind ik echt een vooroordeel."

Voetbalt u zelf nog?

,,Vorig jaar maart heb ik een nieuwe heup gekregen. Tot die tijd voetbalde ik bij de veteranen van de Legmeervogels. Ik ben aan het trainen om weer te kunnen voetballen, want dat doe ik het liefst. Doordat ik zelf gevoetbald heb, weet ik wat de spelers ervaren en waar ze tegenaan lopen. Een grote mond tegen de scheidsrechter maak je bij KDO niet zo gauw mee. Ik vind het belangrijk om de scheidsrechter niet te intimideren of te provoceren. Het heeft toch geen nut en werkt zelfs tegen je. Ze kunnen zich beter met elkaar bezighouden."

Wat voor werk doet u?

,,Ik werk vijftig tot zestig uur per week als boxchef bij Hilverda De Boer. Dat is een van de grotere bloemexporteurs op de veiling VBA-Zuid. Mijn werk komt een beetje op hetzelfde neer als mijn werk als hoofdtrainer. Samen met een collega sturen we vijftien teamleiders aan die verantwoordelijk zijn voor honderdtwintig man. Mijn werk bestaat uit het indelen van werk en mensen. De mensen beginnen vroeg en mogen naar huis als het werk klaar is. Het is mentaal en lichamelijk zwaar werk, maar ik heb er plezier in."

Nog andere hobby's?

,,Als ik tijd heb, ga ik bij het handbal of voetbal van mijn dochters Shannen, Robin en Josie kijken. Als supporter kijk ik toch anders. Ik ben Feyenoord fan, maar ik ga bijna nooit naar een wedstrijd. Amateurvoetbal vind ik veel leuker. Je bent meer betrokken bij het spel en alles er omheen."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Kees van Rijn. Hij gaat meedoen aan de Alpe d'HuZes. Ik vraag me af waarom hij de Alpe d'Huez wil beklimmen en hoe hij dat wil bekostigen."

Raymond de Jong: 'Ik werd met open armen ontvangen.' (Foto: Jaap Maars) Bron: Witte Weekblad - Conny Vos