Rene Lek - 26 april 2012
De Kwakel - René Lek en vorige kandidaat Walter Hofer reizen samen met het openbaar vervoer naar hun werk in Den Haag. René komt oorspronkelijk uit De Kwakel en heeft zelf vanaf zijn achtste gevoetbald bij KDO. Toen zijn zoon Timo wilde gaan voetballen, bleek zijn lichamelijke beperking bij het reguliere voetbal in de weg te staan. René richtte een elftal op speciaal voor jongeren met een handicap. Onlangs wonnen ze een clinic bij Ajax. Walter wil René vragen of hij daar geleerd heeft hoe hij de kinderen kan motiveren en trainen. En of hijzelf door de kinderen gemotiveerd wordt?
Ketting gesprekken - Rene Lek -26-04-2012,,De clinic bij Ajax was het hoogtepunt voor het team. Zoiets gaat je niet nog een keer lukken. Welke speler kan er nou zeggen dat hij op het veld van Ajax heeft gestaan? Van 65 clubs uit het land werden er tien uitgekozen. We moesten een filmpje maken, dat werd op internet gezet en daar konden mensen op stemmen. We hebben iedereen opgeroepen om te stemmen. Veel mensen hadden er een goed gevoel bij. We eindigden bij de eerste vier. Op 1 april hebben we de clinic bij Ajax gevolgd. In een uur tijd werden er zes oefenvormen gedaan, zoals penalty's nemen. Twee oud-voetballers vonden ons team het beste. In de rust van Ajax-Heracles mocht het team in Ajax tenue het veld op voor een penalty shoot-out. De spelers straalden helemaal. Ze hebben er twee shirts aan over gehouden, een leuke herinnering. Het was leuk om te zien wat voor training ze gaven en hoe ze met de kinderen omgingen. Ik heb meegepikt hoe ik bepaalde oefenvormen beter kan organiseren. Het had ook effect op de kinderen. Iemand die de kantjes ervan afliep, deed nu wel mee, dus hij kan het wel. Een ander die nooit terug praat, sprak nu wel voor de camera. Het plezier dat ze erin hebben, motiveert mij om door te gaan."
Waarom hebt u dit elftal opgezet?
,,Mijn zoon Timo heeft hemiplegie. Door een hersenbeschadiging kan hij zijn linkerhand en voet niet goed aansturen. Toen hij zeven was, wilde hij op voetbal. Bij de F-jes kon dat nog wel. De motoriek van de kinderen is dan nog niet zo goed. Maar toen hij begon te merken dat hij de bal niet toegespeeld kreeg, zijn we naar Only Friends in Amsterdam gegaan, een grote club voor kinderen met een beperking. Op het moment dat hij naar het Alkwin Kollege ging, kon hij niet meer op woensdagmiddag trainen. We vonden dat hij wel moest blijven sporten. In overleg met de fysiotherapeute ben ik zelf een team gestart. Met hulp van KDO hebben we een trainingsprogramma gemaakt. In april 2010 begonnen we met zes kinderen. Er bleek echt behoefte aan. Sporten is goed voor de motorieke ontwikkeling en voor hun zelfvertrouwen. Inmiddels komen er zo'n dertig jongens en meisjes uit de wijde omtrek en hebben we twee teams. Ik train het eerste team samen met drie vrijwilligers. Twee dames doen het tweede team, ook bijgestaan door spelers van KDO. We krijgen er nog steeds kinderen bij en zouden zelfs aan een derde team kunnen denken."
Gaat het goed onderling?
,,We trainen een uurtje op zaterdagochtend en ze zijn er bijna altijd allemaal. Ik hoor van ouders dat ze op vrijdagavond hun tas al ingepakt in de gang hebben staan. Ze vinden het heel leuk. Van de dertig kinderen heeft het merendeel een geestelijke beperking, zoals autisme. Slechts vier hebben een lichamelijke beperking. Ze beseffen dat ze een beperking hebben, maar het gaat goed in de omgang. De kinderen groeien in het communiceren met elkaar. Ze worden opener. Als ze een speler omver lopen, dan stoppen ze het spel zelf en spelen pas weer verder als de jongen is opgepakt. Ouders moeten actief meewerken. Ze gaan mee als we uit spelen en helpen met omkleden. Zij weten het best hoe ze met hun kind moeten omgaan."
Hoe zijn de regels?
,,We spelen op een half veld met zeven spelers, maar soms lopen er ook twaalf spelers. Een team kan nooit winnen met 8-0. Er zijn altijd maar twee tot drie doelpunten verschil. De regels maken we zelf als trainers. We komen twee keer per jaar bij elkaar om af te stemmen. De KNVB heeft een regionale competitie, maar daar doen we nog niet aan mee. We doen mee met de Friends League. Een keer per maand komen er vier teams bij elkaar. We spelen twee keer 25 minuten tegen teams uit Opmeer, Naarden en Almere-Buiten. Het gaat niet om het winnen, dus er is geen kampioen. Het gaat vooral om het plezier. Ze worden er vrolijk van. Eind mei is het eindtoernooi in Bovenkarspel, dan worden er wel bekers uitgereikt aan de winnaar van die dag. Zo'n toernooi moet wel georganiseerd worden. Het is allemaal vrijwilligerswerk."
Heeft u nog andere hobby's?
,,Het trainen is mijn hobby. Ik ben ook in het bestuur van het veldvoetbal gegaan als vertegenwoordiger voor het G-voetbal. Het is een tak van sport die speciale aandacht vraagt. De tuin is ook een hobby van me. Vorig jaar hebben we het helemaal veranderd. Een tuinarchitect heeft een tekening gemaakt en ik heb de uitvoering zelf in de hand gehouden. Er zitten meer dan vierhonderd planten in. Elk deel van het jaar staat iets in bloei. Nu maar wachten op mooi weer."
Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?
,,Elma Bläser, zij is juffrouw op De Regenboog. Ze heeft onze kinderen ook lesgegeven. Ze geeft altijd les aan groep 0 - 2. Ik wil haar vragen wat er zo leuk is aan die groep en of ze geen andere groep les wil geven."
Bron: Witte Weekblad Foto: Jaap Maars