Richard van Zanten - 13 Oktober 2010
DE KWAKEL - ,,Sommige mensen kennen me niet bij naam, maar als je vraagt naar de man van de EHBO, dan weten ze precies wie je bedoelt", stelt Richard van Zanten, voorzitter van St. Vincentius. Vorige kandidaat Marco Voorn wil hem vragen of er nog steeds animo is voor de EHBO lessen en of ze nog genoeg actieve leden hebben om aanwezig te zijn bij alle evenementen in De Kwakel.
,,De EHBO vereniging telt rond de veertig leden.
In betere tijden waren dat tussen de zeventig en tachtig mensen. Er is een harde kern van misschien tien man die wil posten bij evenementen. Veel leden zitten in de leeftijdscategorie dat ze zelf mee willen feesten en als EHBO'er mag je geen alcohol gebruiken. Bier drinken doe ik niet. Mensen kijken vind ik leuk. Ondertussen geniet ik van de muziek en maak ik me nuttig. Ik doe het graag."
Bij welke activiteiten zijn jullie aanwezig?
,,Bij vrijwel alle activiteiten in De Kwakel. Het Polderfeest, Sport en Spel, het Willem Verlaan toernooi. Bij de optocht voor volwassenen; bij de kinderoptocht zijn we incognito. Bij de braderie, sportdagen en ad hoc evenementen. Je hebt minimaal twee personen nodig om te posten en bij het polderfeest praten we over meerdere dagen. Als ik niet hoef te posten, ga ik meestal toch even kijken."
In hoeveel lessen heb je een EHBO-diploma?
,,De opleiding duurt zestien avonden. Om het diploma geldig te houden moet je zestien herhalings-avonden volgen, verspreid over twee jaar. Een diploma is twee jaar geldig, waarna hij verlengd moet worden. De tweede week van januari willen we weer met een cursus beginnen.
Als afgevaardigde van het bestuur ben ik onderdeel van het lesteam. Ik assisteer bij het lesgeven.
Veel cursisten zijn moeders die de veiligheid van hun kinderen belangrijk vinden. We ondervinden veel concurrentie van de opleiding tot BHV-er. EHBO is veel uitgebreider op hulpverleningsgebied. Ik ben hoofd BHV'er in het bedrijf waar ik werk."
Waarom bent u met EHBO begonnen?
,,Van huis uit heb ik meegekregen dat je elkaar moet helpen in nood. Als je buurman aanklopt met een bloedende vinger, dan probeer ik te helpen waar ik kan. Er komen hier regelmatig mensen aan de deur. Hulpverlening zit in mijn genen. Ze mogen me 's nachts uit bed halen. Er is zoveel ellende in de wereld. Mensen steken elkaar overhoop voor een tientje. De mentaliteit is veranderd. Ze weten soms niet eens meer wie hun buren zijn. Het is prettig om wat voor de gemeenschap te doen. Omgekeerd is De Kwakel weer goed voor ons. Als er wat gebeurd, vind ik het belangrijk dat mensen in ieder geval actie ondernemen. Daar heb ik groot respect voor. Ik ben begonnen met mijn opleiding in 1985.
Daar heb ik mijn vrouw leren kennen. Na de cursus vroegen ze of wij mee wilden doen met oefeningen en wedstrijden. Toen we standby waren bij de wielerronde van Uithoorn sloeg de vonk over. We zijn in 1990 getrouwd en hebben nu drie kinderen."
Heeft u veel akelige dingen meegemaakt?
,,Ik heb gewerkt bij taxibedrijf Van Wengerden waar ik zieken- en rouwvervoer deed. Ook heb ik internationaal ziekenvervoer gedaan, waar we in opdracht van een verzekeringsmaatschappij mensen uit het buitenland moesten ophalen. Ik heb bij een uitvaartcentrum gewerkt. Dus ik heb veel gezien.
Ik heb twee keer moeten reanimeren. Eén keer met succes en een keer zonder succes. Mensen krijgen om diverse redenen een hartstilstand. Binnen de eerste tien minuten is de overlevingskans het grootst. Maar als het hart niet meer wil, dan kun je reanimeren wat je wilt, maar dan gaat het hart het niet meer doen."
Wordt u als EHBO-er serieus genomen bij een ongeluk?
,,Vroeger had ik een diploma waarop een verklaring stond van de burgemeester, dat de houder gerechtigd was om aanwezig te zijn op de plaats van het ongeval om hulp te verlenen. Tegenwoordig is het diploma zo klein als een creditcard en staat dat er niet meer op. Ik heb wel meegemaakt dat ik iemand aan het verbinden was, nadat zijn auto in de sloot was gereden. Toen de politie kwam, werd ik weggestuurd. Gelukkig kende één van de agenten me en mocht ik blijven. Tegenwoordig kent de buurtregisseur me, heb ik goede contacten met de brandweer en word ik geaccepteerd als hulpverlener. Maar als de ambulance of brandweer erbij komt, draag je de verantwoordelijkheid aan hen over. Voor de EHBO-er houdt het dan op. En dan ga je denken: Heb ik het wel goed gedaan. Helaas is er voor ons als vrijwilligers weinig opvang te vinden. We horen bijna nooit hoe het is afgelopen."
Jullie caravan was pas toch beschadigd?
,,De caravan doet het nog, zolang hij waterdicht blijft, blijven wij hem gebruiken. De wand is gebarsten. We kijken wel uit naar een andere. We gebruiken de caravan bij buitenevenementen. Dan hebben we extra materiaal bij de hand. Ander voordeel is dat we bij slecht weer ergens kunnen schuilen. Of je kunt er een slachtoffer heen brengen. En het is een vast punt als er wat gebeurd. Mensen komen meestal met kleine dingetjes, zoals wespensteken of als ze zich verstappen of gevallen zijn."
Doet u ook mee met grote rampoefeningen?
,,We houden oefeningen onder andere bij Quaker, de Cindu of het VU-ziekenhuis. Soms doe ik ook mee als Lotus slachtoffer. Bij de cursus voor Lotus slachtoffer leer je grimeren, acteren en de plek van een ongeval ensceneren. De opleiding duurt twee seizoenen. Je hebt hiervoor een geldig EHBO diploma nodig. Het heeft echt een toegevoegde waarde."
Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?
,,De Lotus kring bestaat veertig jaar. Ik ben penningmeester en wil de voorzitter René van der Wals vragen hoe hij de vereniging zo goed kan runnen, ondanks dat hij een zware job heeft."
Bron: Witte Weekblad - Conny Vos (Foto: Jaap Maars)