Rob de Boer - 20 december 2012

DE KWAKEL - Hoewel hij van origine niet uit het dorp komt, voelt Rob de Boer zich een echte Kwakelaar. Hij woont er met veel genoegen en zet zich in voor het dorp als gemeenteraadslid namens de PvdA en als penningmeester van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO), afdeling De Kwakel. Jaarlijks organiseert hij een vakantieweek voor de ouderen. De vraag was waar de reis dit jaar naartoe gaat.

Kettinggesprekken - Rob de Boer - 20-12-2012,,In De Kwakel wonen ongeveer drieduizend inwoners, waarvan er 470 lid zijn van de KBO, dat vind ik best veel. De ouderenbond heeft twee gezichten. De representatie richting overheid en het organiseren van diverse activiteiten. Op dinsdagmiddag wordt er een soos gehouden in het dorpshuis, waar leden kunnen komen kaarten. Rond 5 december was er een gezellige dag voor iedereen. We organiseren bus-, fiets- en boottochten. Een keer per jaar is er een vakantieweek voor mensen die nog zelfstandig in de bus kunnen stappen. We hebben geen begeleiding. Mensen die dat nodig hebben, kunnen met de Zonnebloem mee. Een paar jaar geleden ging er 45 man mee op vakantie. Vorig jaar waren er 23 mensen mee. Dit jaar zitten we onder de twintig deelnemers. In de loop der jaren wordt de populatie steeds ouder en de jongere generatie gaat zelf op vakantie. Er zijn hotels die een volledig verzorgde vakantieweek aanbieden. Ze komen de mensen met de bus halen, bieden excursies aan en vol pension. Twintig is het minimale aantal om een arrangement te krijgen. Daarom gaan we nu met KBO Uithoorn of andere organisaties praten om de vakantie met elkaar te combineren, want zij hebben ook te maken met terugloop en de mensen rekenen er toch wel op. Ze vinden het heel gezellig. De meeste kennen elkaar nog van de lagere school. Er wordt vooral veel gepraat. De Kwakel is een hechte gemeenschap met een sociale cohesie."

Komt u oorspronkelijk uit De Kwakel?

,,Van origine kom ik uit Den Haag. Ik werkte in Amsterdam. Daar hebben we ook gewoond. Toen Zijdelwaard werd gebouwd, zijn we daar naartoe verhuisd. Uithoorn was een soort slaapstad, maar we hebben er negentien jaar gezellig gewoond. Voor de kinderen was het een rustiger omgeving dan Amsterdam om in op te groeien en met de bus konden ze uitgaan in Amsterdam. Zelf gaan we ook graag naar de bioscoop, de schouwburg of het concertgebouw. Eigenlijk zijn we stadsmensen. Maar we wonen sinds 1989 in De Kwakel en ze krijgen ons nu niet meer weg. Het heeft iets gezelligs. We zijn geassimileerde Kwakelaars. Mijn vrouw speelde hier bridge toen ze iemand zochten met een paramedische achtergrond om mee te gaan met de vakantieweek. Zelf ben ik als gezelschap mee gegaan. De organisatie vroeg of ik het wilde overnemen. Tegelijkertijd ben ik in het bestuur terecht gekomen als penningmeester. Dat ik Kwakelaar ben, heeft me ook in de gemeenteraad gebracht. Ik bleek een van de weinige PvdA-leden uit De Kwakel te zijn."

Wilde u altijd al in de gemeenteraad?

,,Destijds zat ik in het bestuur van de Groengroep en in die hoedanigheid had ik wel eens een raadszitting meegemaakt. Ik stond als vijfde op de lijst, was eigenlijk lijstduwer, maar we hadden het Wouter Bos-effect, dus er kwamen vijf leden in de raad. Als gepensioneerde heb ik de tijd om me in te lezen. De PvdA zit in de coalitie. Ik zit liever niet in de oppositie. Ik wil graag een bijdrage leveren aan het bestuur. We zijn met z'n allen bezig om namens de Uithoornse bevolking de zaak zo goed mogelijk te laten reilen en zeilen. Er wordt niet zoveel gekonkeld als mensen denken. We eindigen iedere raadszitting met een gezamenlijke borrel."

Een gemeenteraadslid is niet altijd geliefd. Hoe gaat u daarmee om?

,,Dat hoort erbij. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. We hebben maar beperkte mogelijkheden. Bezuinigen is onvermijdelijk. We hebben als natie boven onze stand geleefd en dat heeft als consequentie dat we over de hele linie moeten bezuinigen. Maar ik ben tegen bezuinigingen die ervoor zorgen dat de bibliotheek moet sluiten. Dat is een basisvoorziening die moet blijven."

Leest u zelf graag?

,,Wij zijn omnivoren op dat gebied. Ik lees graag Engelse detectives, überhaupt Engelse literatuur. We hebben daar een paar jaar gewoond. Ik lees ook graag boeken van Japanse schrijvers die niet over het klassieke theezetten en kimono's gaan, maar over het hedendaagse Japan."

Bent u weleens in Japan geweest?

,,We zijn een maand in Japan geweest met een reisgezelschap. Je bent analfabeet daar. Je kunt geen opschriften lezen. Je kunt de taal niet schrijven en niet spreken. Het is een ontzettend ingewikkelde maatschappij. We hebben veel over de wereld gereisd. We zijn nooit in Australië en Nieuw-Zeeland geweest, maar ik weet niet of dat er ooit van zal komen. Het is ver vliegen en het is sterk verwesterd. Dat trekt me minder dan Azië. Dat is zo'n andere wereld. Zoals India daar begrijp je niets van."

Waarom hebt u in Engeland gewoond?

,,Ik heb dertig jaar bij IBM gewerkt. In ieder land zit een organisatie om de lokale klanten te bedienen. Zodoende heb ik twee jaar in Zuid-Engeland in Winchester gewoond. Het was een leuke tijd. Een ervaring die ik niet gemist zou willen hebben. Onze dochter is daar geboren en we gaan er nog regelmatig heen."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Paul Habets. Hij is een actieve Kwakelaar. Hij zingt, is scheidsrechter, penningmeester in het parochiebestuur van de kerk en voorzitter van het Kwakelse veilingbestuur. Ik wil hem vragen hoe hij denkt de veiling nieuwe stijl vorm te geven."

Bron: Witte Weekblad Tekst:Conny Vos Foto: Jaap Maars