Rob Klijn - 08 februari 2007

Elke week wordt een Uithoornaar of KwakeIaar door het Witte Weekblad geïnterviewd.
Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week vroeg Janny Vork Rob Klijn (38). Rob is geboren in Bloemendaal en groeide op in De Kwakel, waar hij nog steeds woont. Hij is acht jaar getrouwd en kent zijn vrouw bijna 20 jaar. Samen hebben ze drie zoons. Rob houdt zich onder meer bezig met de verkoop van openhaardhout en het telen van bloemen. Voor andere bedrijven voert hij onder meer sloopwerkzaamheden uit. Janny wil graag weten wat hij precies doet.

"Goed openhaardhout is bijna schaars"
De Kwakel- Op de eerste vraag antwoordt Rob Klijn: "Het openhaardhout is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby van mij. Mijn neef had een bomenrooibedrijf en het hout werd toen afgevoerd naar België, waar er onder andere spaanplaat van gemaakt werd. Ik heb voorgesteld er ook iets mee te gaan doen en ben het hout gaan zagen tot handzame blokken, waarna ik het ging verkopen als openhaardhout. Dat was in 1997. We hebben een stukje land vlakbij de Vrouwenakkersebrug en zo ben ik begonnen. "

"Naast het haardhout heb ik er een bloemen-stalletje, waar ik de bloemen die ik teel, kan verkopen", vervolgt hij. "Het haardhout is als hobby gestart, maar langzamerhand is het serieuzer geworden. Ervan leven kun je niet; je moet er iets anders naast doen en daarom teel ik bloemen en help ik geregeld vrienden als er een klus gedaan moet worden. Zo werk ik nu en dan voor een sloopbedrijf."

Kunt u iets vertellen over de handel in openhaardhout en wat er allemaal bij komt kijken?

"Voordat ik er echt mee begon, ben ik me eerst gaan oriënteren. Ik ging kijken bij andere bedrijven en leerde wat wel en niet handig was. In De Hoef zat een bedrijf met een eigenaar van wie ik veel heb geleerd. Het bedrijf bestaat inmiddels niet meer. Er zijn goede en minder geschikte houtsoorten om te gebruiken voor een open haard. In het begin dacht ik ook dat hout hout is, maar een populier of een wilg is minder geschikt omdat het snel opbrandt, terwijl echte hardhoutsoorten als eik en beuk veel beter geschikt zijn. Sterker nog, naast berkenhout zijn dat de beste houtsoorten die je kunt gebruiken. Maar met de inkoop van stammen ben je er nog niet, natuurlijk. De stammen moeten eerst in mootjes gehakt worden voordat je ze kunt opstoken. Bovendien moet het hout een jaar drogen voordat het gebruikt kan worden. Er zit dus nogal wat aan vast."

Is het een gewild product?

Ik moet zeggen dat het gebruik van open haarden aan populariteit wint. Doordat er enkele leveranciers in de regio gestopt zijn, krijg ik langzamerhand meer klanten. Maar het is uiteraard afhankelijk van het seizoen, want er is niemand die tijdens de zomermaanden openhaardhout koopt. Bovendien is de vraag momenteel hoger dan het aanbod omdat er minder bomen gekapt worden dan vroeger. De inkoop van hout is er dus niet makkelijker op geworden en het hout is veel duurder. Terwijl het vroeger een afvalproduct was, is goed haardhout tegenwoordig bijna schaars. Daarnaast zit er dus nogal wat werk aan vast voordat het keurig in mootjes is gehakt en het een jaar heeft gelegen. In principe wordt het hout per kuub verkocht. Ik lever het af aan huis en ook dat kost wat tijd. Voor de kopers is het vooral populair om een open haard te hebben vanwege de gezelligheid. Het is geen must in deze maatschappij en voor de warmte in huis is het ook niet nodig omdat iedereen een centrale verwarming heeft. Dat is bovendien voordeliger en comfortabeler, maar mensen vinden de gezelligheid van een open haard gewoon lekker. Ik kan me zo voorstellen dat het ook leuk is om op zaterdagavond even de-haard aan te steken en er met de familie rond te gaan zitten. Het is warmte die maar in een kleine ruimte voelbaar is, maar het is wel lekker om bij het vuur te zitten."

Heeft u zelf een open haard?

"Nee. Mijn vrouw zou het wel graag willen, maar wij hebben geen eigen huis en dan is het wat lastiger. In de zomer gebruiken we wel graag een vuurkorf en dat is ook heel lekker. Wie weet, komt er in de toekomst nog eens een haard. Wat mijn werk betreft, is het natuurlijk in deze tijd van het jaar drukker en werk ik erg veel in de avonduren en de weekeinden omdat ik dan hout kan bezorgen. Nu hebben we ook geen strenge winters meer. De laatste echte winter die ik me kan herinneren, was de winter van 1997. Maar misschien is het hout nog meer in trek als er een echte winter komt. Dat kan ik nu niet beoordelen, natuurlijk. Ik merk wel dat ik het drukker krijg omdat er nog maar weinig leveranciers zijn. De meeste klanten komen via-via bij mij terecht. Het kloven van het hout is heerlijk om te doen, maar waarom ik daar zoveel plezier in heb, kan ik niet zo goed uitleggen.

Het is simpel werk, maar je kunt je lekker afreageren. Mijn vader helpt geregeld een uurtje mee en geniet daar ook van. In principe ben ik ermee bezig van oktober tot en met februari/maart.
Dan moet ik weer iets anders gaan doen, want je kunt er niet van leven. Met de komst van mooier weer ga ik me weer toeleggen op het telen van snijbloemen, die worden vervolgens verkocht. We hebben een kleine kwekerij aan de Boterdijk, waar we onder andere chrysanten telen. In het voorjaar telen we verschillende zomerbloemen. Daarnaast ben ik actief voor diverse bedrijven en voer ik sloopwerkzaamheden, standbouwwerkzaamheden en hovenierswerkzaamheden uit. Soms werk ik in de kassenbouw. Eigenlijk ben ik altijd wel bezig. Vooral buiten, want dat vind ik heerlijk."

Hoe bent u met die werkzaamheden begonnen?

"Mijn vader heeft vroeger een kwekerij gehad aan de Vrouwenakker. Zo heb ik het stuk land kunnen overnemen. Na de verkoop van het bedrijf van mijn vader ben ik samen met mijn vrouw naar Australië gegaan, waar we een jaar hebben gewerkt en rondgereisd. In die tijd, 1989-1990, gingen veel Kwakelaars daarheen en een aantal is daar een bedrijf begonnen. Wij hebben er ook wel even over gedacht, maar wilden toch liever in De Kwakel blijven. Bij terugkomst zijn we begonnen met de bloementeelt. Vanaf 1991 ben ik ermee bezig, maar ik heb altijd van jongs af aan in de bloementeelt willen werken. Ik heb ook de tuinbouwschool gevolgd. De afwisseling met het haardhout vind ik heerlijk. Dat laatste is vooral een vak waar je zelf plezier in moet hebben omdat je er ook veel ruimte voor moet hebben."

Heeft u nog iets toe te voegen aan dit gesprek?

"Zoals het nu loopt, gaat het eigenlijk allemaal prima. Ik hoop dan ook nog heel lang zo door te kunnen gaan. Het enige nadeel is dat de kwekerij waarschijnlijk op een gegeven moment weg moet van de huidige locatie. Dat heeft te maken met de geplande woningbouw op de Boterdijk. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog even de vraag, maar ik hoop dat we tegen die tijd een ander stuk grond kunnen gebruiken voor de bloementeelt. Momenteel hebben we 8000 vierkante meter gehuurd en hopelijk kunnen we uitwijken naar een andere locatie om het werk voort te kunnen zetten. De kinderen helpen inmiddels ook al aardig mee met het haardhout en de bloemen. Het werk hoeft door het gebruik van de machines niet zwaar te zijn Voor mij is en blijft het haardhout kloven een hobby. Geregeld ga ik 's avonds nog even een uurtje kloven, gewoon omdat ik er veel plezier aan beleef. Ik ben niet iemand die graag stilzit en dat is ook de reden dat deze werkzaamheden mij zo aantrekken."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende Kettinggesprek en wat wilt u vragen?

"Ik wil graag Peter Kas uitnodigen. Peter is een vriend van mij en een echte regelaar. Hij was in de weekeinden altijd veel te vinden bij de voetbalclub waar ik ook lid van ben en hij regelde er altijd allerlei dingen. Nu is hij ineens gestopt met werken bij het bedrijf waar hij jarenlang gewerkt heeft. Hij heeft zijn droom - een eigen snackbar runnen - waargemaakt. De weekeinden is hij niet meer vrij, maar moet hij werken. Eigenlijk werkt hij de hele week keihard om zijn zaak draaiende te houden. Peter heeft alles opgegeven voor zijn droom. Ik wil hem vragen of hij de gezellige weekeinden niet mist en of het misschien in de toekomst weer anders wordt."

Bron : Witte Weekblad 08-02-2007 / Collectie Ben Plasmeijer
Foto: Patrick Hesse, Visionquest.nl.