Robert Krans - 01 maart 2007

DE KWAKEL - Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Michel Lek Robert Krans uit. Robert is 41 jaar en geboren in Rotterdam. Hij groeide vanaf zijn derde jaar in Amstelveen op en woont sinds oktober 2003 in De Kwakel. Hij woont samen met Ingrid en haar twee kinderen, een zoon en een dochter. Robert is werkzaam als manager bij een telecom bedrijf in Amsterdam. Vanwege zijn functie werkt hij voornamelijk voor andere bedrijven en zo leerde hij Michel kennen in Almere. Michel wil hem vragen hoe hij het voor elkaar heeft gekregen om zo
snel binnen de Kwakel te integreren.

'Geweldig wonen in De Kwakel'
Op de eerste vraag antwoordt Robert: "Het is wel aardig om te vertellen dat ik Michel leerde kennen in Almere, toen ik vanwege mijn diensten voor het telecombedrijf toevallig bij het bedrijf waar Michel werkt terecht kwam. Vervolgens hebben we een jaar lang vrij intensief samengewerkt en dan ga je op een gegeven moment ook privéonderwerpen bespreken. Toen bleek dat we allebei binding met De Kwakel hebben en dat was een leuke ontdekking. Ik woon sinds oktober 2003 in De Kwakel.

"Mijn vriendin is een echte Kwakelse en ik ben bij haar en haar kinderen ingetrokken. Het integreren ging mede daarom heel makkelijk. Zelf sta ik altijd open voor alles en maak vrij makkelijk contact met andere mensen. Een groot voordeel was dat het zoontje van Ingrid bij KDO voetbalde en ik toevallig ook altijd gevoetbald heb en ook nog aardig niveau heb bereikt. Dankzij zijn contacten bij de voetbal en de contacten van Ingrid met de handbalafdeling, kwam ik al snel mee naar de club. Voor ik het wist kwam ik al in gesprek met andere ouders en toen ze na korte tijd trainers zochten, heb ik me maar aangemeld. Voordat ik een jaar in De Kwakel woonde, werd ik al trainer van de D-pupillen en dan ben je snel ingeburgerd.

Ik ben geen huismus en mede doordat ik zelf contact legde, ben ik snel ingeburgerd in De KwakeI. Juist door het voetbal en de hele sportclub leer je snel veel mensen kennen. Behalve dat ik training geef ging ik vanaf het begin dat ik bij de club kwam ook bij het eerste team van KDO kijken. Ik ben nu eenmaal gek van voetbal. Natuurlijk heeft Ingrid me ook veel verteld over De Kwakel en de bewoners en ik voelde me er snel thuis. Wat dat betreft was het jammer dat ik te laat van de Oud en Nieuw viering hoorde, want daar had ik best bij willen helpen! Komend jaar meld ik me zeker op tijd aan."

Hoe was het de eerste tijd in De Kwakel en wat is het ver schil met andere plaatsen, zo als Amstelveen?

"Doordat ik meteen bij KDO kwam en als vriend van Ingrid werd geïntroduceerd, heb ik het vrijwel vanaf het begin naar mijn zin gehad. Ik vind het leuk om mee te doen aan de echte dorpse dingen, zoals de kermis. Ik wilde me graag aanpassen en daarom ging het ook eigenlijk vanzelf. De eerste keer dat ik de Kwakelse Veiling bezocht, wist ik werkelijk niet wat me overkwam. Dat moet je meegemaakt hebben!

Behalve dat ik graag vanaf het begin dat ik in De KwakeI woonde, betrokken wilde worden bij de activiteiten, vind ik het ook belangrijk om zelf een bijdrage te leveren. Vandaar dat ik al snel bij KDO actief ben geworden. In het begin kreeg ik wel te horen 'jij bent import, je zult nooit een echte KwakeIaar worden', maar dat is natuurlijk ook wel de waarheid. Ik heb in elk geval niet ondervonden dat ik niet welkom was.

Veel mensen kennen elkaar of zijn zelfs familie van elkaar en dat steekt best ingewikkeld in elkaar, maar ik kan me heel goed voorstellen dat je, als je er geboren bent, er eigenlijk nooit meer weg wilt of er op latere leeftijd graag weer terugkomt. De saamhorigheid is denk ik het belangrijkste element dat bijdraagt aan het prettige leefklimaat in De Kwakel. Mensen willen problemen graag gezamenlijk oplossen en je staat er nooit alleen voor. Een belangrijk verschil vond ik meteen de enorme rust die er in De Kwakel heerst.

Het is een heerlijk dorp en iedereen groet elkaar. In Amstelveen is iedereen heel erg op zichzelf. Daarnaast is het natuurlijk geweldig dat de meeste mensen ergens actief mee bezig zijn voor de hele gemeenschap. Het dorp ligt midden in de polder, maar alles is er te vinden en je bent toch heel dichtbij de grote steden. Dat is volgens mij uniek. Bovendien is het supergezeIlig in De Kwakel."

Gaat u in de toekomst meer vrijwilligerswerk doen en is er een kans dat u ooit nog weg- gaat uit De Kwakel?

"Ik denk dat mensen, wanneer zij de keus hebben, niet weg gaan uit De Kwakel en dat geldt ook voor mij. Ik denk ook dat de uitbreiding van woningen in De Kwakel geen problemen geeft, maar juist weggetrokken Kwakelaars de mogelijkheid biedt weer in De Kwakel te kunnen wonen. Bovendien is het goed voor de economie en geeft het De KwakeI een nieuwe impuls. Voorlopig heb ik het vreselijk druk bij KDO. Ik ben leider van de D1 en trainer bij de D2 en ben dus veel avonden bij de club te vinden. Ik heb ook wel het idee dat de jongens in de periode dat ik met hen bezig ben wel iets hebben opgestoken.

Met name de spelvreugde is belangrijk bij KDO, maar ik denk zeker dat ze het nodige hebben geleerd. In feite vind ikzelf de trainingen even leuk als de wedstrijden, maar het gaat erom dat de jongens er plezier in hebben. Mijn vriendin Ingrid is eveneens regelmatig bij KDO, maar omdat we samen een gezin hebben, moeten we ook tijd overhouden om gezellig samen te zijn. Voorlopig zal ik dus geen andere vrijwilligerstaken op me nemen, maar ik zorg zeker dat ik erbij betrokken ben. Als echte KwakeIaar moetje gewoon aanwezig zijn bij activiteiten als de Kermis en het Polderfeest; ik noem het altijd het Carnaval in het Noorden. Dat mag je gewoon niet missen! Misschien dat ik in de toekomst als de kinderen groter zijn wel andere vrijwilligerstaken ga uitvoeren, maar dat kan ik nu niet echt besluiten."

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

"Ik wil graag Paul ten Brink uitnodigen. Paul heeft een gezin, is vreselijk actief bij KDO en doet ook het nodige voor het Sport en Spelweekeinde. Ook zijn vrouw doet van alles en nog wat binnen de Kwakelse gemeenschap, waaronder de kermis activiteiten. Paul heeft ook een baan en ik vind het bewonderenswaardig wat hij allemaal onderneemt. Ik wil hem vragen waar hij de tijd vandaan haalt om dat allemaal te doen en of hij nog wel eens echt vrije tijd heeft."

Bron:Witte Weekblad 01-03-2007 / Collectie Ben Plasmeijer.
Foto: Patrick Hesse, visionquest.nl. Orginele foto hebben we niet beschikbaar.