Ron Plasmeijer - 05 November 2009

Vorige week nodigde Jeannette ten Brink Ron Plasmeijer uit. Ron is geboren en getogen in De Kwakel, in het deel dat toen nog het Rooie Dorp heette. Tot zijn 26e heeft hij daar gewoond en toen ging hij elders in De Kwakel wonen. Hij is getrouwd en vindt zelf dat zijn huis het mooiste plekje van De Kwakel is. Samen met zijn vrouw heeft Ron drie kinderen van 17, 15 en 11 jaar oud. In het dagelijks leven is hij loodsbaas bij een Japans distributiebedrijf. Jeannette wil hem vragen wat een volwassen man met Lego doet en daarbij gaat het vooral om technisch Lego.

Op de eerste vraag antwoordt Ron:
,,Ik ben vooral met Lego bezig omdat het leuk is. Technisch Lego lijkt moeilijk maar als je kunt lezen, is het vanuit het boekje makkelijk te volgen. Tot 2002 heb ik op een vrachtwagen gereden en was weinig thuis. Toen ik er mee stopte kreeg ik meer vrije tijd en die bracht ik thuis door. Ik ben begonnen met het bouwen van simpele dingen maar al snel kreeg ik de slag te pakken en het bouwen bleek erg leuk te zijn. Tegenwoordig heb je van Lego zoveel mooie uitvoeringen. Dat loopt echt van een vrachtwagen tot aan een carrousel. Als kind heb ik vroeger ook met Lego gespeeld, ik ben er mee opgegroeid maar nu gaat het vooral om het bouwen. Tegenwoordig heb ik een speciale kast in huis om mijn Lego bouwwerken neer te zetten. Het aardige is, dat je via de Lego-site met een verpakking ook iets anders kunt bouwen; er zijn dus veel mogelijkheden. Wat ik vooral mooi vind, zijn vrachtwagens in allerlei uitvoeringen. Het bouwen is een ontspannende bezigheid en ik ben er graag in de avonduren mee bezig. Een glas wijn erbij en bouwen maar. Dat kan ik dan uren volhouden. Ik heb er ook een grote mate van verwondering bij als je ziet hoe iets gebouwd moet worden."

Wat vindt uw familie er van dat u zo met Lego bezig bent?

,,Mijn oudste zoon vindt het geen probleem en mijn vrouw en andere twee kinderen zijn er zelf ook graag mee bezig. Bij ons in huis is het volkomen normaal dat we met Lego bezig zijn. Trouwens, een buurman van me houdt zich ook met Lego bezig. Het leuke van het bezig zijn met Lego als volwassene, is dat je het nu kunt kopen. Vroeger zag je al die spannende pakketten in de winkel liggen maar kon je het als kind zelf niet kopen en was je toch afhankelijk van je ouders. Nu kun je het kopen, hoewel ik erbij moet zeggen dat ook ik er wel voor moet sparen. Het is behoorlijk duur, vooral de uitgebreide pakketten. Op internet is veel Lego te zien en ik ben zelf twee keer in Legoland geweest. Ik zou best wel eens naar een beurs willen gaan maar dat is er door tijdgebrek nog niet van gekomen."

Wat is uw mooiste model?

,,Dat is moeilijk te zeggen maar favorieten zijn toch wel een Amerikaanse vrachtwagen en een bulldozer die op afstand bestuurbaar is. Als ik echt moet kiezen ga ik voor de vrachtwagen. Inmiddels heb ik tientallen modellen in huis en ik denk dat het aantal Legodozen wel tussen de zestig en zeventig ligt. Dat is niet allemaal technisch Lego moet ik erbij zeggen. Het leuke vind ik dat je al bouwend merkt hoe het technische gedeelte werkt. En dat het werkt, vind ik heel knap. Vooral hoe ze het bedacht hebben fascineert me enorm. Voor mij is het een echte hobby maar die neigt af en toe naar passie. Het voetbal komt op de eerste plaats, maar Lego toch wel op de tweede. Voor de winter is het gewoon een mooie hobby. Ik moet zeggen dat mijn Legohobby in de zomer op een laag pitje staat. Elk jaar komen er veel nieuwe en ook weer mooie modellen bij. Lego brengt onder andere bouwwerken op de markt zoals de Eiffeltoren. En er zijn veel thema's zoals Lego City. Het blijft leuk om ermee bezig te zijn."

U bent actief bij KDO, kunt u daar iets over vertellen?

,,Ik ben sinds 2006 bij KDO bezig. Ik was zelf gestopt met voetballen en toen de wedstrijdsecretaris van de pupillen eind 2005 stopte, werd me gevraagd of ik dat niet over wilde nemen. Ik had het nooit eerder gedaan en het zou om een paar uurtjes per week gaan. Het valt me niet tegen, ik heb er erg veel plezier in en ben vaak op zaterdag bij KDO te vinden. Mijn kinderen spelen ook bij KDO dus dat is erg leuk. Ik kan wel zeggen dat De Kwakel mijn grootste hobby is. Naast KDO ben ik lid van het feestcomité en help ik bij de organisatie van Sport en Spel. Ook bij het Veilingcomité ben ik actief als wijkloper. Het is mooi dat het allemaal lukt om te doen. Ik heb er nu meer tijd voor dan vroeger toen ik nog op de vrachtwagen reed."

Heeft u nog iets toe te voegen aan dit gesprek?

,,Ik wil alleen maar aangeven dat er wel eens gezegd wordt dat een grote vent niet met Lego bezig moet zijn. Binnen de familiekring heb ik best veel mensen verloren door overlijden en daardoor ben ik van mening dat iedereen moet doen wat hem of haar gelukkig maakt. Het leven is niet altijd makkelijk en dan kun je maar beter nu en dan doen wat je leuk vindt!"

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Charles van Dam uitnodigen. Hij ontwikkelt rozen en ik wil hem vragen of daar wel een markt voor is."

Bron: Witte Weekblad Foto: Jaap Maars