Ruud Commandeur - 25 November 2009

DE KWAKEL -Vorige week nodigde Charles van Dam Ruud Commandeur uit. Ruud is geboren en getogen in De Kwakel, waar hij nu nog woont. Hij is dertig jaar oud en heeft een vriendin. In het dagelijks leven werkt hij bij een mengvoederfabrikant in Utrecht. In het weekeinde draait hij met zijn eigen discotheek. Charles wil hem vragen hoe hij het voor elkaar krijgt om bij te blijven met nieuwe platen.

,,Het is inderdaad moeilijk om het allemaal bij te houden", antwoordt Ruud op de eerste vraag. ,,We draaien voornamelijk top 40 muziek en daarin valt de doorstroom nog mee, maar als het gaat om de minder bekende muziek wordt het moeilijk. Gelukkig werk ik samen met een aantal vrijwilligers die de verschillende muziekstijlen bijhouden. In totaal zijn we nu met zes mensen en wordt het werk wat dat betreft dus aardig verdeeld. We zetten gezamenlijk soms twee shows op een avond neer. Het is voor mij echt een hobby maar ik ben wel bezig er een bedrijf van te maken. Tot nu toe is het een uit de hand gelopen hobby om het zo maar te zeggen. In principe willen we er in januari een bedrijf van maken en dat lijkt me heel leuk. We kunnen nu een compleet pakket aanbieden aan mensen. We hebben genoeg apparatuur in huis. Het is een drive in disco en daarnaast verhuren we licht en geluid."

Hoe ben je met deze hobby begonnen?

,,Van vroeger uit heb ik altijd een voorliefde voor (disco)licht gehad. Automatisch komt daar muziek bij kijken. Ik draaide vroeger met een stel geleende speakers maar mijn hobby groeide in de loop der jaren uit. Er was veel vraag naar mijn disco, vooral vanuit mijn familie en vriendenkring. Toen ik twaalf of dertien was, heb ik mijn eerste echte discolampen gekocht. In 2000 begon het eindelijk wat te lijken door de bouw van de discomeubels. Het geluid kreeg een eigen gezicht en ik moet zeggen dat feestende mensen het leukst zijn om naar te kijken. Zelf vind ik het heel leuk om een feest te kunnen sturen door de muziek die je draait. Het is leuk om dansende mensen te zien en dat geeft mij een kick omdat ik dan weet dat het feest geslaagd is. Meestal heb ik om de week wel een opdracht en ook de verhuur van apparatuur loopt heel goed. Vandaar dat we het nu verder willen ontwikkelen. Soms is het wat lastiger te combineren met mijn werk en relatie maar gelukkig gaan de vrijwilligers ook zelfstandig op pad en kan ik het wat dat betreft nog steeds allemaal doen."

Van welke soort muziek ben je zelf gecharmeerd?

,,Ik hou van rustige muziek, maar ook de danceclassics blijven altijd top. Als DJ moet je altijd blijven oefenen met draaien, dat is ook het leuke er aan. Daarnaast heb je liefde voor muziek nodig en je moet veel muziekstromen blijven beluisteren. In feite is dat de hobby en het draaien op een feest maakt de hobby helemaal af."

Wat vinden je familie en vrienden ervan?

,,De meesten roepen al heel wat jaren dat ik er een bedrijf van moet maken. Ze vinden het over het algemeen allemaal wel leuk dat ik dit doe. Het belangrijkste voor mij is dat mijn vriendin het ook leuk vindt, want ik ben toch vaak in het weekeinde op pad. Daarnaast is het een dure hobby. De apparatuur is duur, ten minste als je kwaliteit wilt leveren. Tegenwoordig zijn er bijna geen singles meer en die moeten we apart bestellen. We kopen alle cd's in Uithoorn. Tegenwoordig ben ik maandelijks tussen de 100 en 200 euro kwijt aan muziek. Vroeger was dat meer vanwege de vele aparte singles die we kochten. Nu gebruiken we vooral verzamel-cd's. Als het zo blijft lopen dan ga ik zeker nog wel wat jaren door. Het zou in de toekomst wel prettig zijn als ik iets meer weekeinden rust krijg, maar daar wordt aan gewerkt."

Op wat voor soort feesten draai je muziek?

,,Dat is heel verschillend. We draaien op bruiloften en bedrijfsfeesten maar doen ook discozwemmen voor de jeugd. In Aalsmeer heb ik een project voor de jeugd gedaan en verder draaien we ook bij open dagen, zoals die van de brandweer. Maar net zo makkelijk doen we een feest in iemand zijn huiskamer. Het is dus voor grote en kleine feesten geschikt."

Waar komt de naam Pingwing vandaan?

,,We zijn begonnen met een andere naam. In totaal heb ik drie namen gebruikt. De laatste naam werd ook gebruikt door een discotheek in Hoorn en dat was nogal verwarrend. Vanaf 2004 is het Pingwing. Die naam is uit een geintje ontstaan en bevalt me prima! Het vreemde is dat veel mensen in De Kwakel niet weten dat ik dit doe, terwijl buiten De Kwakel de naam toch wel bekend is. Anderen denken dat ik heel klein ben, terwijl mijn hobby inmiddels groot geworden is. Natuurlijk heb ik ook een website, http://www.pingwing.nl.

Wie wilt u uitnodigen voor het volgende kettinggesprek en wat wilt u vragen?

,,Ik wil graag Marvin Bertoen uitnodigen. Marvin is lid van de Scouting en betrokken bij de nieuwe groep, de Stam. Ik wil hem vragen waarom ze verder willen binnen de scouting en wat ze verwachten te bereiken."

Bron:Witte weekblad