Ruud Pouw - 25 juni 2008
Elke week wordt een Uithoornaar of Kwakelaar door het Witte Weekblad geïnterviewd. Hij of zij nodigt zelf een opvolger uit en bedenkt de eerste vraag. Vorige week nodigde Gerard (Wery) Koeleman Ruud Pouw (48) uit. Ruud is geboren en getogen Kwakelaar. Hij woont samen met Mariska en heeft twee kinderen van 5 (Isabel) en 7 (Brian) jaar. Ruud is, na lange tijd als kweker te hebben gewerkt, nu fulltime huisvader. Daarnaast timmert hij voorzichtig aan de weg als schrijver. Hij bracht een wielerroman uit, zijn tweede boek is af, dat is naar diverse uitgevers gestuurd, en hij is nu bezig met een derde roman. Wery wil hem vragen waar zijn tweede boek over gaat. Ook wil hij weten of het een idee is iets met hardlopen te doen.
Op de eerste vraag antwoordt Ruud:
,,Om Wery een antwoord te geven: hoewel ik gek ben op sport, heeft mijn tweede boek niets met hardlopen te maken. Het is ook geen wielerroman. Overigens had het best een boek kunnen worden over hardlopen. Ik loop erg graag, maar pak ook graag de fiets. Dit verhaal speelt zich af in Afrika, het gaat over de zoon van een oppositieleider en is wederom pure fictie. Ik ben geïnspireerd geraakt door een vriendin van mijn partner die in Kenia is geweest. Zij heeft lange tijd in verschillende landen in Afrika gewerkt en die hebben me letterlijk 'gepakt'. In feite is het een avonturenroman die zijn ontknoping krijgt tijdens een etappe in de Tour de France. Toch weer wielrennen, maar dit keer als behang. Ik zocht een groot media-evenement voor mijn ontknoping.
Het verhaal zelf gaat dus helemaal niet over wielrennen en ook niet over hardlopen. Het is al sinds februari klaar en de titel is 'De Afrekening'. Omdat ik er bij mijn vorige verhaal achter kwam dat het niet meevalt je eigen technische fouten eruit te filteren, heb ik de tekst dit keer samen met een oud-leraar doorgenomen.
Hij kon me veel tips geven, zodat het verhaal ook technisch gezien klopt. Mijn vorige boek heb ik in eigen beheer uitgegeven, bij Uitgeverij Free Musketiers, dit keer heb ik het verhaal naar diverse uitgevers gestuurd. Het wachten is nu op iemand die het wil uitgeven. Inmiddels ben ik bezig met mijn derde boek. Ook dit boek gaat over Afrika, het speelt zich af in Congo. Het gaat niet over hardlopen. Misschien doe ik daar in de toekomst nog wel eens iets mee. Zelf denk ik dat dit verhaal het meest aansprekende idee is dat ik tot nu toe heb gehad. Een origineel idee is zeldzaam, maar staat wel aan de basis van eventueel succes. Mijn ideeën voor verhalen ontstaan voornamelijk als ik bezig ben met sporten. Bij het fietsen geldt dat veel minder, maar tijdens het hardlopen komen de beste ideeën naar boven. Vaak, als ik tijdens het schrijven tegen een probleem aanloop, besluit ik om een stuk te gaan hardlopen. Door het hardlopen ontstaat er een soort 'flow' en kan ik de meest creatieve ideeën krijgen."
Je hebt als kweker gewerkt. Waarom ben je ermee gestopt?
,,Ik ben 27 jaar kweker geweest. In 2006 ben ik ermee gestopt, maar het was geen vrijwillige keuze.
Al jarenlang had ik een contactallergie en moest ik speciale handschoenen dragen om mijn werk in de kwekerij te kunnen doen. Ik heb twee kwekerijen gehad, één aan de Achterweg en een aan de Iepenlaan. Al jaren had ik last van deze allergie, mogelijk had het met een chemische stof in de grond te maken. Het continue werken met de speciale handschoenen in de hete kas was op de lange duur ondoenlijk. Ik heb toen gekeken of het mogelijk was de kwekerijen te behouden, personeel de zaak laten runnen en zelf elders te gaan werken, maar dit viel toch tegen. In die periode was verkopen vanwege de slechte markt geen optie en uiteindelijk koos ik ervoor om de ene kwekerij te verhuren. Toen ik dat besluit had genomen, lukte dat ook heel snel. De tweede kwekerij moet ik langzaam afbreken, maar daar heb ik nog niet de tijd voor kunnen vinden.
De mogelijkheid deed zich voor dat ik als huisvader aan de slag kon en mijn vrouw meer kon en wilde gaan werken. Ik mis de contacten van het werk binnen de kwekerij wel, maar ik kan prima zonder.
Met de kinderen heb ik het flink druk en uiteraard doe ik het huishouden. Nu kan ik veel tijd besteden aan het meegaan met schooluitjes en het helpen op school. Ook nemen mijn kinderen vaak vriendjes mee. Onder schooltijd kan ik het huishouden doen of sporten, dat kan ik binnen deze tijden flexibel invullen. Voor ons was dit het beste alternatief toen ik moest stoppen met de kwekerijwerkzaamheden. In de praktijk werkt het prima. Het schrijven doe ik voor het leeuwendeel in de avonduren."
Hoe en waarom ben je begonnen met schrijven?
,,Op de havo schreef ik al opstellen, die werden voorgelezen omdat het een goed verhaal was, maar ik heb daar verder nooit iets mee gedaan. Later schreef ik verhalen voor het blad van de fietsclub.
Ook ben ik enige tijd voor deze krant - het Witte Weekblad Uithoorn - en het Haarlems Dagblad actief geweest. Dat deed ik toen ik stopte met de kwekerij. Het was erg leuk maar iets teveel van het goede omdat ik constant weg was. In die tijd ben ik met het eerste boek begonnen en dat gaat me beter af. Het schrijven zit er dus van jongs af aan al in, realiseer ik me achteraf. Ik ga er niet vanuit dat ik een topper word binnen de schrijfwereld. Het is geen literatuur, want daarvoor schiet ik echt tekort.
Het is wel een hele leuke manier om mijn creativiteit te uiten en ik hoop dat anderen van mijn verhalen genieten. De reacties op mijn eerste boek, de wielerroman, waren heel positief, maar uiteraard moet het genre je als lezer wel liggen. Mijn omgeving was positief verrast over mijn schrijven. Dit tweede boek is geschikt voor een grotere doelgroep omdat het meer een avonturenroman is en zeker geen sportverhaal. Het is een spannend boek waarbij de lezer tussen neus en lippen door veel over Afrika te weten komt. Volgens degenen die het al gelezen hebben, nodigt het uit tot verder lezen."
Heb je nog iets toe te voegen aan dit Kettinggesprek?
,,Wielrennen en hardlopen vind ik heerlijk, fietsen in de bergen is wat mij betreft het mooiste dat er is. Wij combineren dat met een vakantie. Het groepje dat meegaat bestaat uit gezinnen, vrijgezellen en mensen die zonder hun gezin meegaan. Degenen die zin hebben een stuk te fietsen, doen dat gewoon zonder de anderen. Dat werkt prima. Ikzelf vind het hooggebergte heel inspirerend.
Mijn eerste boek, 'De Dagdromer' is nog te koop bij de boekhandels en ik hoop mijn tweede boek toch binnen een halfjaar gedrukt te zien. Ik ga ervan uit dat als je iets wilt, dat je het dan ook moet oppakken omdat je tenslotte maar één keer leeft, voor zover we weten."
Wie wil je uitnodigen voor het volgende Kettinggesprek en wat wil je vragen?
,,Ik wil graag Frans van Zaal uitnodigen. Frans is oprichter van Frans van Zaal Totaaltechniek.
Het is een bedrijf in De Kwakel waarvan hij directeur is geweest. Frans heeft voor de tuinbouwsector enorm veel betekend en nog steeds is hij de 'Willie Wortel' binnen de sector. Ik wil hem vragen of hij nog een spectaculaire uitvinding op het oog heeft. Ook wil ik weten of hij denkt dat we vanwege de enorme stijging van de energiekosten voor de productie niet nog meer naar een geschikter klimaat moeten uitwijken als het gaat om de kwekerijsector, en ons hier moeten toeleggen op handel."
Witte Weekblad Tekst:Samira Fiesler (Foto: Patrick Hesse, Visionquest.nl)