Wim van Zwol - 11 oktober 2012

De Kwakel - Ze hebben een continu vakantiegevoel en weten zeker dat ze hier oud willen worden. Wim van Zwol, zijn vrouw Lucelle en negenjarige dochter Elske wonen nu precies een jaar in De Kwakel. Vorige kandidaat Albert Blommestijn wil Wim vragen waarom hij het belangrijk vindt om te integreren, want veel mensen wonen alleen maar in het dorp en de rest van hun sociale leven speelt zich elders af.

Kettinggesprekken - Wim van Zwol - 11-10-2012,,De integratie gaat vrij voorspoedig. Er heerst een leuke dorpssfeer. De mensen hebben een positieve mentaliteit. Ze kennen elkaar allemaal en zijn betrokken bij elkaar. Het is een actief dorp, dat was een verrassing. We hebben elk evenement meegepakt, want dat is een geweldige manier om elkaar te leren kennen. We hebben echt een warm welkom gekregen. Daar moet je natuurlijk wel voor open staan. Je moet zelf ook geïnteresseerd zijn. Ik heb boeken gelezen over de historie van De Kwakel en probeer de verhoudingen te leren kennen. Veel mensen zijn familie van elkaar. Mijn dochter zit hier niet op school, maar ze is op streetdance gegaan bij KDO. Ze heeft inmiddels ook al wat speelkameraadjes. Daarover maakten we ons wel wat zorgen. Maar vanaf dag één voelen we ons hier thuis."

Waar komt u vandaan?

,,Hiervoor hebben we vijftien jaar op verschillende locaties in Uithoorn gewoond. We hadden paarden, die stonden in Nes aan de Amstel. Hoewel dat op de route was naar ons werk, ga je er niet even vijf minuten kijken. Dus zochten we een huis met ruimte voor onze paarden. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje, de Lage Vuursche. Nu is dat heel toeristisch, maar vroeger was het er rustig. Wij hadden ook paarden thuis. Ik vond het heerlijk om in het bos te rijden. We hadden altijd al in ons hoofd dat we ergens buiten wilden wonen, maar niet in the middle of nowhere. We wonen nu buiten, maar toch dichtbij Amsterdam en Schiphol. Als je hier bent, is het een andere wereld. Overal waar we gewoond hebben, wisten we dat het niet onze eindbestemming was, maar hier hebben we wel dat gevoel. We hebben continue een vakantiegevoel. We vinden het tot nu toe boven verwachting."

Wat voor werk doet u?

,,Ik werk in Amsterdam-Zuid bij Vanguard, een van de drie grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het is een Amerikaans bedrijf. Er werken 12000 mensen, maar ik werk op een klein kantoor met vijf mensen. We zijn een coöperatie zonder winstoogmerk en de goedkoopste ter wereld. We hebben een simpele aanpak en er blijft weinig aan de strijkstok hangen. Ons bedrijf groeit tegen de stroom in. Het zijn recordjaren. Ik ben assistent director en werk voor de Noord-Europese klanten. Dat betekent dat ik zeker een keer per maand op reis moet. Voor mijn gezin probeer ik daar een balans in te vinden. Soms vlieg ik binnen een dag op en neer. Een andere keer blijf ik een nachtje slapen. Ik zie niet zoveel van het land, ik ga erheen om te werken. Privé zijn we geen reizigers. We gaan een keer per jaar naar Frankrijk, omdat mijn moeder daar woont. Maar onze tijd en energie gaat vooral naar de paarden."

Welk ras paarden hebben jullie?

,,We hebben een paard en een pony. Het paard is nieuw en staat er net sinds dit weekend. Het is een KWPN paard (Koninklijk Warmbloed Paard Nederland). Mijn vrouw wil daar dressuurwedstrijden mee gaan rijden. Het Nederlandse dressuurpaard staat goed aangeschreven. Ze is fanatiek, maar het is maar een hobby. Zelf rijd ik niet meer. Het buiten zijn trekt me meer aan."

Heeft u andere hobby's?

,,In Uithoorn heb ik geroeid bij Michiel de Ruyter, maar dat doe ik nu niet meer. Elke zondagochtend ga ik met een vriend een flink stuk fietsen door de regio. We nemen elke keer een andere route. We wonen in een mooi fietsgebied. Ik geniet van de afwisseling van een kantoorbaan en de vrijheid van het buiten zijn. Op dit moment heb ik mijn handen vol aan het huis en de ruimte er omheen. Dat is mijn hobby. Ik hoef me niet te vervelen. We hebben een grote tuin, twee paarden, twee honden en een vijver, daar komen nog graskarpers in."

Wie wilt u als volgende kandidaat uitnodigen?

,,Paul Bocxe. Onze dochters spelen weleens met elkaar. Hij zit in het bestuur van de Kwakelse veiling. Wij hebben nog geen veiling meegemaakt, maar het gaat plaatsvinden op zaterdag 27 oktober en 3 november. Het hele dorp is daarbij betrokken. Met de opbrengst worden plaatselijke verenigingen financieel gesteund. Dat geeft zo'n gemeenschapsgevoel. Ik wil hem graag vragen wat er allemaal ter voorbereiding aan de Kwakelse veiling voorafgaat."

Bron:Witte Weekblad Conny Vos Foto: Jaap Maars