Ierse impressies van Frans Kortenhorst ‘Kunst als Geschenk”

Uithoorn – Burgemeester Castenmiller opent zondag dec. 1991 om 15.00 uur de verkooptentoonstelling ‘Kunst als geschenk’, die tot en met 2 januari wordt gehouden in galerie De Olievaar.

De expositie is georganiseerd door de tentoonstellingssectie van het Centrum voor Creativiteits Ontwikkeling met als doel de Uithoornse inwoners te stimuleren kunst te kopen. Eén van de leden van de tentoonstellingssectie is Frans Kortenhorst, hij is teven één van de tien kunstenaars die hun werk exposeren. In zijn Kwakelse woning vertelt hij over ‘Kunst als geschenk’, zijn eigen werk en zijn passie voor Ierland.

Zijn woning aan de Cyclamenstraat in De Kwakel valt met de blauw geschilderde deur direct op tussen de overige eender lijkende rijtjeswoningen. Dat blauw in combinatie met turkoois is in het hele interieur terug te vinden. De bank, de rieten stoelen en zelfs de vloerbedekking zijn in blauwtinten uitgevoerd. En natuurlijk zijn diezelfde kleuren ook weer in zijn schilderijen terug te vinden. “Ik weet niet wat ik met die kleuren heb,” zegt hij half verontschuldigend. “Ik zou er wel vanaf willen, maar dat lukt me niet.”

De tentoonstelling ‘Kunst als Geschenk’ wordt traditiegetrouw in de decembermaand gehouden. Het is altijd feest. Buiten is het koud, binnen hangt een gezellige warme sfeer. De tentoonstelling wordt druk bezocht en de bezoekers zijn altijd in een goede stemming,” weet Frans te vertellen.

Laag geprijsd
De prijzen van de kunstwerken zijn altijd laag maximaal fl 400,--, meestal lager. Jongeren met een Cultureel Jongeren Paspoort kunnen zelfs subsidie krijgen bij de aankoop van een kunstwerk. Al. zijn de prijzen laag, we proberen als sectie wel kwaliteit te bieden,” vertelt Kortenhorst. “Zodat je voor zestig, honderd of honderdvijftig gulden toch nog kunstwerken kunt laten zien, waar meer achter zit.
Frans Kortenhorst werkte jarenlang als etaleur en heeft zich pas de laatste jaren fulltime op het schilderen gestort. “Het schilderen wroette altijd onder het oppervlak. Toen ik tien, twaalf jaar was, maakte ik al kleine schilderijtjes op hardboard. Later heb mezelf proberen te ontwikkelen door veel te lezen, musea te bezoeken en werken van anderen te bestuderen.”

Eigen stijl
In zijn kleine atelier toont hij de werken die hij onlangs heeft gemaakt. Hij heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld met grote vlakken, lichtspel en vele kleuren waarin blauw en turkoois veelal de boventoon voeren. De onderwerpen variëren van mistige landschappen, tot close-ups van schuurtjes of ruïnes en Ierse café-taferelen. Een groot liggend naakt maakt ook deel uit van de uitgebreide collectie.
Ik ben gek op Ierland, het land geeft me een geweldige brok inspiratie. Het is een echt oerland. Ik ben er nu twee keer geweest en heb er ontzettend veel werk gemaakt. Het landschap is prachtig, heel verlaten en vaak nog ongerept. De sfeer van dat land is niet te beschrijven. De mensen leven zoveel anders dan wij, zoveel rustiger. Ik geloof ook dat ze veel sneller tevreden zijn dan wij.”

Sfeer
Frans Kortenhorst heeft zichzelf de opdracht gegeven de sfeer van het land weer te geven op het doek. “Dat betekent hard werken en een ijzeren discipline opbrengen. Je levert als het ware een gevecht met de materie. Je probeert hoe langer hoe verder te gaan om te komen tot wat voor jou de essentie van het schilderij is.”

Daarom is hij elke dag aan het schilderen, de verfkwast loopt als een rode draad door zijn leven. “als je altijd aan het werk bent voel je je beter,” zegt hij. “Schilderen is een fantastische invulling van je bestaan.”

Op de tentoonstelling ‘Kunst als Geschenk’ zal Frans Kortenhorst een aantal Ierse impressies tentoonstellen. De negen andere kunstenaars op de tentoonstelling zijn: Martijn Steins met etsen, Hans Ottenhof met handgedraaid steengoed, Rietje van Olffen met keramiek, Annet Tersteeg met gemengde techniek, Yvonne Lub met gemengde techniek, Stephanie Scholte met etsen, Mariët Schmidt met keramiek, Ton Pick met illustraties van zijn kunstkalender en Elly van den Eertwegh met collages.
De olievaar is dagelijks, behalve op maandag en vrijdag, geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Foto”- Louis van de Vuurse -: Frans Kortenhorst: “Schilderen is een fantastische invulling van je bestaan.

Bron: Amstellands Nieuwsblad dec. 1991 - Gedigitaliseerd door Nel Boerman. 09-01-2016