Australië - Bert en Corry Schelling

“Ik ben Albertus (Bert) Schelling en geboren op 15-5-1930 aan de Boterdijk. Mijn vader was scheepsmaker Han Schelling en mijn moeder was Maria Schelling-Wahlen.”

(een stukje historie van de Stichting De Kwakel Toen & Nu)
Bert zijn bijnaam in De Kwakel was ‘Koen’, die kreeg hij van zijn buurjongen Arie Voorn (Jzn). Samen met Kras (Dominicus Vlasman) en Kip (Roel Verhoef) hoorde hij bij de drie K’s.
De drie jongens Koen, Kras en Kip werkten op het land bij de vader van Arie, Jan Voorn. Het land van Jan Voorn lag links van “Het Gat”, waar later Theo Hogenboom zijn land had. In de volksmond was dit “Het Gat van Schelling”, hier takte de Kleine Drecht af in de Ringvaart. De Kleine Drecht liep vroeger vanaf de Vrouwenakker, onder de brug door en voor de kerk takte hij af naar rechts, langs de Boterdijk. En bij “Het Gat” was dus de Scheepsmakerij van vader Han en later broer Joop Schelling. Dit was een breed stuk water, ideaal voor botenbouw. Vroeger kwam hier veel vaarverkeer langs, op weg naar het Zijdelmeer en naar de sluis in de Amstel.

1949 De overtocht naar het nieuwe land
“Ik ben geëmigreerd naar Australië in december 1949 met het schip “De Volendam”. De reden voor mijn vertrek was: Ik las veel en wilde wat meer van de wereld zien, en wilde ook graag bekijken waarover ik las. Mijn toekomstige vrouw Corry van Kuijk heb ik daar ook ontmoet, zij was geboren op 26-4-1938 te Jutphaas (Utrecht). Corry was ook met hun gezin geëmigreerd naar Australië, in maart 1955 met de “ Johan van Oldenbarneveld”. Het gezin van Kuijk bestond uit 12 kinderen.

Wij zijn getrouwd op 19-4-1958 in de St. Agnes Kerk, Toora, Victoria (Australië).
Wij hebben 2 dochters en 3 zoons, allen inmiddels getrouwd en wij hebben nu 19 kleinkinderen. Een zoon en een dochter wonen hier in Leongatha, met 7 kinderen.
De andere zoon woont in Boolarra met 6 kinderen. Nog een zoon en een dochter in Darwin N.T. (5000 km), met elk 3 kinderen.

1949 Het werk in Melbourne
Samen met Gerrit Pouw (broer van Anton en Co) kwam ik aan in Melbourne, Victoria, waar ik kwam te werken op een boerderij in Stoney Creek, bij Frank en Meden Demsey. Dit was geregeld door Cor en Mieke Pouw, die hier een jaar eerder aangekomen waren. Van het emigratiecontract moest ik daar 2 jaar werken. Frank was een heel goede sportman. Hij was een goede Australische footballer, goede bokser, kon goed schieten en was een kampioen met de hakbijl. Ik was in Nederland ook gek op voetbal, dus ik had in hem een heel goed voorbeeld. Hij nam mij dan ook onder zijn vleugels en ik zat zo al gauw in het sportleven. Mijn broer Henk kwam een jaar later in 1950 ook naar Australië.

1951 De boerderij
Na die 2 jaar heb ik samen met Cor en Mieke Pouw twee jaar lang een boerderij beheerd, in Shares. Daarna heb ik van alles aangepakt, want ik wilde meer vrijheid. Bomen omhakken in het bos en palen verkopen, land ontginnen met grote tanks (afgedankt door het leger) en tractoren, kilometers van scheringen aannemen om op te zetten, en ook maanden aan één stuk op zee als visserman, waar ik één 6de van de vangst betaald kreeg. Met het trouwen weer op een boerderij begonnen. Het eerste bedrijf had koeien en varkens. Die varkens moest ik kopen en waren dus mijn eigendom.

Toen mijn eigen boerderij met tractoren, daarna koeien erbij en zo gingen we verder voor 32 jaar. Toen alles verkocht en 2 ¾ ha. grond gekocht met een mooi stenen huis, waar ik weer los ging werken als tuinman op het ziekenhuisterrein en later op een houtzagerij. In 1999 een huis gekocht in Leongatha, een plaats van zo’n 5000 inwoners, 128 km van Melbourne.”

De groeten uit Down Under,

Bert en Corry Schelling and the family,

Davison Street, Leongatha, Victoria, 3953, Australia