Canada - Wout Blijleven

De Kwakel- Ik ben geboren op 22 maart 1942 in de boerderij Halfwegen aan de Drechtdijk. Mijn vader was Wim Blijleven en mijn moeder Trijntje van 't Kruis. Ik had 7 broers en 4 zussen. De jeugd is dus doorgebracht in een gezin van 12 kinderen in De Kwakel.

Canada - Begin april 1961 ging ik aan boord van het schip "De Rijndam" naar Canada voor een uitwisselingsprogramma van een jaar. Op 13 april 1961 zette ik voet aan wal in Quebec City. Na 10 dagen op een boot te hebben gezeten was ik blij dat ik op de trein stapte. Via Montreal (Toronto) kwam ik de volgende dag in Hamilton aan en de reis ging naar Wainfleet vlakbij de Niagra watervallen.

Tuincentrum in Canada

Een jaar later reisde ik via Florida (VS) weer terug naar De Kwakel. Maar terug in Nederland verlangde ik erg naar de ruimte aan de andere kant van de Oceaan en in 1964 ben ik voorgoed geëmigreerd naar Canada. De eerste 2 jaar heb ik op kwekerijen gewerkt, daarna in de bouw. (Heb daar ramen ingezet op wel 20 verdiepingen hoog!). In 1969 heb ik een huis gekocht met 2 ha land in Paris (Ontario). Hierna huurde ik al snel een bulldozer en heb in die winter wat kassen gebouwd van oud materiaal van kassen, die ik gesloopt had op verschillende plaatsen. In het voorjaar daarna begonnen met tuinplanten te verkopen. In 2006 alles gesloopt en daar staat nu 2000 m2 plastic kassen.

Mijn dochter Diana Hutchinson runt nu het tuincentrum. Zelf woon ik bij mijn andere kwekerij in Wilsonville, dat is 26 km van mijn dochter vandaan. Deze kwekerij beslaat ongeveer 1 ha met kassen en nog veel tuinplanten buiten; ongeveer 30% gaat naar ons eigen tuincentrum en de rest overal heen. Kwakelaar Philip Hoogervorst komt dikwijls op bezoek bij ons in Canada.

De groeten aan De Kwakel vanuit Canada,

Wout Blijleven

(in Canada is de naam Wouter Blyleven)
Wilsonville Greenhouses
Walters Greenhouse