Ecuador - Jan van der Hulst

Ik ben Jan van der Hulst en ben geboren in de Vrouwenakker op 22 september 1963.
Mijn ouders zijn Koos van der Hulst Van het Mijdrechts Jaagpad en Bets Voorn van de Boterdijk. Heb daarnaast nog twee zussen ( Jolanda en Sonja) en een broer ( Cok) . We waren een typisch tuindergezin, waarvan er in die tijd vele van waren met gelijkwaardige omstandigheden. Op papier geen echte Kwakelaar, maar omdat we voor school, sport, familie, vrienden en vermaak bijna alleen met Kwakelaars hadden te maken, voel ik me 100% Kwakelaar.

Na de Robert Kennedy school in De Kwakel heb ik via de Mavo, Mtus en Htus mijn ingenieurs diploma gehaald. Zelfs heb ik toen nog 16 maanden in militaire dienst gezeten, waarna ik begon met werk te zoeken.

Ik werkte toen enkele maanden op de veiling bij een bloemenexporteur, toen ik in gesprek kwam in bar Simple met een oude stagecollega, waaraan ik vertelde dat ik afgestudeerd was en dat ik best wel zin had om ergens in het buitenland een paar jaartjes te werken om wat van de wereld te zien. Zijn vriendin werkte toevallig voor Hans Maarschalk, die naar een geschikte kandidaat op zoek was voor zijn plantage in Ecuador, want de daar aanwezige Nederlander wilde terug keren naar Nederland. Afspraak gemaakt en voor dat ik het wist, zat ik in Ecuador.

En omdat Ecuador een mooi land is met aardige mensen en met name omdat ik in contact kwam met mijn vrouw, woon ik alweer 28 jaar hier in Ecuador.

In 1990 begon in Ecuador de bloementeelt van de grond te komen, maar de afzet ging voor bijna 100% naar de USA. Na de val van het IJzeren Gordijn is die ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen, omdat in Oost Europa er grof geld werd betaald voor hoge kwaliteit rozen. Dit is waar Ecuador tegenwoorig om bekend staat. Dit zorgde voor een gigantische toename van de bloementeeltsector en iedereen kon geld verdienen. Tegenwoordig is de markt een stuk volwassener geworden en is er maar weinig groei en moet er steeds meer gelet worden op kosten, marketing, produktieverhoging etc.

Vanwege mijn bloemenachtergrond ben ik naar Ecuador gegaan en heb daar op verschillende plantages gewerkt en het meeste in de rozen. De laatse 8 jaar werk ik in het bedrijf van Sande Ecuador cia. Ltda in de Zantedeschia, Lelie’s en experimenteren we met verschillende zomerbloem gewassen en heb het daar erg naar mijn zin, vanwege het afwisselende karakter.

Het bedrijf ligt op 2450 meter hoogte, wat voor een aangenaam klimaat zorgt, zoals een zonnige lentedag in Nederland. Deze eigenschap zorgt er ook voor dat er zulke goede kwaliteitsrozen kunnen worden geteeld.

Ecuador is een land in Zuid-Amerika en niet zo bekend bij veel mensen, maar ondanks dat het behoorlijk klein is, heeft het een gigantische biodiversteit. Dit komt doordat het land aan het oosten grenst aan het Amazone-gebied, in het midden hebben ze het Andesgebergte en in het westen hebben ze een groot kustgebied dat grenst aan de Grote Oceaan. Daarnaast staat Ecuador bekend om zijn Galapagos eilanden, waar Charles Darwin zijn beroemde evolutietheorie tot stand kwam.

Graag help ik jullie met informatie en orientern, als iemand deze kant op wil gaan E-mail hulstvanderjan@hotmail.com
Tel; +593 (0)999703067