Limburg - Dick Voorn

1948 De Kwakelse periode
Dick Voorn is op 29 oktober 1948 geboren aan de Boterdijk 63 (nu 135), waar hij met zijn oudere broers Jan en Co opgroeit. Zijn vader was de kolenboer Dirk (Dorus) Voorn en zijn moeder Mien Voorn - Kuipers. Dick doorloopt de kleuterschool en de eerste klassen van de lagere school in De Kwakel. Hij is 8 jaar, en voetbalt nét als pupil bij KDO, als zijn vader overlijdt. Een enorme klap.

1957 – 1966 Verhuizing naar Limburg
Na de dood van zijn vader leert zijn moeder een nieuwe man kennen uit Maastricht. In 1957 verhuizen zij naar Limburg. Het gezin groeit er op in een gezellige volksbuurt van de grote stad aan de Maas. Dick is een klein straatschoffie en haalt veel kattenkwaad uit. Voetballen en spelen op straat is zijn lust en zijn leven, hij heeft daar een fijne jeugd. Na de lagere school gaat hij naar de lts en op zijn vijftiende heeft hij al een baan in het magazijn van een computercentrum. Hij volgt daar computeropleidingen en blijft uiteindelijk 30 jaar bij het bedrijf werken.

De Geuzennaam “Coocky” Voorn
Om de Voorns in De Kwakel uit elkaar te houden kregen de meesten een bijnaam, maar in Limburg krijgen de gebroeders Voorn er óók een. Dick zijn bijnaam is “Coocky” omdat, als je uit het westen kwam je al gauw koekenbakker werd genoemd. Zijn oudste broer werd “Koek” genoemd en dan ben je als kleiner broertje natuurlijk Koekie. Iemand heeft daar dan weer Coocky van gemaakt. Tot zijn 13e is hij lid van RK.VVL. Daarna voetbalt Dick tot zijn 16e bij de profclub MVV in de jeugd. Hij vertrekt bij MVV omdat een plek in het eerste er niet in zit en belandt bij de 4e Klasser Sint Pieter, waar hij voetbalt met Johan Dijkstra.

1967 Voetballen bij MVV in Maastricht
Hij is 19 als hij in 1967 weer een kans krijgt bij MVV: de club heeft interesse in Johan Dijkstra en ziet ze samen spelen op een toernooi waar Dick in één van de wedstrijden maar liefst 3 doelpunten maakt!
Zo komt Dick weer, samen met Johan Dijkstra, terug op het MVV honk. In 1969 staat hij op het veld met o.a. Willy Brokamp en Co Prins, maar is meest wisselspeler. Net iets te kort aan talent, maar wel een enorm doorzettingsvermogen. Na MVV gaat hij voetballen bij het Belgische SK Tongeren dat uitkomt in de 2e Klasse. Door een ernstige rugblessure moet hij in 1975 zijn voetballoopbaan op 27-jarige leeftijd afbreken.

1975-1996 Altijd assistent Voetbaltrainer
Na zijn voetbalcarrière behaalt hij het diploma Oefenmeester 1 (nu heet dat Trainer/Coach 1). Na trainer te zijn geweest van enkele clubs in België en Limburg wordt hij jeugdtrainer bij Fortuna Sittard. Een jaar later wordt hij aangesteld als assistent-trainer van Joop Castenmiller en Frans Körver. In zijn hele loopbaan, tot aan 2008, heeft Dick met 12 voetbaltrainers gewerkt.

1997 Bert van Marwijk en Dick Voorn
In 1997 treedt Bert van Marwijk aan als hoofdtrainer bij Fortuna Sittard en Dick wordt zijn assistent. De twee kunnen het bijzonder goed met elkaar vinden, maar wanneer Bert 3 jaar later, in 2000, naar Feyenoord vertrekt, mag hij zijn vaste assistent niet mee nemen naar Rotterdam.
Dick blijft in Sittard. Als Bert in 2004 Feyenoord verlaat en het Duitse avontuur aangaat bij Borussia Dortmund is Dick evenwel weer van de partij. In 2006 gaat Dick wél mee terug naar het grote Feyenoord. Samen met topspelers als Roy Makaay en Giovanni van Bronkhorst.

2008 Een nieuw avontuur: Assistent Bondscoach Nederlands Elftal
Met ingang van 31 maart 2008 is Dick Voorn assistent trainer van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. Hij behoort met Philip Cocu, Frank de Boer en keepertrainer Ruud Hesp tot de technische staf van de KNVB in Zeist.

Wij in De Kwakel zijn natuurlijk apetrots op onze oud dorpsgenoot! Dick, veel succes met je verdere loopbaan als assistent bondscoach.

Het team van Stichting De Kwakel Toen & Nu en alle inwoners van De Kwakel.