Noorwegen - Leo Zijerveld

In 1985 vertrok ik uit De Kwakel om in Amsterdam op kamers te gaan en Geologie te studeren. Belangrijke onderdelen van die studie waren veldwerken en excursies in onder andere Spanje, Frankrijk en Schotland. Na mijn studie vond ik een baan bij Shell. Het idee was dat ik als expat de wereld over zou gaan. Mijn eerste plaatsing was bij Shell Research in Rijswijk. Geen exotische bestemming. Ik kon er vanuit Amsterdam gewoon met de trein naar toe, ik hoefde niet eens te verhuizen.

Toen onze kinderen geboren waren, Esther (1999) en Saskia (2002), besloten wij gezien de onzekerheid in de olie industrie, dat ik voor de kinderen zou zorgen. Ik doe dat nu al bijna 5 jaar met veel plezier en ben in de tussentijd ook weer gaan studeren. Eind dit jaar studeer ik af in Wiskunde. Naast mijn zorg voor de familie vermaak ik me met hardlopen, rots klimmen en sinds een paar jaar heb ik hier een volkstuin (het bloed kruipt waar het niet gaan kan).

Na een paar jaar ontmoette ik mijn huidige vrouw Patience, die in Edinburgh in Schotland woonde en in 1996 werd ik overgeplaatst naar Shell in Aberdeen. Ik kwam daardoor in het zelfde land als mijn geliefde te wonen en kon daarna gewoon met de auto bij haar langs. Na een jaar in Aberdeen, heb ik bij Shell ontslag genomen en een tijdje als free-lancer voor oliemaatschappijen in Londen en Aberdeen gewerkt. Kort daarna ben ik met Patience getrouwd en vond ik een baan in een dynamisch bedrijf. Mijn werk was het opsporen van olie en gas in Bangladesh en India. Helaas was in die periode de olieprijs extreem laag en was het met de werkgelegenheid in de olie industrie treurig gesteld.

Wij woonde in Portobello, een oude buitenwijk van Edinburgh, op twee minuten lopen van het strand. Edinburgh is een levendige stad met veel geschiedenis en cultuur, maar gelukkig is ook de natuur nooit ver weg. Zo is er midden in de stad de heuvel Arthur's Seat, 250 meter hoog waar je, je midden in de Highlands waant. En het Schotse weer? Zelfs daar wen je aan.
Na vijftien jaar in Schotland te hebben gewoond ben ik in april 2011 met mijn familie naar Noorwegen verhuisd. Mijn vrouw kon hier aan de slag aan de Universiteit in Bergen. Ik was zelf nog bezig met het afronden van mijn proefschrift in de toegepaste wiskunde aan de Universiteit in Edinburgh (Schotland) en dat heb ik hier in Noorwegen af kunnen maken. Nu werk ik nog samen met mijn collega's in Edinburgh, maar ik hoop eigenlijk zo snel mogelijk hier een baan te vinden. Ik hoop daarbij terug te kunnen keren naar mijn oude beroep in de geologie en wat dat betreft is er hier in Bergen een hoop activiteit.
De verhuizing was voor de hele familie een ingrijpende verandering. Onze kinderen (Esther 13, en Saskia 10) zijn in Schotland geboren en vonden het moeilijk om afscheid te nemen van hun vriendinnetjes, en voor mij en Patience was het achterlaten van onze vriendenkring en haar familie ook niet makkelijk.

Nu zijn we al weer bijna 3 jaar in Noorwegen en langzaamaan begint het leven hier vaste vormen aan te nemen. De kinderen gaan naar een Noorse school en spreken inmiddels vloeiend Noors, voor ons als volwassenen gaat het leren van de taal wat trager, maar langzaam maar zeker kunnen ook wij ons steeds beter redden. Snel na onze aankomst hier hebben we een mooi huis kunnen kopen. Het ligt in een buitenwijk op de flank van een heuvel en tegen het bos aan, we hebben een fantastisch uitzicht over de stad, de heuvels en de zee. We hebben een ruime tuin waarvan ik weer een gedeelte gebruik als groentetuin, al is het wel even wennen aan hoe stijl het hier is.

Het moeilijkste van het leven hier is het wennen aan het soms wel heel slechte weer dat hier zonder oponthoud direct van de Atlantische Oceaan binnen komt. Dat zorgt vaak voor veel regen, soms wel meer dan 60 mm per dag en als dat dan dagen achter elkaar door gaat kan het wel eens moeilijk zijn. Het belangrijkste is om je er niet te veel van aan te trekken, want zoals de Noren zeggen: "Slecht weer bestaat niet, slechte kleren wel". Daarom proberen we eigenlijk elk weekend wel op stap te gaan, weer of geen weer, en wat dat betreft zijn er hier in de omgeving mogelijkheden genoeg. Deze winter zijn we vaak wezen skiën en hebben we ook af en toe kunnen schaatsen op natuurijs. In de zomer gaan we vaak in de bergen wandelen, kanoën op een van de vele meren of vissen aan de kust.

De Groeten uit Noorwegen van Saskia, Esther, Patience & Leo Zijerveld (2014)