Vancouver - Barry Kas

Hier volgt dan het verhaal van Barry Kas (Pzn), De Kwakel ontgroeid en nu zeevarend wereldburger.

"Ben Plasmeijer heeft mij regelmatig gevraagd of ik wat voor de Kwakelse website wilde schrijven over mijn verblijf in het buitenland. Ik heb het eigenlijk nooit echt willen doen, omdat ik door omstandigheden nooit echt iets met De Kwakel heb gehad. Maar naast Ben zouden mijn ouders het graag willen zien, dus heb ik besloten het toch maar te doen.

Na de LTS in 1994 ben ik als timmerman bij De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer gaan werken. Daar werd in 2000 de laatste hand gelegd aan een schitterend jacht, de “Kisses”, en toen dat de werf verliet was ik aan boord als bemanningslid, als deckhand. Ik wilde altijd al graag wat van de wereld zien en dit leek me een goeie en leuke manier om te werken en te reizen.

Dat eerste jaar hebben wij in de zomer o.a. Spanje, Frankrijk, Monaco, Italië, Sicilië, Malta aangedaan, in de winter de Caribbean, Puerto Rico, US Virgin Islands, British Virgin Islands, St Maarten, St Barths bezocht en nadat we de Caribbean rond hadden gevaren zijn we naar de USA gegaan.

Na twee jaar op de “Kisses” en opgeklommen naar Second Mate, vond ik het tijd worden voor een vakantie. Veel bemanningsleden aan boord van jachten komen uit Zuid-Afrika, dus ik besloot een aantal van mijn zeematen thuis op te gaan zoeken. Wat een geweldig land! De mensen die ik er ontmoette, de sfeer, de omgeving…..Zuid-Afrika had mij zo te pakken, dat ik besloot een huis in Kaapstad te kopen!

Na 3 maanden Zuid-Afrika ben ik gaan solliciteren naar een nieuwe baan en werd aangenomen op een jacht dat nog in aanbouw was, in Australië! Ik heb toen voor 8 maanden in Perth gewoond om de bouw bij te staan, wat erg leuk was. Toen het jacht, de “Perfect Prescription”, klaar was, zijn we om het noorden van Australië heen gevaren naar Brisbane. Daar kreeg ik een telefoontje van de eigenaar van de “Kisses” of ik terug wilde komen naar zijn boot, nu als Eerste Officier! Ik ben toen terug gegaan naar de “Kisses” en ben daar bijna 5 jaar gebleven. In die vier jaar bezochten we de Caribbean (verschillende eilanden), Denemarken, Duitsland, Zweden, Rusland, Letland, Estland, Griekenland, Kroatië, Turkije en de USA.

Afgelopen oktober ben ik met een nieuwe baan begonnen als Eerste Officier op het jacht "Attessa VI". Het schip ligt momenteel in Vancouver, Canada voor een grote verbouwing en is pas over zo'n 2 jaar klaar voor het ruime sop. Ook hier ben ik nauw bij de werkzaamheden aan het schip betrokken. De eigenaar is een rijke Amerikaan die de boot gekocht heeft en laat deze helemaal opknappen. Als het werk af is zal de boot 100 meter lang zijn!"

Van scheepsmaatje tot Eerste Officier, of hoe een jongensdroom uitkomt. Barry is een gelukkig mens. Hij geniet nog dagelijks van zijn aparte baan, van alle verschillende mensen die hij ontmoet en van al die bijzondere plekken die hij aandoet. Afijn, de foto's zeggen de rest.

- Begin oktober 2010 heeft hij ons laten weten dat hij zich definitief vestigt bij de wateren van Vancouver, Canada. Zijn huis in Zuid Afrika houdt hij evenwel aan, want hij zal zijn vrienden daar zeker regelmatig opzoeken. Ook stuurde hij ons twee nieuwe foto's van het jacht: de boot in de steigers en een afbeelding van hoe de boot er uit komt te zien. Naar verwachting is de verbouwing met een paar maanden klaar. Barry kan haast niet wachten om het ruime sop weer op te gaan....

"De plannen voor 2011 zijn goed, de boot is bijna klaar en ik heb besloten als alles goed gaat te stoppen met werken op boten, ik ben sinds twee maanden emigrant in Canada en mag hier dus nu officieel blijven wonen en werken.
Als de boot klaar is krijg ik eerst bezoek "hier in Canada" van mijn vader, moeder, broer en zus en gaan we voor een paar weken rondrijden in British Columbia en daarna ga ik hopelijk met een normale baan beginnen in augustus.

Kortom, leuke vooruitzichten voor mij als alles goed gaat!"

aldus Barry 2011