Kwakelaars gaan zandhappen in de Sahara

16 oktober 2009

DE KWAKEL - Op donderdag 22 oktober gaat onder de Eiffeltoren in Parijs de roemruchte rally Parijs-Dakar van start. Niet voor professionals - die zijn vanwege het gevaar van aanslagen uitgeweken naar Zuid-Amerika - maar voor recreanten. Dat betekent echter niet dat het parcours lichter of korter is, en de gedrevenheid, de ontberingen en de gevaren minder: ze rijden de officiële wedstrijdroute. Onder de honderd deelnemende equipes ook een uit De Kwakel, genaamd De Desert Daltons, die met twee motoren gaat meerijden.

,,Het grote verschil met de wedstrijdeditie van Parijs-Dakar? Het gaat er ons in eerste instantie om het uitrijden van de wedstrijd en niet om het winnen," aldus de Kwakelse Mark Klinkhamer. Samen met Peter van der Vliet wil hij de route gelijk op gaan rijden. ,,Maar wel zo hard mogelijk," voegt die er fijntjes aan toe. Jacco Vijfhuizen vormt met John Groen het assistentieteam.

,,Uiteraard is er gevaar, maar het grootste gevaar zit in de vermoeidheid. Ruim zesduizend kilometer in veertien dagen, waarvan bijna de helft off-road door het rulle zand van de westelijke Sahara, dat gaat pijn doen en vreten aan je mentale weerstand." Een ander gevaar vormen de rondtrekkende zwaarbewapende bendes, de reden van de afgelasting van de wedstrijdversie van Parijs-Dakar. Daarom zullen militairen van het leger van Mauritanië de nachtelijke bivak bewaken. ,,Alle deelnemers slapen in tenten, wij dus ook. Het kwik kan er overdag tot 40 graden Celsius stijgen, maar in de nacht tot onder het vriespunt zakken. Ook dat zal afzien worden, maar dan wel goed bewaakt afzien."

Aan de voorbereiding zal het niet mankeren. De coureurs zijn al een jaar lang in training, waarbij ze regelmatig in het buitenland reden om ervaring op bergachtige terreinen op te doen. Daarbij is ook het materiaal uiteraard goed getest. ,,We hebben een 2trac-systeem, de assistentiewagen: een Toyota Lancruiser met voorraad en een complete motor in onderdelen als reserve. Ook bevinden zich onder de volgers tien artsen en is er 24 uur per dag een helikopter paraat.

Mochten de Desert Daltons verdwalen, dan kunnen ze door het signaal dat het track&tracing systeem uitzendt worden opgespoord. ,,Als we onverhoopt verongelukken zullen we dus niet pas over enkele jaren als geraamtes worden gevonden, maar al binnen enkele uren als vers lijk. Een geruststellende gedachte."

7 november hopen de twee coureurs te finishen aan de boorden van Lac Rose in Dakar. ,,We zullen meteen een duik in het meer nemen, aangezien we dan al bijna drie weken niet gedoucht hebben en onze vrouwen ons daar opwachten," aldus Mark. Op de site http://www.desertdaltons.nl  zijn de heren te volgen en kan er gegokt worden op de afstand die de voertuigen in totaal zullen afleggen.

Bron: Witte Weekblad - tekst: Ruud Pouw

Naar het overzicht