Nostalgische avond vrijdag 16 Oktober

17 oktober 2009

Vrijdagavond 27 februari, de eerste Nostalgische Avond: grote aantallen belangstellenden stroomden het dorpshuis binnen om zich een plaatsje te bemachtigen in de zaal waar Stichting De Kwakel Toen & Nu een Nostalgische Avond zou verzorgen. De toeloop was echter zó groot dat vóór 20.00 uur de deur al dicht moest, terwijl er nog enkele tientallen mensen buiten stonden.

Speciale gast die avond was dhr. A. Winter, zoon van de bekende Kwakelse schilder Hein Winter en zelf ook getalenteerd schilder. Hij heeft zijn hele leven allerlei krantenknipsels en foto's over De Kwakel verzameld en ingeplakt. Dhr. Winter, inmiddels 83 jaar, heeft deze imposante verzameling overgedragen aan Stichting De Kwakel Toen & Nu, waarvoor de stichting hem zeer erkentelijk is. Meer hierover kunt u lezen in de rubriek Actueel > meer actualiteit uit de Archief Doos 27-02-2009. 

Door deze grote opkomst besloot het bestuur om de zelfde presentatie nogmaals te verzorgen op 16 oktober, om degenen, die de eerste presentatie niet konden bijwonen een tweede gelegenheid te bieden. De kaarten voor deze avond waren al in augustus uitverkocht! Opvallend was het grote aantal oud-Kwakelaars dat de weg naar het dorpshuis had gevonden.

De presentatie afgelopen vrijdagavond werd ingeleid door voorzitter Ben Plasmeijer. Hij verwelkomde alle aanwezigen, waaronder burgemeester Berry Groen, wethouder Monique Oudshoorn en wethouder Jeroen Verheijen, en maakte tevens gebruik van de gelegenheid om een woord van dank uit te spreken aan alle donateurs en sponsors van de stichting.

De presentatie op groot scherm werd van commentaar voorzien door Dirk Plasmeijer, vice-voorzitter en alles-en-iedereen-kenner van De Kwakel. De voorstelling begon met een nog nooit elders vertoonde film over de sloop van de oude kerk in 1968, nog vóór de invoering van Arbo wetgeving, zo werd duidelijk. Na de film begon de rondleiding door de rubrieken op de website, oude en nieuwe, zoals Klassenwerk, Kwakelse Tweelingen, Kwakelse Ridders, Kwakelse kunstenaars, Kwakelse clubs en verenigingen, Kwakelse families, en illustere Kwakelaars, waarbij Dirk, vaak tot grote hilariteit, het publiek niet de typisch Kwakelse bijnamen onthield.

Na de pauze kwam Dirk op als Peet van Egmond en was er aandacht voor de resterende onderwerpen. Tijdens de presentatie bedankte Dirk ook diverse families voor hun ruimhartige medewerking en Jeroen van Doorn, die de stichting veel informatie en foto's aanlevert. Natuurlijk maakten de vele foto's veel reacties los bij de aanwezigen. En het waren echt niet alleen de oudjes die zich kostelijk vermaakten! De avond werd afgesloten met nog een zit na aan de gezellige bar.

Gedurende de avond waren er twee fotografen aanwezig: Annemarieke Verheij, zij levert ons veel fotomateriaal van evenementen en activiteiten en de tweede was Peter van Beek, hij maakte foto's in het kader van de Cultuurfoto, een initiatief van de gemeente om de cultuur in kaart te brengen.

Het bestuur van Stichting De Kwakel Toen & Nu wil graag op deze plek al haar donateurs en sponsors bedanken voor hun financiële steun, want alléén met hun steun kan de stichting haar website www.de-kwakel.com beheren en dit soort avonden organiseren. Met speciale dank aan het Dorpshuis De Quakel dat de zaal belangeloos beschikbaar stelde, en de Activiteitencommissie van het dorpshuis dat de koffie aanbood.

Naar het overzicht