49e vogelshow in De Kwakel

19 november 2009

DE KWAKEL - Afgelopen weekend was het in De Kwakel goed toeven voor vogelliefhebbers. Al voor de 49e keer werd door vogelvereniging De Groenling de jaarlijkse vogeltentoonstelling gehouden.
Op zondag, de laatste dag van de tentoonstelling, is het druk. Dertig leden tonen hun mooiste parkieten, kleine exotische duivensoorten, papagaaien of tropische vogels.
 
Er is veel animo voor de tentoonstelling, vertelt Bert van der Jacht, voorzitter van De Groenling. Er komen elk jaar veel bezoekers, dat is erg leuk." Medeliefhebber Leen van der Jagt voegt toe: Het is voor ons, de fokkers, een kans om bij elkaar te komen, dat is altijd erg gezellig. En je ziet ook waar je het hele jaar voor werkt!"

De tentoonstelling werd de laatste jaren gehouden in de kantine van sportcomplex KDO. Dit jaar was de locatie een ruimte van Martien van Zaal Beschoeiingen. Van Zaal, zelf ook lid van De Groenling, heeft een aantal prachtige papagaaien en ara's en is bij de keuring in de prijzen gevallen. Over zijn rol als 'gastheer' zegt hij: Ik vind het geweldig, al die vogelliefhebbers bij elkaar. Ik zou het volgend jaar zo weer doen."

Voorzitter Bert van der Jagt is al 35 jaar lid van de vereniging. Maar dit is mijn eerste jaar als voorzitter,"voegt hij toe. Van jongs af aan is hij al geïnteresseerd in vogels. Mijn vader fokte vogels. Hij was lid van De Groenling en daardoor ben ik ook geïnteresseerd geraakt. En ik heb weer mijn zoon en kleinzoon aangestoken," lacht hij. Van zoon op zoon zullen we maar zeggen."

Van der Jagt doet dit jaar ook mee met zijn Japanse meeuwen. Vrijdag zijn de keurmeesters de hele dag geweest om alle vogels te keuren. De keurmeesters zijn heel vakkundig, per vogelsoort is er een opleiding van twee jaar,"vertelt hij. Er doen dit jaar negen vogelsoorten mee. Per vogelsoort worden drie prijzen uitgereikt: de kampioenprijs, een tweede en een derde prijs.

Daniëlle Winter is ook lid van de vereniging. Ze heeft dit jaar met negen valkparkieten meegedaan aan de tentoonstelling en keuring. Ik heb er zo'n vijfendertig thuis. Het is allemaal begonnen met één parkiet, die ik van mijn vader kreeg toen ik uit huis ging." Winter heeft een kampioenprijs in de wacht gesleept. Die haal ik bijna elk jaar," zegt ze met terechte trots. Haar dochtertje rent heen en weer tussen de vogels. Zij vindt vogels ook al leuk. Ze krijgt het natuurlijk met de paplepel ingegoten."

 

Bron: Romy Muste

Naar het overzicht