Publiek ontroerd door toneelstuk van Genesius.

29 november 2009

Genesius heeft dit weekend voor de derde keer het stuk "Gestrand"opgevoerd. Het was een stuk met een lach en een traan, want wie goed luisterde naar de inhoud van het verhaal moest soms even slikken bij de scene's die gespeeld werden, maar al snel daarna weer lachen om de dingen die gebeurden in het huis waar zich alles afspeelde. Genesius kan terugkijken op weer drie fantastische uitvoeringen met een geweldig publiek.

De inhoud van het verhaal: Vier dames, twee paar zussen en ook nog eens vriendinnen, gaan een gezellig weekendje weg. (Gespeeld door Marga Westerbos, Yolanda Barton, Yara van Schaik en Iris de Waal). Lekker zonder de mannen, vrouwen onder mekaar. Ze nemen de toeristische route naar het zuiden. Ze rijden de hele dag en hebben de grootste lol met elkaar. Tegen het vallen van de avond nemen ze een paar verkeerde afslagen en raken hopeloos verdwaald in een donker bos. Een verschrikkelijk noodweer barst los en hun auto komt vast te zitten in de modder. Gelukkig heeft één van hen een boshutje gezien, een stukje verder in het bos, waar ze kunnen schuilen. Het hutje lijkt verlaten, maar als ze buiten een ijselijk geschreeuw horen slaat de angst ze om het hart.
Wanneer de deur open vliegt staat daar ineens.... de boer Gerbrand (gespeeld door Piet de Jong). Hij wil dat ze die zelfde nacht nog het huisje verlaten, maar als de dames blijven zeuren en smeken besluit Gerbrand dat ze mogen blijven. De dames vinden dan onder het bed een koffer met inhoud, ze schrikken daar zo ontzettend van dat de angst toeslaat. De dames brengen de nacht daar door, de jonge meiden gaan in het bed en de twee oudjes moeten dan maar op de 4 stoelen. Els (gepeeld door Yolanda) weet niet hoe ze moet liggen en na een val op de grond besluit ze op de tafel te gaan liggen. Slapen lukt niet echt bij Marjan (gespeeld door Marga), ze loopt te ijsberen door het huisje en ziet dan haar dochter staan die maar 1 dag geleefd heeft (gespeeld door Maxime Legez), en heeft daar een gesprek mee over de inhoud van het leven en ja, wie is er nou alleen??

Die nacht verschijnt ook de stroper (gespeeld door Yoshua Lek) van Gerbrand, een jonge jongen die zo af en toe via de achterdeur wel eens een konijntje bij de burgemeester brengt. De dames voelen zich niet op hun gemak en willen de volgende ochtend vroeg weer vertrekken, maar dan staat Gerbrand weer voor de deur en kunnen ze niet weg, omdat hij de auto naar de garage heeft gebracht. De dames moeten nu dus wel blijven. Loes (gespeeld door Iris) heeft een gesprek met Els, die haar hart lucht over het feit dat ze lesbisch is.
Tot overmaat van ramp verschijnt er ook nog een dokter (gespeeld door Karel de Blieck). Deze wil graag voor transplantaties harten en nieren hebben. Trees (gespeeld door Yara) wordt dan meegnomen om de varkens te voeren, maar blijft wel heel lang weg. Els en Loes gaan achter Trees aan, want ze vertrouwen die boer Gerbrand voor geen meter.

Dan gaat Marjan de politie halen en komt even later hinkelend terug. Iedereen is weg en daar staat ze dan alleen... ze heeft een gesprek met haar dochter over het verdriet van het verlies om haar na een dag al te moeten laten gaan en raakt met deze dialoog het publiek zo dat sommigen met een brok in de keel en sommigen met een traan in de ogen naar het verhaal luisteren. Loes is alleen maar hysterisch en ziet iedereen om haar heen verdwijnen en weer terug komen. Als Els dan op de hooizolder op zoek gaat naar Gerbrand voor het eten, maar niet meer terug komt, verschijnt daar ineens Gerbrand met een hart in zijn handen en slaat de paniek toe. Trees valt flauw, Loes bekommert zich over Trees en Marjan zorgt dat de keuken waar de mannen zich inmiddels in bevinden niet meer open kan door hem af te sluiten met een stuk touw. De mannen kunnen er niet meer uit....toch???
Dan komen de dames tot de ontdekking dat er nog een heel klein raampje in de keuken zit en staan de mannen ineens voor hun neus. Marjan weet te ontsnappen, maar Zandstra gaat haar achterna en heeft haar al snel weer te pakken. Dan ziet Marjan de tas van de dokter staan en haalt daar spuiten en verdoving uit. De dames spuiten de mannen vol die op dat moment willen gaan uitleggen hoe het eigenlijk allemaal zit. Als Marjan dan eindelijk de politie kan gaan halen, verschijnt daar ineens Els in de deur. Els vertelt dat ze vast zat op de hooizolder en omdat iemand de trap had weggehaald kon ze er niet meer vanaf. Door balen hooi naar beneden te gooien en daarop te klimmen is ze er toch vanaf gekomen. De vrouwen willen het weer goed maken en gaan voor de mannen het eten weer opwarmen.

Dan wordt Trees verliefd op Raoul en hebben samen een mooie liefdes scéne en bruist even de romantiek van het toneel af. Nadat de mannen hebben gegeten en alles is uitgelegd aan elkaar, blijkt uiteindelijk alles op een misverstand te berusten. De botten en schedels in de koffer blijken van het kerkhof te komen, omdat Gerbrand het stuk land gekocht had en de arts was geen gewone arts, maar bleek een dierenarts te zijn. Dan gaan de vrouwen weer huiswaarts, maar Trees gaat niet mee, zij heeft de liefde van haar leven gevonden in Raoul en blijft achter waar Els het niet helemaal mee eens is.
Dan verschijnt nog één keer de dochter en vertelt haar moeder dat ze haar los moet laten en verder moet met haar leven. Ze omhelzen elkaar en Marjan loopt dan naar de deur, draait zich nog één keer om en lacht en dan gaat de deur dicht.

Genesius bedankt haar publiek voor zijn komst en kijkt er naar uit om weer op de planken te mogen schitteren op vrijdag 23 april en zaterdag 17 en 24 april 2010 met een nieuw stuk en een nieuwe groep spelers.

Bron: Genesius - Marga Westerbos

Naar het overzicht