Het boek Nooit verleden tijd??? speelt zich voor een klein deel ook in De Kwakel af.

26 februari 2010

De Kwakelse broers Arie en Dirk Voorn (Jzn) hielpen de joodse jongen Lex Lesgever met het vinden van een onderduikadres. Het verhaal van deze jongen is door hem zelf geschreven en komt in een boekvorm uit in maart 2010. Wij van Stichting De Kwakel Toen en Nu kwamen met Lex in contact via het "Gastenboek" op de website, waar Lex een klein verhaaltje had geschreven. Als Stichting vonden wij dit interessant, omdat er twee Kwakelse inwoners in voorkomen. Wij hadden foto's van deze mensen in ons archief en hem deze toegezonden. Lex was daar heel blij mee, hij gaat ze gebruiken voor op zijn eigen website www.lexlesgever.com Hier kunt u ook nog andere verhalen lezen en foto's bekijken.

Stichting De Kwakel Toen & Nu wenst Lex heel veel succes met het boek en de vriendelijke groeten.

Lex Lesgever, geboren en getogen in de joodse wijk van Amsterdam, is net elf jaar geworden wanneer in mei 1940 de oorlog uitbreekt. Als in februari 1941 tijdens een razzia zijn oudste broer Wolf wordt opgepakt, wordt Lex pas echt met de gruwelijke gevolgen van de oorlog geconfronteerd. Het markeert het begin van een afschuwelijke tijd. Lex' hele familie wordt uiteindelijk opgepakt en gedeporteerd, en alleen Lex zelf, dertien jaar oud, ziet kans om te vluchten. Na vele, vaak gevaarlijke, omzwervingen, vindt hij via de Amsterdamse Bertus eindelijk een onderduikadres.

Bertus brengt hem naar De Kwakel waar zijn uiteindelijke onderduikperiode start bij Dirk Voorn aan de Boterdijk. Wanneer Lex door Dirk naar de overkant wordt gestuurd om bij de buurman (d.i. zijn broer Arie Voorn) even een zaag te halen, bevindt zich in de kamer een echtpaar uit Roelofarendsveen. Dit zijn Arie en Mien Verdel - Hillebrand. Lex, die niets in de gaten heeft, weet dus ook niet dat de beide broers een onderduikplek voor hem hebben gevonden. De twee mensen in die kamer zijn vrienden van Arie en zij besluiten Lex bij hen in de Veen onderdak te geven. Dat bleek een veilig thuis te zijn. Het verblijf van Lex in De Kwakel heeft niet langer geduurd dan tien uur, maar het verblijf daar is hem zeven en zestig jaar bij gebleven.

In mei 1945 krijgt hij te horen dat niemand van zijn familie de kampen heeft overleefd en breekt er opnieuw een zware tijd voor hem aan.

Het waargebeurde Nooit verleden tijd is het ontroerende en spannende verhaal van een bange jongen, die op jonge leeftijd een moed en doorzettingsvermogen heeft getoond die velen zal inspireren.

Website Lex Lesgever

Verschijningsdatum maart 2010
Bindwijze Paperback
Druk 1
ISBN/EAN: 9789022553831
Uitgever: Boekerij

 

Bron: Lex Lesgever

Naar het overzicht