'Jansen & Janzen' bij Genesius

02 mei 2010

DE KWAKEL - Twee aparte voordeuren, maar één huis; het was slechts één van de vele verrassingen tijdens het voorjaarsstuk van toneelvereniging Genesius. Zij speelden het stuk 'Jansen & Janzen: Twee is teveel' op vrijdag 23 en zaterdag 24 april in Dorpshuis De Quakel.

Collega's en boezemvrienden Gaston Jansen en Edouard Janzen wonen in één huis, maar hebben twee deuren. De tussenmuren hebben ze eruit laten slopen, zo legt Janzen uit.

De personages lijken op de heren Jansen & Jansen uit Kuifje; twee onberispelijk geklede heren die, ondanks hun uitstekende voorkomen, vervallen in veel fouten. Zo staat Jansen bij de deur van Janzen, wat hem op een uitbrander van zijn buurman komt te staan, want Jansen heeft huisnummer 2½ en Janzen 2¼. Ook de butler Endie moet behoorlijk wennen aan zijn beide heren en wordt voor ieder wissewasje door de heren geroepen. Zijn standaard zin 'u had geklingeld?' is dan ook vaak terug te horen in het stuk.

De verwarring wie nou wie is, wordt gaandeweg het stuk steeds groter, als ook de verloofden Titi en Fifi opduiken. Titi hoort bij Jansen en Fifi bij Janzen. Tot grote paniek van beide heren, ze zijn erg gesteld op rust en regelmaat, gaat ineens weer de telefoon. De beide (schoon)moeders zijn in aantocht. Dit leidt meteen tot grote paniek omdat Jansen en Janzen van verloofde gewisseld hebben, zonder dat de moeders dit weten. Het huis is door de beide moeders gefinancierd op voorwaarde dat hun zoons zouden trouwen met hun, inmiddels niet meer, verloofden. Een snelle en waterdichte oplossing is geboden, want als het bedrog uitkomt, zijn de rapen gaar. Met hulp van 'poets-, was-, en strijkvrouw' Klara worden de beide verloofden van plaats gewisseld. Overdag wordt de schijn opgehouden dat de relaties nog als vanouds zijn, maar 's avonds zal dit gewisseld worden.

Een puik plan van de heren, wat ook zeker lijkt te lukken. Totdat de moeders ineens beslissen dat er kinderen moeten komen. En wel meteen, nog diezelfde avond. Alsof dat niet genoeg is, blijkt er ook een inbreker te zijn ontsnapt. En die lijkt verdacht veel op de nieuwe butler Endie.

De voorstelling stond garant voor een hoop humor, verwarring en veel verrassingen. Het publiek was heel enthousiast, net als de spelers.

Bron: Witte Weekblad - Bas Joosse

Naar het overzicht