'De jeugd moet van de bank af'

24 juli 2010

DE KWAKEL - Sportvereniging KDO heeft er sinds 1 juli een gloednieuwe rugby-tak bij. Dat is de datum waarop de Nederlandse Rugby Bond de rugbyafdeling officieel erkende als rugbyvereniging.

De in Uithoorn wonende Zuid-Afrikaan John Lindoorn, hoofdtrainer en initiatiefnemer, is er blij mee. ,,Rugby leeft enorm in Zuid-Afrika. In Nederland staat de sport nog in de kinderschoenen. Ik ben blij met de steun die ik kreeg van de gemeente en van KDO na mijn wens om een rugbyvereniging op te richten. We hebben hier nu ook de kans om er een professionele sport van te maken."

In het dagelijks leven zit hij in de kassenbouw, maar een aantal avonden per week is hij fanatiek als trainer van de rugbyafdeling in Naarden. Hij is van plan om vanaf half augustus, als het sportseizoen weer begint, bij KDO ook twee à drie keer in de week trainingen te gaan geven. ,,Voor de tv hangen is niets voor mij. Ik hoop de jeugd hier ook van die bank af te krijgen, voor die tv vandaan. Er wordt hier veel te weinig aan sport gedaan. Ook door volwassenen."

,,Ik ben zelf al van jongs af aan met rugby bezig", vertelt de toch wat imponerend overkomende, grote rugbyfanaat met een charmant licht Engels-Afrikaans accent. Hij lijkt niet echt een man waar je makkelijk langs komt op het veld... Af en toe gooit hij er een Engels woord tussendoor, maar hij is prima te volgen. Hij gaat wat aarzelend van start, niet goed wetende hoe hij zijn verhaal moet beginnen, maar na een paar inleidende vragen is hij op dreef en verandert hij in een enthousiaste spraakwaterval.

,,Ik ben in Zambia geboren en heb daarna in Malawi gewoond, waarna ik naar Zuid-Afrika verhuisde. Mijn ouders zijn Nederlands. Van 1978 tot 1982 was ik hier ook al en leerde ik mijn vrouw kennen. Sinds negen jaar woon ik weer in Uithoorn. Ik deed op de lagere school in Zuid-Afrika - een Engelse school, je had daar vroeger Engelse en Afrikaanse scholen - aan zwemmen en voetbal en op de middelbare school ben ik aan rugby en zwemmen gaan doen, op hoog niveau, ik heb meegedaan aan scholencompetities en met rugby heb ik zelfs in het eerste team gespeeld. Rugby leeft enorm in Zuid-Afrika. Toen ik eens opschepte tegen de coach van een andere school dat onze school maar liefst drie rugbyvelden had, antwoordde hij: 'Onze school heeft veertien rugbyvelden...' In mijn tijd werd er wel op hoog niveau rugby gespeeld, maar waren er nog geen beurzen voor goede rugbyers. Nu is rugby veel professioneler."

Hij vervolgt: ,,Rugby lijkt misschien ruig, vol duw- en trekwerk, maar het is een hele sociale sport. Respect, conditie en teambuilding - samenwerking - staan hoog in het vaandel. Er zijn allerlei spelregels waar je je aan moet houden. Die verschillen trouwens behoorlijk van die van American Football, dat is een totaal andere sport. In Amstelveen is er wel een rugbyafdeling, maar dat is voor de Uithoornse jeugd vaak net te ver om te fietsen. Vandaar dat ik hier in Uithoorn zelf iets wilde opzetten. Ik ging met mijn wens naar de gemeente en die bracht me in contact met KDO. KDO is een algemene sportvereniging, Legmeervogels is alleen een voetbalvereniging, vandaar", legt hij uit. ,,Gelukkig kreeg ik meteen een positieve reactie van KDO, met name Rob Rentenaar en Peter Oudshoorn hebben me goed geholpen. Zo is Rob meegegaan naar de NRB en heeft hij het een en ander uiteengezet over onze plannen, de opzet en dergelijke. Ik ben zelf niet zo'n prater en hij heeft het prima verwoord. Na zijn praatje was men bij de NRB direct enthousiast."

Op rustiger toon gaat hij door: ,,Ik word zelf hoofdtrainer van de diverse teams. Ik heb het diploma IRB (International Rugby Board) Level 1 en ben nu bezig met IRB Level 2. Omdat ik niet alles alleen kan, zijn er ook assistent-trainers nodig. Ze hoeven geen diploma te hebben maar wel wat verstand van rugby en de spelregels. Onze rugbyafdeling moet daarnaast een apart bestuur hebben. Ook daarvoor zijn er vrijwilligers nodig. Een penningmeester, voorzitter, secretaris.... Vooral een wedstrijdsecretaris is belangrijk."

,,Er hebben zich nu tien jeugdleden en acht volwassen leden ingeschreven, maar er zijn nog veel meer nieuwe leden nodig, voor alle teams, jongens en meisjes vanaf 7 jaar, mannen en vrouwen. Er is geen maximum leeftijd voor rugby, het oudste lid in 't Gooi is zo rond de 56. Als we in het begin te weinig leden hebben, gaan we eerst samenwerken met een andere vereniging, in Naarden of Amstelveen, maar ik hoop dat dat niet nodig is en dat we zelfstandig kunnen starten met voldoende leden."

Desgevraagd legt hij het een en ander uit over de verschillende teams. ,,De Turven zijn jongens en meisjes van 7 en 8 jaar. Zij spelen met acht leden op een veld. De Benjamins van 9 en 10 jaar spelen ook gemengd, met zijn achten op een kwart veld, de Mini's,11 en 12 jaar, spelen met zijn twaalven op een half veld en de Cubs, 13 en 14 jaar, Junioren, 15 en 16, Colts, 17 en 18 jaar en Senioren, vanaf 19 jaar, spelen met zijn vijftienen op een heel veld. De jeugd kan in het begin al trainen én met wedstrijden starten, deze worden elk weekend in de wijde regio gehouden. De volwassenen zullen in het begin waarschijnlijk alleen gaan trainen en oefenwedstrijden spelen, zodat ze de spelregels goed onder de knie krijgen. Het plan is om te trainen op maandag, woensdag en vrijdag, twee à drie keer per week, zodat iedereen een goede conditie opbouwt en de spelregels goed leert. De jeugdtrainingen beginnen rond 18.30 uur, de trainingen voor senioren rond 20.00 uur." Hij meldt nog: ,,De kosten voor een seizoen rugby zijn vergelijkbaar met een seizoen voetbal, rond de 150 euro. Qua outfit is er in het begin weinig nodig. Voetbalschoenen met noppen of rugbyschoenen (die hebben meer noppen), sokken en een trainingsbroek - kort of lang - zijn voorlopig voldoende. De kosten voor de wedstrijdoutfits zijn nog niet bekend, het zou kunnen dat deze worden gesponsord." Op luchtiger toon vervolgt hij: ,,Wees niet bang, je hoeft geen sportman of -vrouw te zijn om lid te worden. Er zijn zowel snelle, kleine hardlopers als brede 'beukers' nodig. Tijdens de trainingen leren we iedereen de spelregels en conditie krijg je vanzelf." Met een lichte glimlach voegt hij eraan toe:,,,Het belangrijkste: ik eis wel veel discipline..."

Wie interesse heeft en/of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met John Lindoorn via 06-41193104 en jsrwlind@ kabelfoon.nl of een mail sturen naar rugby@kdo.nl.

Bron: Witte Weekblad- Odette van Walsum

Naar het overzicht