Neerslag teistert De Kwakel

10 september 2010

DE KWAKEL - De 58e Kwakelse Kermisoptocht begon dit jaar niet goed. Regen, wind en zelfs (nep)sneeuw teisterden al vanaf vroeg in de ochtend het dorp. Toch stonden de wagens keurig op tijd opgesteld 'op het dorp' en bleven de toeschouwers niet weg. Er werden stukken plastic en paraplu's tevoorschijn getoverd en om half tien - een 'Kwakels kwartiertje' later dan gepland - ging de optocht van start. Uiteindelijk, rond een uur of elf, werd het droog en konden de toeschouwers pas echt gaan genieten van de rondrijdende parade.

Er waren dit jaar wederom 40 deelnemers, 0A - het Feestcomité - en 0B - Boney M, de steelband van Tavenu - meegerekend. Het aantal genummerde wagens bedroeg 38. Enkele uitschieters waren Oud Amsterdam (kar nr.17), Winter in De Kwakel (14), Titanic (1) en Ik hou van Holland (30).

De onderwerpen waren zoals elk jaar heel divers. De ene wagen was duidelijk politiek getint, zoals Politiek circus (3), waarbij de deelnemers verkleed waren als clowns, en N20?, dat ging over de aanleg van de nieuwe N201. Andere wagens, zoals De EK '88 huldiging (19) (toen wel, nu net niet...) en Oranje op weg naar Brazilië - Wij gaan vast (24) hadden een sportief karakter. Daarnaast waren er 'wagens met een wens', zoals De Quakels pier (13), Tros Muziekfeest op 't plein (36), Het Quakelarium (31) en Wellness d'Quakel (26) en wagens met algemene onderwerpen, zoals Liever lui dan moe (12), Candy fantasy land (4) en Zo blauw als de Smurfen (37). Zelfs de geschiedenis werd niet vergeten. Zo was de Titanic weer voor even boven water gekomen, alleen met wat bleke hoofdrolspelers op de boeg, en werd De Kwakel weer bevrijd door de Canadezen. Zelfs voor minderheden (homo's en Roma zigeuners) was aandacht, evenals voor Poelgilderdammers (inwoners van Kudelstaart).

De bij de jeugd populaire The New Kids, voor deze gelegenheid omgedoopt in The Old Kids ('Je krijgt de groeten uit Brabant, k...') waren present, alsmede een Mobiel Naaiatelier, De Soultrain en De Efteling. De deelnemers van wagen nr. 6, '10 jaar samen', vierden hun jubileum: 'Na heel wat jaren te voet hebben afgelegd, zijn we onze 10e x in de watten gelegd', stond er op de achterkant van hun luxe hemelbed.

Voor jong en oud viel er al met al genoeg te zien en wie enkele wagens gemist had, liep gewoon snel door naar een andere plek - ze kwamen vanzelf nog een keer voorbij... Zelfs baby's werden er stil van. Zij keken met grote ogen naar de bonte stoet of sliepen gewoon dwars door de herrie heen...

Rond half drie was de optocht afgelopen, werden de wagens weer naar de bouwplaatsen gebracht en ging ieder zich - al dan, meestal niet, nuchter - opmaken voor de prijsuitreiking in de tent, die rond half vijf plaatshad.

Uitslag

Vijfde plaats: De EK '88 huldiging (kar nr. 19) met 227 punten, 4e: Wellness d' Quakel (nr.26, voetbalteam Zami), 233 pnt., 3e: De Quakel bevrijd (nr. 2), 253 pnt, 2e: Volgend jaar zijn we beter (nr. 25), 282 pnt., 1e: Old Amsterdam (nr. 17) met 669 punten.

Kwakelprijs: Wellness D'Quakel, aanmoedigingsprijs: nr. 1, Titanic, Oude Knarrenprijs: nr.35, Mobiel Naaiatelier, Originaliteitsprijs: nr. 32, Goed beleggen is ook een kunst.

Kijk voor meer foto's in het Kermis Museum.

Bron: Witte Weekblad - Odette van Walsum

Naar het overzicht