Dijkverbeteringsplan Ringdijk Zuiderlegmeerpolder

29 oktober 2010

Ringdijk Zuiderlegmeerpolder De Kwakel
Traject: Ringdijk Zuidlegmeerpolder, Fase 2 bebouwd gedeelte De Kwakel
Gemeente: Uithoorn
Lente traject: cira 1 Kilometer

Dijkverbeteringsplan Ringdijk Zuiderlegmeerpolder
De ringdijk Zuiderlegmeerpolder is net als vele andere dijken doorgemeten op veiligheid. Een gedeelte van de dijk doorstaat deze toets niet. In nauwe samenspraak met de omwonenden heeft het waterschap een voorstel uitgewerkt voor verbetering van de waterkering.
Alle dijken in Nederland moeten voldoen aan normen op het gebied van stabiliteit, hoogte en talud. De ringdijk Zuiderlegmeerpolder blijkt over een lengte van zes kilometer niet aan deze normen te voldoen.
Gevolgen omwonenden
Het dorp de Kwakel ligt direct achter de dijk. Versteviging van de dijk is dus hard nodig. De ingreep heeft echter gevolgen voor de tuinen van sommige omwonenden. Het waterschap springt daarom zorgvuldig om met het vergunningenproces, inclusief de inspraakrondes. Voorafgaand aan de uitvoering sluit Waternet overeenkomsten met bewoners en voert zij voorbereidend onderzoek uit. Na het planvormingsproces kan de uitvoering van de dijkverbetering plaatsvinden.

Wat is er al gebeurd?
In de eerste plaats is de dijk getoetst aan de veiligheidsnorm van de provincie. De dijk in De Kwakel heeft wel voldoende hoogte, maar niet voldoende stabiliteit. Voor de ringdijk Zuiderlegmeerpolder is er gekozen voor een combinatie van een steunberm en/of een versteviging aan het talud door grond aan te leggen. Dit is samen met meer zaken omtrent de dijkverbetering vastgelegd in een dijkverbeteringsplan. Op 9 maart 2010 is het dijkverbeteringsplan definitief vastgesteld.
Het plan heeft opnieuw ter inzage gelegen van 25 maart tot en met 6 mei 2010. Tijdens deze periode kon men een beroepschrift indienen bij de Rechtbank Amsterdam. Er zijn geen beroepschriften ontvangen tegen het besluit van AGV tot vaststelling van het dijkverbeteringsplan Zuiderlegmeerpolder De Kwakel. Dit betekent dat het dijkverbeteringsplan als definitief beschouwd kan worden en de huidige planning gehandhaafd zal worden.
Naast het definitieve dijkverbeteringsplan kunt u voor actuele informatie ook nieuwsbrieven downloaden. Deze zijn te vinden in de rechterkolom van de pagina.

Wat is de planning?
De planning ziet er op hoofdlijnen als volgt uit:
1e helft 2010 Voorbereiden uitvoering
2e kwartaal 2010 Aanbesteding en gunning
3e kwartaal 2010 Start uitvoering

Meer informatie
Bewoners en overige belanghebbenden worden via internet en nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond dit project.
Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht via telefoonnummer: 0900 93 94 (lokaal tarief) of u kunt een e-mail sturen naar dijkverbeteringdekwakel@waternet.nlwww.agv.nl

 

Bron: Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Naar het overzicht