Kwakelse Veiling wederom een succes!

07 november 2010

De twee nieuwe veilingmeesters Arnoud en Matthijs geslaagd met een bedrag van
€ 57.968,00.
De zaterdagavonden 30 oktober en 6 november werden de traditionele Kwakelse veilingavonden weer gehouden in de KDO kantine.
Vorig jaar was er tijdens de 50e editie van de Kwakelse veiling afscheid genomen van de ervaren veilingmeester Willem Klijn. Er werden 2 nieuwe mensen voor de leeuwen geworpen als veilingmeesters n.l. Arnoud Overwater en Matthijs van der Knaap. Na de 1e avond al een bedrag van € 23.529,00 te hebben binnengehaald, was nu de uitdaging om dat te overtreffen. Daar zijn de beide debutanten prima in geslaagd met € 34.439,00. In de 2 avonden werd er samen maar liefst even € 57.968,00 door de spreekstalmeesters opgehaald. De vele artikelen en geld werden door de inwoners uit het dorp bijeen gebracht. Het geld dat aan het einde van de streep overblijft, gaat weer terug naar het rijke verenigingsleven in De Kwakel. Waar een dorp groot in kan zijn "voor elkaar, door elkaar" was altijd een mooi gezegde hiervoor. Het veilingcomité kan terugkijken op een geslaagd optreden van de twee nieuwelingen. Het veilingcomité bedankt alle medewerkers, sponsoren en alle inwoners.
______________________________________________________________

- De Kwakelse Veiling, een actie die in het Noord-Hollandse dorp De Kwakel al sinds 1960 wordt gehouden met als doel verenigingen en instellingen binnen de Kwakelse gemeenschap financieel te ondersteunen.

In het kort komt het er op neer, dat huis-aan-huis en bij bedrijven wordt gevraagd wat men wil inbrengen als gift of 'kavel' voor de Kwakelse Veilingactie. Vervolgens worden de ingebrachte kavels samengebracht en in een catalogus gezet, waarna traditioneel op de laatste zaterdag van oktober en de eerste zaterdag van november, de kavels worden geveild. Dan loopt het dorp uit om te bieden. Na afloop van de veilingen wordt de opbrengst verdeeld tussen louter verenigingen en instellingen uit het eigen dorp en zo ontstaat een min of meer gesloten circuit, wat het succes van de actie grotendeels verklaart.
______________________________________________________________

Witte weekblad Tim Schrama 4 november 2010

DE KWAKEL - De Kwakelse veiling heeft halverwege de 51e editie al 23.529 euro opgebracht. Sinds de eerste veiling in 1960 is er nu al meer dan twee miljoen euro omgezet. Afgelopen zaterdag werd de eerste veilingdag van dit jaar afgewerkt. Sinds een paar jaar begint de eerste avond met een kinderveiling. Voorzitter Paul Habets waarschuwde de kinderen en ouders van tevoren voor de risico's van een veiling. ,,Je biedt als je je hand in de lucht steekt. Dus pas op voor je aan je hoofd krabt of naar de buurvrouw zwaait. Voor je het weet ga je met een brommer naar huis."

Sinds een paar jaar begint de eerste avond met een kinderveiling. Voorzitter Paul Habets waarschuwde de kinderen en ouders van tevoren voor de risico's van een veiling. ,,Je biedt als je je hand in de lucht steekt. Dus pas op voor je aan je hoofd krabt of naar de buurvrouw zwaait. Voor je het weet ga je met een brommer naar huis", aldus Habets. De allereerste koper van dit jaar was de pastoor. Die kocht een levensmiddelenpakket voor 220 euro.

De veiling is al meer dan een halve eeuw een begrip in het hechte dorp. De opbrengst wordt verdeeld onder verenigingen in de Kwakel. Bestuurslid Jan Tilburgs legt uit hoe betrokken de Kwakelaars zijn. ,,Ongeveer de helft van alle gezinnen in het dorp doneert iets. Ongeveer tweederde daarvan geeft spullen voor de veiling. De rest schenkt een bedrag, waarmee we leuke kavels kopen. De mensen komen vervolgens niet voor koopjes naar de veiling. De opbrengst gaat naar een goed doel, dus wordt er flink betaald."

Het traditionele pondje paling doet het altijd goed. Het eerste pondje paling van de avond gaat mee naar huis voor maar liefst 75 euro. Tilburgs aast ook nog op een portie van de gerookte lekkernij. ,,Ik maak morgen palingsoep, dus ik móét paling hebben vanavond", vertelt hij.

Burgemeester Oudshoorn was dit jaar voor het eerst van de partij. Helaas kwam ze net te laat voor een koop die haar op het lijf geschreven was. Een Feyenoordpet en -sjaal brachten veertig euro op. De burgemeester was de laatste acht jaar werkzaam voor de deelgemeente Feijenoord, dus hierop zou ze zonder twijfel hebben geboden.

Een avondje veiling is niet compleet zonder een goede dosis humor. Zo is er de slager die biedt op zijn eigen gourmetschotel en de combinatie van een krat bier en een buikspierentrainer, die samen werden verkocht. Aanstaande zaterdag vanaf 20.00 uur gaat de veiling weer verder in de kantine van KDO.

Naar het overzicht