Vrouwenakkersebrug (De Sprinkhaan) wint Dutch Design Award

04 december 2010

Het ontwerp van de Vrouwenakkerse-brug heeft de "Dutch Design Award" gewonnen in Eindhoven. In de categorie, ruimtelijk en als subcategorie, beste product openbare ruimte. De winnende ontwerpers zijn Maurice Nio en Sean Matsumoto van bureau Nio Architecten, zij liet zich inspireren door de ledematen van de Bidsprinkhaan. De brug werd door de ontwerpers "Prayer of Shadow Protection" genoemd bij de prijsvraag. Een mooie gelegenheid om de bijnaam "De Sprinkhaan" te gaan noemen voor de Vrouwenakkersebrug in Kwakels jargon. Bekijk de website van de Nio Architecten ,www.nio.nl

Aan de meeste bruggen, of ze nu vast zijn of beweegbaar, komt geen architect te pas. Ze worden simpelweg geëngineerd, zoals dat in professionele kringen wordt genoemd, hetgeen resulteert in functionele constructies gespeend van enige poëzie. Of het moet gaan om prestigieuze grote kunstwerken waarvoor de nodige financiële middelen worden vrijgemaakt. Daarom is het eigenlijk wel aardig dat voor deze relatief kleine brug een architect noodzakelijk werd geacht en dat ze daarmee ontsnapt aan civieltechnische onverschilligheid.

Tijdens het ontwerpproces hebben de architecten zich laten inspireren door de ledenmaten van de "Bidsprinkhaan" en de vorm van de fameuze "Jedi Starfighter" uit Star Wars, maar de taal van deze brug correspondeert nog het meest met de vormgeving van pleziervaartuigen die de Amstel-Drechtkanaal bevolken. Het is echt wonderbaarlijk hoeveel soorten van dit soort boten er zijn, stuk voor stuk zeer gestileerd.

De brug is door de architecten donker gemaakt, een kleur tussen groen en blauw, een beetje zoals het water in Nederland, maar dan meer sprankelend. De oude Vrouwenakkersebrug was wit, zoals de meeste bruggen dat zijn. Waarom eigenlijk? Waarschijnlijk, omdat wit een neutrale kleur is, een kleur die zich niet uitspreekt. In China is wit de kleur van de dood, dus daar zullen de architecten nooit voor kiezen. Deze brug is donker, een geheimzinnige en tegelijk elegante figuur waarvan de contouren langzaam wegvallen bij het vallen van de avond. Met een ondergaande zon is dit een prachtig gezicht.

 Website : Dutch Design Award

Bron: www.dutchdesignawards.nl

Naar het overzicht